direct naar inhoud van 6.3 Beschrijving watersysteem
Plan: Lichtenberg, locatie Korenweg - Lichtenbergseweg - Reeënstraat, Silvolde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000088-DE01

6.3 Beschrijving watersysteem

6.3.1 Riool

Binnen de gemeente Oude IJsselstreek zijn alle percelen aangesloten op de riolering of op IBA-systemen. Het rioleringstelsel van de gemeente Oude IJsselstreek bestaat uit ruim 193 km vrijverval leiding, 178 km drukriolering en 22 km persleiding. In dit rioleringsstelsel zijn 61 overstorten en inmiddels 17 berbezinkvoorzieningen opgenomen. Het afvalwater wordt verwerkt door RWZI Etten of RWZI Varseveld.

6.3.2 Oppervlaktewater

In of in de omgeving van het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig.

6.3.3 Tabel waterthema's

afbeelding "i_NL.IMRO.1509.BP000088-DE01_0018.jpg"

Toelichting Watertoetstabel
Door de ontwikkelingen in het plangebied neemt het verhard oppervlak toe met 1.271 m2. Daarnaast is het mogelijk om ook een deel (neerslag van 10 mm) van het bestaand verhard oppervlak af te koppelen van het rioolstelsel zodat de kans op wateroverlast door toekomstige regenbuien wordt verminderd.

Doordat het plangebied geheel opnieuw wordt ingericht, wordt er geen regenwater meer direct op de riolering geloosd. De bestaande aansluitingen waarop regenwater wordt geloosd worden verwijderd. Regenwater wordt in de nieuwe situatie bij een bui T=10 + 10% deels geïnfiltreerd in de bodem [100 m3] en deels bovengronds afgevoerd naar de weg [95 m3]. Bij een bui T=100 + 10% dient er 118 m3regenwater te worden geborgen in de wadi en het IR-riool. Hierop kunnen de beide voorzieningen worden gedimmensioneerd. De totale hoeveelheid verharding bedraagt in de bestaande situatie 6.435 m2 en in de nieuwe situatie ca. 7.706 m2.

Om wateroverlast te voorkomen wordt het hemelwater niet afgevoerd naar het rioolstelsel maar volgens de trits vasthouden - bergen – afvoeren behandeld. Het hemelwater wordt ter plaatse geïnfiltreerd/geborgen in een aan te leggen wadi en IT-riool. De dimensioneringsberekeningen van de diverse voorzieningen zijn opgenomen in de watertoets die door Civicon B.V. in 2008 is uitgevoerd8.
Deze watertoets is als gevolg van het gewijzigde plan in 2011 geactualiseerd9 en ook opgenomen in de bijlage.

Uit de actualisatie blijkt dat een regenbui T=10+10% kan worden opgevangen in het plangebied en vertraagd kan worden afgevoerd. In extreme situaties zou bui T=100+10% tot aan maaiveld of op maaiveld geborgen kunnen worden zonder dat er waterschade optreedt.

Om de geschiktheid van de bodem voor infiltratie van het hemelwater in beeld te brengen is door Econsultancy bv in april 2008 een geohydrologisch onderzoek uitgevoerd10. De conclusie van het onderzoek is dat de onderzochte bodemlagen met uitzondering van matig siltige bodemlagen, geschikt zijn voor de infiltratie van hemelwater. Het grondwaterniveau vormt geen belemmering voor de werking van eventuele infiltratievoorzieningen. Het onderzoek is bijgevoegd als bijlage aan voorliggend bestemmingsplan.

6.3.4 Vertaling in dit bestemmingsplan

Gezien het bovenstaande vormt het aspect water geen belemmering voor de uitvoering van dit bestemmingsplan. Het is niet nodig de belangen van het waterschap nader te vertalen in dit bestemmingsplan.