direct naar inhoud van 5.1 Milieu
Plan: Kom Silvolde, locaties Industrieweg 4,6,8 en 19
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000105-VA01

5.1 Milieu

5.1.1 Bodem

Ter plaatse van het bouwplan is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd volgens NEN 5740 door bureau Econsultancy, rapportnummer 07025119 d.d. 20 maart 2007. Zie bijlage2.

Dit betreft een gedeelte van de tuin ter plaatse van het plandeel 18-22 (oostzijde van de Industrieweg). Uit dit onderzoek zijn geen milieuhygiënische belemmeringen of bijzonderheden voor het bouwplan gebleken.

De boven- en de ondergrond zijn niet verontreinigd. In het grondwater zijn chroom en xylenen gevonden. De chroomverontreiniging is in combinatie met de verlaagde pH, te relateren aan regionaal verhoogde achtergrondconcentraties. Voor de lichte xylenenverontreiniging is geen verklaring. Het betreft een marginale overschrijding van de streefwaarde.

Gelet op de aard en lichte mate van verontreiniging bestaat er geen reden voor een nader onderzoek.

Voor het bedrijfsterrein van Wolters is in 2006 een bodemonderzoek uitgevoerd. Er werden geen verontreinigingen aangetroffen.

Het is niet aannemelijk dat de geconstateerde verontreiniging van het grondwater risico's voor de volksgezondheid met zich mee brengen. Er is hier sprake van een aanvaardbare situatie. Het bodemonderzoek met voornoemd rapportnummer is als bijlage aan dit plan toegevoegd.

Ten behoeve van het bouwplan hoeft geen grond te worden afgevoerd. Er is sprake van een gesloten grondbalans.

Conclusie:

Er zijn geen milieutechnische bezwaren of bedenkingen voor het bouwplan Industrieweg ten aanzien van de bodemkundige situatie.

5.1.2 Externe veiligheid en bedrijvigheid

Op 28 mei 2004 is in het Staatsblad 250 het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen  (Bevi) gepubliceerd. Dit besluit is op 27 oktober 2004 in werking getreden. Het besluit heeft betrekking op inrichtingen en op ruimtelijke ordeningsaspecten.

Voor het onderhavige plangebied is de volgende situatie relevant:

Het meest nabije Bevi-bedrijf is het LPG vulstation van Automobielbedrijf Willemsen aan de Ulftseweg 87 op ca. 300 m

Het hoogspanningstracé tussen Silvolde en Ulft bevindt zich op ca. 500m.

Het plangebied ligt buiten de risicocontouren.

Het bouwplan zelf is ook geen kwetsbaar object of beïnvloed door aard en inrichting de risicosituatie voor andere objecten. Het bouwplan belemmert op geen wijze de externe veiligheid en past in het gemeentelijk beleid en haar ambitieniveau.

afbeelding "i_NL.IMRO.1509.BP000105-VA01_0008.jpg"

Fragment risicokaart provincie, geen risico tracé's of BEVI bedrijven nabij.

Conclusie:

Binnen het beleidskader externe veiligheid bestaat er geen belemmering voor de bouwplannen.

5.1.3 Geurbelasting en woon- en leefklimaat

Het is niet toegestaan om zonder meer nieuwe geurgevoelige objecten te bouwen binnen een geurcontour van een bestaand bedrijf. In de omgeving van het projectgebied zijn geen bedrijven gesitueerd met een geurcontour. Anderzijds wordt met voorliggend project ook geen bedrijf met een geurcontour mogelijk gemaakt. Het aspect geur vormt geen belemmering voor de uitvoering van voorliggend project.

De geurhinder wordt bepaald op basis van de achtergrondbelasting en de voorgrondbelasting.

Het bouwplan ligt binnen de bebouwde kom van Silvolde en op grote afstand van agrarische bedrijven. De naburige bedrijven op het industrieterrein hebben volgens de hinderwetvergunningen geen geuremissie.

Conclusie:

Er zijn geen beperkende factoren voor het bouwplan ten aanzien van geurhinder.

5.1.4 Wegverkeerslawaai

Volgens het gestelde in artikel 74, lid 1 sub. A2 van de Wet geluidhinder (Wgh) dient de invloed van alle wegen in een buitenstedelijk gebied met een of twee rijstroken gelegen binnen 250 meter van de woningen in het plangebied op de betreffende gevels te worden onderzocht. Dit op basis van het Reken- en Meetvoorschrift Wegverkeerslawaai” uit 2006 (RMV '06) en de zogenaamde “standaardrekenmethode II”. Per 1 januari 2007 is deze rekenmethode geactualiseerd.

De maximale grenswaarde voor woningen in een buitenstedelijk gebied (buiten de bebouwde kom) is 53 dB (Wgh art. 83). In een binnenstedelijke situatie bedraagt deze 63 dB.

Het plangebied is een binnenstedelijke situatie. De voorkeursgrenswaarde is 48 dB.

Het bouwplan is gelegen aan de Industrieweg in Silvolde. Dit is een door een “verkeersknip” geregelde doodlopende weg met beperkt (bestemmings)verkeer. Het verkeersregiem is 30 km.

Voor een straat in een 30 km zone hoeft op basis van de Wet geluidhinder geen akoestisch onderzoek plaats te vinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.1509.BP000105-VA01_0009.jpg"

Afbeelding 8. Verkeersknip Industrieweg ter hoogte van nr. 21 en 24

De bouwplannen brengen door de aard van inrichting geen relevante geluidsaspecten met zich mee en hebben ook geen invloed op andere objecten.

Conclusie:

Er is in een 30 km zone geen overschrijding van de geluidsnormen te verwachten en op basis van de Wet geluidhinder is geen nader onderzoek nodig.

5.1.5 Luchtkwaliteit als gevolg van het bouwplan

Nederland heeft de Europese regels ten aanzien van luchtkwaliteit geïmplementeerd in de Wet milieubeheer (Wm). De in deze wet gehanteerde normen gelden overal, met uitzondering van een arbeidsplaats (hierop is de Arbeidsomstandighedenwet van toepassing).

Op 15 november 2007 is het onderdeel luchtkwaliteit van de Wm in werking getreden. Kern van de wet is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Hierin staat wanneer en hoe overschrijdingen van de luchtkwaliteit moeten worden aangepakt. Het programma houdt rekening met nieuwe ontwikkelingen zoals bouwprojecten of de aanleg van infrastructuur.

Projecten die passen in dit programma, hoeven niet meer te worden getoetst aan de normen (grenswaarden) voor luchtkwaliteit. De ministerraad heeft op voorstel van de minister van VROM ingestemd met het NSL. Het NSL is op 1 augustus 2009 in werking getreden.

Ook projecten die 'niet in betekenende mate' (nibm) van invloed zijn op de luchtkwaliteit hoeven niet meer te worden getoetst aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit. De criteria om te kunnen beoordelen of er voor een project sprake is van nibm, zijn vastgelegd in de AMvB-nibm en de ministeriële regeling-nibm. In de AMvB-nibm is vastgelegd dat na vaststelling van het NSL of een regionaal programma een grens van 3% verslechtering van de luchtkwaliteit (een toename van maximaal 1,2 Rg/m3 NO2 of PM10) als 'niet in betekenende mate' wordt beschouwd. De maximale verslechtering van 3% vindt plaats bij ontwikkelingen tot 1.500 woningen.

Aangezien het in het onderhavige plan om de nieuwbouw van vier woningen gaat, zal het plan 'in niet betekenende mate' van invloed zijn op de luchtkwaliteit. Het onderhavige bouwplan leidt tot een beperkte verandering van de omgeving en heeft nauwelijks gevolgen voor de woningdichtheid en verkeersintensiteit.

De invloed van het bouwplan op de toename van het autoverkeer en daarmee op de luchtkwaliteit is te verwaarlozen. Het bouwplan zal dus niet in betekenende mate bijdragen en geen grenswaarden overschrijden.

Volgens prognose bedraagt de toename van het aantal autobewegingen per dag gemiddeld 8-16 bewegingen (4x2 voor halen en brengen, winkelen, bezoek etc. en voor 4 extra woningen). In vergelijking met de oude situatie van een bedrijfslocatie neemt het zwaar vrachtverkeer af tot nihil.

Het bouwplan Industrieweg kan, conform de Wet milieubeheer, voldoen aan de luchtkwaliteitseisen.

Conclusie:

Het bouwplan Industrieweg is niet in betekenende mate van invloed op de luchtkwaliteit. Een luchtkwaliteitsonderzoek is niet noodzakelijk.

5.1.6 Hindercirkel bedrijvigheid

In de (aangepaste) VNG-uitgave “Bedrijven en milieuzonering”(maart 2009) zijn richtlijnen vastgelegd voor hindercirkels. Uitgangspunt in de richtlijnen is “functiescheiding waar het moet, functiemenging waar het kan”. De aspecten voor hinder zijn: geur, stof, geluid en gevaar.

Een bedrijf heeft naar aard van de bedrijfsactiviteiten een hindercirkel. De kleinere en huisgebonden bedrijven aan de Industrieweg hebben allen een hindercirkel van max. 10 m. Het meest nabije en beperkende grotere bedrijf is de opslagloods van Mammoth Antiques B.V. Dit groothandelsbedrijf wordt op basis van de risicokaart van de Provincie Gelderland aangemerkt als een risico-object gelet op de opslag van brandbare materialen. Dit bedrijf heeft een hindercirkel van 30 m. Het plangebied ligt buiten de risicocontour.

Conclusie:

Het bouwplan ligt niet binnen de zonering van een bedrijf en vormt derhalve geen belemmering voor de milieuzonering van derden.

afbeelding "i_NL.IMRO.1509.BP000105-VA01_0010.jpg"

Afbeelding 9. Belendende bedrijvigheid, bedrijfswoning met bedrijfshal

5.1.7 Diversen

Duurzaam bouwen:

Het bouwplan Industrieweg zal nader worden uitgewerkt op basis van de bouwverordening. Daarnaast zal het bouwplan van de welstandscommissie een positief advies moeten hebben voordat een vergunning wordt verleend.

De uitwerking zal plaatsvinden op basis van de principes van “duurzaam bouwen”. Er zal geen gebruik worden gemaakt van uitlogende stoffen of andere milieubelastende bouwmaterialen.

Conclusie: 

De woning zal worden gebouwd volgens de principes van “duurzaam bouwen”.

Kabels en leidingen:

In of bij plangebied liggen geen belemmerende transportleidingen van nutsbedrijven of beschermingszones voor tracés.

Aan de Industrieweg zijn alle gangbare nutsvoorzieningen aanwezig. De woningen kunnen worden aangesloten op de bestaande netwerken. De vuilwaterafvoeren worden aangesloten op de bestaande riolering.

Conclusie:

De riolering en het overige nutsvoorzieningentracé vormen geen belemmeringen voor het bouwplan.