Plan: | Lichtenberg, locatie Korenweg - Lichtenbergseweg - Reeënstraat, Silvolde |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000088-DE01 |
Het plan bestaat uit een verbeelding met bijbehorende regels en deze toelichting. De verbeelding en de regels vormen samen het juridische deel. Verbeelding en regels dienen te allen tijde in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. De regels en verbeelding zijn opgesteld op basis van de landelijk geldende standaarden (SVBP2008) en de gemeentelijke standaarden en zijn aangepast aan de Wet ruimtelijke ordening en de Wabo.
Verbeelding
Op de verbeelding hebben alle gronden binnen het plangebied een bestemming gekregen. Binnen een bestemming kunnen nadere aanduidingen zijn opgenomen. Deze aanduidingen hebben alleen een juridische betekenis als in de regels aan de betreffende aanduiding een gevolg wordt verbonden. Een aantal aanduidingen heeft juridisch gezien geen betekenis en is uitsluitend opgenomen ten behoeve van de leesbaarheid van de verbeelding (bijvoorbeeld topografische gegevens).
Regels
De regels van het bestemmingsplan zijn ondergebracht in vier hoofdstukken:
Hoofdstuk 1 bevat inleidende regels. Deze bepalingen beogen een eenduidige interpretatie en toepassing van de overige, meer inhoudelijke regels en van de verbeelding te waarborgen.
Hoofdstuk 2 bevat de regels in verband met de bestemming. Per op de verbeelding aangegeven bestemming bevat dit hoofdstuk bouw- en gebruiksregels, welke specifiek voor die bestemming gelden.
Hoofdstuk 3 bevat algemene regels. Het gaat daarbij om bouwregels en afwijkingsregels die op alle bestemmingen betrekking hebben. Tevens is in dit hoofdstuk een anti-dubbeltelbepaling opgenomen. Deze regel regelt dat grond, die reeds eerder bij een verleende bouw- of omgevingsvergunning is meegenomen, niet nog eens bij de verlening van een nieuwe omgevingsvergunning ten behoeve van bouwen mag worden meegenomen. De anti-dubbeltelbepaling heeft uitsluitend betrekking op bouwaanvragen die plaatsvinden onder het geldende bestemmingsplan. Het is dus niet zo dat gronden die zijn meegeteld bij het verlenen van een bouwvergunning onder een vorig bestemmingsplan, bij het verlenen van een omgevingsvergunning onder het nieuwe bestemmingsplan ook buiten beschouwing moeten worden gelaten;
Hoofdstuk 4 bevat 2 artikelen, het overgangsrecht en de slotregel.
Bestemmingsregels zijn de regels in verband met de bestemmingen. De bestemmingsregels kennen allen eenzelfde opbouw met de volgende leden:
De bestemmingsomschrijving is de centrale bepaling van elke bestemming. Hierin worden de binnen een bestemming toegestane functies genoemd. De bouwregels zijn gerelateerd aan deze omschrijving. Ook het gebruik van grond en bebouwing is gekoppeld aan de bestemmingsomschrijving. In genoemde gevallen kan onder voorwaarden middels een omgevingsvergunning worden afgeweken van de bouw- c.q. gebruiksregels.
Dit bestemmingsplan kent de bestemmingen 'Gemengd', 'Wonen', 'Woongebied - Uit te werken', 'Tuin' en 'Verkeer - Verblijfsgebied'.
Gemengd
De bestemming 'Gemengd' is bestemd voor het gebruik als maatschappelijke voorzieningen, een sportzaal, ter plaatse van de aanduiding "sportzaal", wonen, horeca als nevenactiviteit, bijbehorende gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tuinen en erven, parkeer-, speel-, groenvoorzieningen en kunstwerken, wegen en paden, water en voorzieningen voor de waterhuishouding, straatmeubilair en nutsvoorzieningen. Voor deze bestemming geldt een maximum bebouwingspercentage van 100 procent. Hoofdgebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd; De maximale bouwhoogte van hoofdgebouwen bedraagt 8,5 m. Woningen mogen enkel op de eerste verdieping worden gerealiseerd. De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is maximaal 3 meter.
Wonen
De regels bij de bestemming 'Wonen' hebben betrekking op woningen, uitsluitend in de typen vrijstaand, twee-aaneen en aaneengebouwd. Er mogen binnen het bestemmingsvlak maximaal 12 woningen gebouwd worden. Van de gebouwen mag 30% van de vloeroppervlakte tot een maximum van 50 m2 gebruikt wordenvoor aan huis verbonden beroepen. Verder zijn bijbehorende gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tuinen en erven, parkeer-, speel- en groenvoorzieningen, water en voorzieningen voor de waterhuishouding, straatmeubilair en nutsvoorzieningen toegestaan. Er mag in principe alleen binnen het bouwvlak worden gebouwd. Binnen het bouwvlak geldt een maximale goot- en bouwhoogte van respectievelijk 6 m en 10 m. Het bouwperceel mag voor maximaal 60% worden bebouwd. In de regels van de bestemming 'Wonen' is voorts een afwijkingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van het toestaan van een aan huis gebonden bedrijf. Voor deze afwijking gelden aanvullende voorwaarden voordat ze kan worden verleend.
Woongebied - Uit te werken
De bestemming 'Woongebied – Uit te werken' is nader aangeduid met de hoofdletters WG-U en is toegekend aan de locatie aan de Lichtenbergseweg waar voorheen 24 bejaardenwoningen hebben gestaan, die inmiddels zijn gesloopt. Voor deze bestemming is gekozen omdat, gelet op de demografische ontwikkelingen, een conserverend beleid op het gebied van woningbouw is gewenst. Met de eigenaar van de gesloopte woningen, wooncorporatie Wonion, is in het kader van de Regionale Woonvisie en de gevolgen daarvan voor de lokale woningmarkt, afgesproken deze locatie als "reserve"locatie voor woningbouw achter de hand te houden. Wanneer in de toekomst op deze locatie woningen gerealiseerd worden, zal dit voornamelijk gezocht worden in de vervangingsmarkt. Woningen op deze plek zullen dus niet leiden tot extra toevoeging van woningen. In de regels zijn stedenbouwkundige bepalingen opgenomen om ervoor te zorgen dat de uitwerking past in de omgeving.
Tuin
De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen en paden. Op of in deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd, wel kunnen erfafscheidingen worden gebouwd.
Verkeer - Verblijfsgebied
De voor 'Verkeer - Verblijfsgebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor wegen en straten, wandel- en fietspaden, waarbij de functie voornamelijk gericht op verblijf als de afwikkeling van het doorgaande verkeer. Daarnaast mogen de gronden binnen deze bestemming gebruikt worden voor parkeer-, groenvoorzieningen. Ter plaatse van de aanduiding “specifieke vorm van sport - sportkooi” is een sportkooi toegestaan. Gebouwen mogen niet worden opgericht en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, hebben een maximale bouwhoogte van 3 m.
Algemene regels
Anti-dubbeltelbepaling
Met de anti-dubbeltelbepaling wordt bedoeld, dat er na het volledig benutten van bouwmogelijkheden van een erf, er niet door het vervolgens verkleinen van de erfoppervlakte, vanwege de verschuiving van de erfgrens, daarop een nieuwe c.q. grotere bouwmogelijkheid voor een naburig erf ontstaat. Met de antidubbeltelbepaling wordt voorkomen dat met gebruikmaking van privaatrechtelijke overeenkomsten, de publiekrechtelijke regels worden ondergraven.
Algemene gebruiksregels
Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden. De belangrijkste algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en bouwwerken te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemmingen of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.
Algemene afwijkingsregels
In de praktijk kunnen maatafwijkingen ontstaan ten opzichte van wat direct mogelijk wordt gemaakt. Ook kan, gelet op voortschrijdende ontwikkelingen, toch behoefte zijn aan een grotere hoogte van bouwwerken ten behoeve van algemeen nut. Starheid van bestemmingsregels mag niet de oorzaak zijn van gekunstelde oplossingen, waarmee de kwalitatieve doelstelling van het bestemmingsplan niet gediend is. Binnen een kader van bescherming van belangen, is door middel van dit artikel een zekere mate van flexibiliteit mogelijk.
Algemene wijzigingsregels
Met deze bevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders plan wijzigen ten behoeve van de overschrijding van bestemmingsvlakken tot een nader bepaalde afstand en een nader bepaald percentage.
Artikel 14 Overgangsrecht
Het in het Bro voorgeschreven overgangsrecht is hier opgenomen.
Overgangsrecht is van toepassing op situaties (gebruik) die op het moment van het van kracht worden van dit bestemmingsplan van het nieuwe plan afwijken, dan wel op basis van een geldige bouwvergunning nog gebouwd mogen worden (bouwwerken). Met deze overgangsregels wordt duidelijk dat die afwijking toegestaan is, maar wel begrensd is tot de bestaande afwijking. Dus de bestaande afwijking qua gebruik mag niet vergroot worden en het bouwwerk mag alleen maar goed onderhouden worden en niet volledig worden herbouwd. Het overgangsrecht is nadrukkelijk niet bedoeld voor bouwwerken die een gebruik kennen dat onrechtmatig is op het moment van het van kracht worden van dit bestemmingsplan.
Artikel 15 Slotregel
Dit artikel geeft aan op welke wijze de regels van dit bestemmingsplan moeten worden aangehaald.