direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele beschrijving
Plan: Anholtseweg Gendringen 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000080-DE01

2.2 Ruimtelijke en functionele beschrijving

2.2.1 Ruimtelijke structuur

De doorgaande route Aholtseweg- Ulftseweg kenmerkt zich als een enigszins statige laan, door het relatief brede profiel, met aan weerzijde hoge linden. De historische linten van Gendringen (zoals de Anholtseweg) zijn ontstaan langs de oudere hoofdwegen. De Anholtseweg is tweezijdig bebouwd en loopt vanaf de Grotestraat, de hoofd- en winkelstraat van het dorp Gendringen, naar de grens met Duitsland. Het is de van oudsher bestaande route naar de grens.

De Anholtseweg bestaat uit vrijstaande bebouwing met tuinen en open ruimtes daartussen. Verder van de kern verwijderd zijn er grotere ruimtes tussen de gebouwen met doorzichten naar het landschap. De nog onbebouwde percelen zijn in gebruik als weide of moestuin. Kenmerkend voor de openbare ruimte is de afwisseling in het ruimtelijk beeld en het van oorsprong eenvoudige karakter van de inrichting.

Langs de Anholtseweg bevinden zich de meeste grote villa's, gericht op de weg. De woningen ter weerszijden van de Anholtseweg zijn in uiteenlopende periodes gebouwd. Het merendeel van de huizen is vrijstaand gebouwd. Het bebouwingsbeeld en de bouwstijl is afwisselend, mede als gevolg van het individuele karakter van de bebouwing. Traditionele kenmerken van de architectuur overheersen. De hoofdmassa is eenvoudig van opzet. De meeste panden zijn opgebouwd uit een of twee lagen met een stevige kap en bij de agrarische bebouwing een lage gootlijst.

De achtererven van de huizen aan de noordzijde van de Anholtseweg grenzen aan het agrarisch buitengebied van Gendringen. Aan de achterzijde van de bebouwing bevinden zich aan deze zijde grote tuinen, waarvan enkele tevens als schapenveldjes worden benut, omringd met een hoge randbeplanting. Vanaf de Langenhorstweg, evenwijdig aan de noordkant met de Anholtseweg, is de afscheiding met bosschages naar het open weidegebied goed te zien. Als bijzondere bebouwing vallen de villa Louise en verderop het pand met huisnummer 47 (voormalig notariskantoor) op.

Tegen de Duitse grens aan ligt een bosgebied dat deel uitmaakte van het voormalige terrein van de bijzondere school "De Wildt". Deze school is jaren geleden afgebroken, waarna ter plaatse een woonhuis is gerealiseerd. Het monumentale hek, aan de zijde van de Anholtseweg, is een rijksmonument.

2.2.2 Functionele structuur

Wonen en inwoners

De hoofdfunctie in het plangebied (en tevens in Gendringen) is de woonfunctie. Op dit moment kent Gendringen 4614 inwoners (peil 1 januari 2011). De kern kent ca. 1770 huishoudens (en dus ook zoveel woningen).

Ook in Gendringen is duidelijk de toenemende vergrijzing en ontgroening zichtbaar. Zo bevindt met merendeel inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek - en ook van Gendringen - zich in de leeftijdscategorie van 30 tot 59 jaar. Deze bevolkingsgroep neemt sinds 2005 af. Direct hiermee verbonden is de toename van de groep bewoners boven de 60 in dezelfde periode. De trends ontgroening en vergrijzing zijn daarmee de afgelopen jaren reeds ingezet. In tegenstelling tot de daling van het aantal inwoners is het aantal huishoudens licht toegenomen.

Bedrijven, maatschappelijke en dienstverlenende activiteiten

Binnen het plangebied vinden we een adviesbureau voor verzekeringen/ beleggen en hypotheken (Anholtseweg 33), een bedrijf dat salades en sausen voor de groothandel maakt (Anholtseweg 41), galerie Tandem (het voormalige notariskantoor met huisnummer 47), een bedrijfspand (huisnummer 49) waar tot voor kort een sleuvenfreesbedrijf was gevestigd en een orthomoleculair kenniscentrum (huisnummer 36).

Voorzieningen in Gendringen
Aan de rand van Gendringen staat het gemeentehuis van Oude IJsselstreek. In de directe omgeving van Gendringen bevinden zich verschillende natuur- en recreatiegebieden, waaronder Engbergen, met paviljoen en de hoogste speeltuin van de regio. Gendringen heeft een moderne sporthal De IJsselweide en een atletiekbaan van atletiekvereniging Atletico ‘73. Gendringen kent tevens meerdere zorginstelling, basisscholen en kinderdagverblijven.