Plan: | Hooghkamer 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1525.BP2010VHT07001-0401 |
Waterberging en waterstructuur28
Het agrarisch gebied ten noorden van de Jacoba van Beierenweg en ten oosten van de spoorlijn in Voorhout wordt ontwikkeld tot woongebied. De ontwikkeling neemt een toename van verharding van 117.092 m2 met zich mee. Door de verharding infiltreert hemelwater minder in de grond en stroomt het versneld af naar oppervlaktewater. Om te voorkomen dat dit tot wateroverlast leidt hanteert het hoogheemraadschap een waterbergingseis bij toename van verhardingen. Deze eis houdt in dat 15% van de toename van verhard oppervlak in de vorm van open waterberging in het gebied moet worden gerealiseerd. In het gebied wordt 17.635 m2 aan extra open water gerealiseerd. Hiermee wordt voldaan aan de waterbergingseis.
De hoofdwatergang de Molentocht blijft intact. Deze watergang zorgt ervoor dat water van het oostelijk gelegen landbouwgebied, naar het westen onder de spoorlijn door naar het gemaal Boekhorst wordt afgevoerd. Hier wordt het water uitgeslagen op de Haarlemmertrekvaart. Het overige water in Hooghkamer is aangemerkt als "overige watergangen". Aan de noord- en oostzijde van de wijkontsluitingsweg wordt een bermsloot aangelegd om de afgekapte watergangen te ontsluiten. Twee verbindingen vanuit het plangebied naar deze bermsloot worden daarbij aangelegd, voor een goede afwatering.
Veiligheid tegen inundatie en wateroverlast
Met het aanleggen van voldoende waterberging in het gebied wordt de kans op wateroverlast gereduceerd. Daarnaast wordt in het plangebied een drooglegging gerealiseerd van 1,20 meter ten opzichte van het winterpeil (1,00 meter ten opzichte van zomerpeil).
Het grootste deel van het maaiveld ligt nu tussen 0,30 meter beneden NAP en 0,40 meter beneden NAP. Dit betekent dat het gebied wordt opgehoogd naar 0,20 meter boven NAP. Op de risicokaart van de provincie Zuid-Holland is te zien dat de overstromingsdieptes bij eventuele dijkdoorbraken in het gebied van Hooghkamer van 0,80 tot 2,00 meter beneden NAP kunnen voorkomen. Mede gelet op de hoogteligging van Hooghkamer is overstroming nauwelijks mogelijk.
Riolering en waterkwaliteit
Voor de nieuwbouw in Hooghkamer wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd waarbij verhard oppervlak wordt afgekoppeld. Bij het afvoeren van afgekoppeld water naar het oppervlaktewater moet wel rekening gehouden worden dat het toepassen van uitlogende bouwmaterialen (zoals koper, zink en lood) zoveel mogelijk worden vermeden.
Daarnaast wordt in het plangebied ingezet op natuurvriendelijke oevers in de watergangen die aan het openbaar groen grenzen. Tevens is de gemeente voornemens, op verzoek van Rijnland, om een aantal diepere putten in het watersysteem aan te leggen. Deze diepe putten doen dienst als overwinteringsplaatsen voor vissen.
Beheer en onderhoud
In het plan wordt rekening gehouden met het uitvoeren van beheer en onderhoud. Bij de brughoogtes wordt rekening gehouden met de doorvaarbaarheid en er wordt rekening gehouden met plaatsen waar onderhoudsboten te water kunnen worden gelaten.
Voor de woonpercelen aan het water wordt door de gemeente en het hoogheemraadschap een inrichting van de oever bedacht die niet uitnodigt tot aanpassingen. Rijnland wil de wildgroei van steigers en vlonders in het water zoveel mogelijk voorkomen.
Waterkeringen
Er liggen geen waterkeringen in het gebied.
Grondwater
In het gebied ligt geen grondwaterbeschermingsgebied.