direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke en functionele beschrijving
Plan: Kom Silvolde, locaties Terborgseweg 13-13a en 65-67 en Lichtenbergseweg 41
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000112-VA01

2.1 Ruimtelijke en functionele beschrijving

2.1.1 Ruimtelijke structuur

Silvolde is ontstaan op een rivierduin die door de Oude IJssel is gevormd. De hoogteverschillen zijn bepalend voor de structuur van Silvolde. De wegen volgen de hoogtelijnen en de vorm van de kern is langgerekt, waardoor de relatie met het buitengebied vrijwel overal in de kern vloerbaar is. In het dorp zijn op veel plaatsen kleine groenelementen aanwezig, die de relatie met het buitengebied versterken. Karakteristiek voor het gehele dorpsgebied is de zeer gevarieerde, dicht op elkaar staande bebouwing aan korte, gebogen smalle straten.

Het dorp Silvolde is opgebouwd vanuit de bebouwingslinten Terborgseweg/Ulftseweg en Prins Berhardstraat. De locaties Terborgseweg 13/13a en 65/67 zijn gelegen aan dit dorpse lint. Tussen deze linten in zijn planmatig opgezette woongebieden ontstaan. De woongebieden bestaan hoofdzakelijk uit eengezinswoningen in de vorm van vrijstaande, half-vrijstaande of aaneengebouwde woningen. Sommige woningen zijn gebouwd in de structuur van een hofje of een woonerf. De architectuur en oriëntatie van de woningen in Silvolde is zeer divers. Veel woningen hebben hun eigen karakteristiek, waardoor sprake is van een gevarieerd straatbeeld.

Het bebouwingsbeeld langs de Lichtenbergseweg stamt uit verschillende perioden en is redelijk divers. Variëteit is het resultaat. Elk pand kent zijn eigen architectuur, kleur- en materiaalgebruik is verschillend. Het merendeel van de woningen heeft één tot twee bouwlagen met een kap. De uitstraling van de panden is ingetogen. De panden aan de Lichtenbergseweg zijn met de voorgevel direct aan de straat gebouwd, langs verspringende rooilijnen. Het ruimtelijke beeld wordt bepaald door openbare ruimte, de tuin en de individuele bouwmassa. De woningen zijn naar de straat gericht. Het gaat zowel om vrijstaande als dubbele woningen. De tuinen zorgen voor het groene beeld, waarbij de erfafscheidingen vaak groen en laag zijn. Parkeren vindt grotendeels op eigen terrein plaats.

2.1.2 Functionele structuur

De kern Silvolde

Wonen vormt de belangrijkste en meest omvangrijke functie binnen de kern Silvolde. In de kern Silvolde komt in beperkte mate bedrijvigheid voor, verspreid over de kern. De kern Silvolde kent weinig voorzieningen. In het centrum bevinden zich enkele winkels, maar voor overige winkelvoorzieningen is men aangewezen op de wat grotere kernen, zoals bijvoorbeeld het naastgelegen Terborg. De kern Silvolde heeft een landelijk karakter dat mede tot uitdrukking komt in het vele groen dat in en om de bebouwde kom aanwezig is. De hoofdwegen in het plangebied zijn de Terborgseweg/ Ulftseweg en de Prins Bernardstraat. Dit zijn de oude bebouwingslinten van het dorp die tevens de verbinding vormen met de omgeving. De ontsluiting van het dorp vindt ook plaats via de Berkenlaan. De overige wegen in de kern zijn woonstraten.

Functies in het plangebied

De locatie Terborgseweg 13/13a kenmerkt zich door de aanwezigheid van een kantoorfunctie met bedrijfswoning op nr. 13 en een braakliggend terrein (nr 13a) met een woonbestemming.

De locatie Terborgseweg 67 betreft een restaurant met bedrijfswoning. Het naastgelegen perceel (nr. 65) kent volgens het bestemmingsplan een woonbestemming, maar is feitelijk al bij de naastgelegen horecagelegenheid betrokken (terrein wordt gebruikt voor in- en uitrit en parkeerterrein). De bestaande woning op nr. 65 wordt gebruikt als tweede bedrijfswoning bij de horecagelegenheid.

In de omgeving Lichtenbergseweg staat voornamelijk vrijstaande bebouwing met riante privé tuinen. Het plangebied is momenteel bestemd als “Kantoren” met een bedrijfswoning. Initiatiefnemer heeft op kleinschalig niveau een tekenbureau in het betreffende pand, wat in omvang geen kantoor is maar een beroep aan huis. De huidige bestemming “Kantoren” biedt geen mogelijkheid voor een woonfunctie danwel uitbreiding van de woonfunctie.