direct naar inhoud van 7.3 Opzet van de regels
Plan: Kom Terborg 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000074-DE01

7.3 Opzet van de regels

Dit bestemmingsplan kent de bestemmingen 'Agrarisch', 'Bedrijf', 'Bedrijventerrein', 'Centrum', 'Detailhandel', 'Dienstverlening', ''Gemengd', Groen', 'Horeca', 'Kantoor', 'Maatschappelijk', 'Tuin', 'Verkeer', 'Verkeer - Spoorverkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied', 'Water' en 'Wonen'. Daarnaast zijn 'Waarde - Archeologie 1', 'Waarde - Archeologie 2', 'Waarde - Archeologische Verwachting 1' en 'Waarde - Archeologische Verwachting 2' als dubbelbestemming opgenomen. Ook zijn de gebiedsaanduidingen 'Geluidszone - industrie' en 'Wro-zone - wijzigingsgebied' op de verbeelding weergegeven.

In deze paragraaf wordt ingegaan op de opzet van de regels bij het bestemmingsplan. De afzonderlijke bestemmingen worden - geclusterd - nader toegelicht. Hierbij wordt ook verwezen naar de uitgangspunten van de verschillende bestemmingen, zoals in hoofdstuk 4 aan bod gekomen.

Bestemming 'Agrarisch'

In het plangebied zijn agrarische gronden opgenomen. Het betreft hier onbebouwde gronden, behorende bij agrarische bedrijven. Per bestemmingsvlak is maximaal één gebouw toegestaan van maximaal 50m2 en 3 meter hoog. Daarnaast mogen alleen erf- en terreinafscheidingen gebouwd worden.

Bestemmingen 'Bedrijf' en 'Bedrijventerrein'

Het bedrijventerrein is bestemd als 'Bedrijventerrein´. Hier zijn bedrijven tot maximaal de milieucategorieën 2, 3.1, 3.2, respectievelijk 4.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten - bedrijventerrein toegestaan. Bestaande bedrijven in de woonomgeving krijgen de bestemming 'Bedrijf' en zijn nader aangeduid met de milieucategorie A, B of C of zijn specifiek bestemd. De bedrijven die hier onderscheidelijk worden toegelaten zijn opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging. Voor een nadere uitleg over de bedrijfscategorieën en de keuzes, die hiervoor in dit bestemmingsplan zijn gemaakt, wordt verwezen naar paragraaf 4.2.3 en paragraaf 4.2.4.

Binnen de bouwregels zijn normen gesteld voor de bedrijfsgebouwen, nutsvoorzieningen, bedrijfswoningen, bijbehorende gebouwen bij bedrijfswoningen, ondergronds bouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Voor al deze bouwwerken gelden maxima ten aanzien van goothoogten, bouwhoogten, bebouwingspercentage, etc. Daarnaast zijn specifieke gebruiksregels opgenomen voor 'productiegebonden detailhandel als nevenactiviteit' en ´buitenopslag'. Onder voorwaarden kan bij de bestemming 'Bedrijf' afgeweken worden van de gebruiksregels voor bedrijven uit een lagere categorie, en bij de bestemming 'Bedrijventerrein' voor detailhandel buiten winkelcentra en detailhandel in volumineuze goederen.

Alle (openbare) nutsvoorzieningen in het plangebied zijn ook in de bedrijfsbestemming opgenomen, met als nadere aanduiding 'nutsvoorziening'. Bedrijfswoningen zijn alleen toegestaan voor zover op de verbeelding op de betreffende gronden een aanduiding is opgenomen. Deze wijze van regelen van bedrijfswoningen is overigens in alle niet-woonbestemmingen in dit bestemmingsplan hetzelfde. Het betreft hier in beginsel alleen de bestaande bedrijfswoningen.

Bij zowel de bestemming 'Bedrijf' als 'Bedrijventerrein' is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming van gronden te wijzigen naar 'Wonen'. Hiervoor zijn een aantal voorwaarden gesteld, waaronder de eis dat een dergelijk bouwplan moet passen binnen het regionale en gemeentelijk beleid ten aanzien van woningbouw.

Bestemmingen 'Centrum', 'Detailhandel', 'Dienstverlening', 'Gemengd', 'Horeca', 'Kantoor' en 'Maatschappelijk'

De bestemming 'Centrum' is gebruikt in het kernwinkelgebied, waar zich veel winkels, kantoren en horecapanden bevinden. De percelen zijn hiermee flexibel inzetbaar nu diverse functies mogelijk zijn. Buiten het centrum zijn de panden meer concreet bestemd (naar de huidige situatie). Zo is bjivoorbeeld een winkel bestemd tot 'Detailhandel', een café tot 'Horeca' en een wijkcentrum of sporthal tot 'Maatschappelijk'. Daar waar buiten het centrum panden bevinden, waar meerdere hoofdfuncties (bestemmingen) bestaan, is de bestemming 'Gemengd' gebruikt.

Binnen de bouwregels zijn normen gesteld voor de hoofdgebouwen, bedrijfswoningen, bijbehorende gebouwen bij bedrijfswoningen, ondergronds bouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Voor al deze bouwwerken gelden maxima ten aanzien van goothoogten, bouwhoogten, bebouwingspercentage, etc. Bij de 'bestemming 'Maatschappelijk' is onder voorwaarden horeca of detailhandel als nevenactiviteit toegestaan. Overal geldt dat alleen bestaande (bedrijfs)woningen zijn toegestaan.

Bestemmingen 'Groen', 'Verkeer', 'Verkeer - Spoorverkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Water'

Zoals reeds in hoofdstuk 4 is aangegeven heeft structureel groen de bestemming 'Groen' gekregen. Kleinere stukjes groen zijn bestemd tot 'Verkeer - Verblijfsgebied', hetgeen meer flexibiliteit inhoudt. De openbare gebieden met een verblijfsfunctie zijn bestemd tot 'Verkeer - Verblifjsgebied', zodat het openbaar gebied flexibel kan worden ingericht met groen, parkeerplaatsen, speeltuintjes en andere binnen deze bestemming passende functies. De bestemming 'Verkeer' is bestemd voor de wegen met een doorgaand- verkeer- functie. De bestemming 'Verkeer - Spoorverkeer' is voor de stationsomgeving gebruikt. Binnen alle eerder genoemde bestemmingen zijn ook waterpartijen (zoals sloten, vijvers en watergangen toegestaan. Grotere wateroppervlakten zijn echter specifiek tot 'Water' bestemd.

Daar waar een aanduiding 'evenemententerrein' is opgenomen zijn specifieke gebruiksregels opgenomen, die betrekking hebben op de intensiteit van het toegestane gebruik.

Bestemmingen 'Wonen' en 'Tuin'

Hiertoe wordt allereerst verwezen naar paragraaf 4.2.2. Woningen zijn alleen mogelijk binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken. Bijbehorende bouwwerken mogen buiten het bouwvlak worden gebouwd. Voortuinen (en in principe ook de naar de weg gekeerde zijtuinen) worden bestemd als tuin; in tuinen mogen namelijk geen bijbehorende bouwwerken worden gebouwd (behalve een erker). De goot- en bouwhoogte van de woningen zijn in principe gesteld op 7 en 10 meter, tenzij de feitelijke situatie hier sterk van afwijkt.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de grootte van de percelen. Op grotere percelen (meer dan 600 m2) is meer bebouwing toegestaan. Bestaande bouwmogelijkheden die nu nog onbenut zijn blijven in dit bestemmingsplan positief bestemd.

Binnen de bestemming wonen is - ondervoorwaarden- een bed& breakfast bij rechte toegestaan. Een aan huis verbonden beroep is onder voorwaarden bij rechte mogelijk. Door van de regels af te wijken is een aan huis verbonden bedrijf (onder voorwaarden) mogelijk. Dit bestemmingsplan biedt tevens de mogelijkheid om bij rechte 'bijzondere woonvormen' toe te staan.

Dubbelbestemmingen Archeologie

Zoals reeds in paragraaf 5.2 is beschreven, zijn er delen van Terborg archeologische resten aangetroffen. Daarnaast ken de rest van Terborg een archeologische verwachting (in hogere en lagere mate). Dit heeft ertoe geleidt dat er specifieke regels (verdeeld over vier specifieke bestemmingen) zijn opgenomen hoe met deze archeologische waarden en verwachtingen om te gaan bij nieuwe bouwplannen. Afhankelijk van de verwachtingswaarde moet bijvoorbeeld in alle gevallen, of pas bij een bepaalde grootte en diepte archeologisch onderzoek plaatsvinden. Voordat besloten kan worden op een omgevingsvergunning zal een archeologisch deskundige hierover advies moeten geven.

Wro-zone - wijzigingsgebied

Ook biedt het plan mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen door middel van het opnemen van een aantal locaties als Wro-zone - wijzigingsgebied. Uitgangspunt hierbij is dat ontwikkelingen moeten aansluiten bij de bestaande structuur en schaalgrootte van Terborg. Deze 'wijzigingslocaties' zijn opgenomen voor gebieden waarvoor wel gedacht wordt aan een mogelijke andere invulling, maar waarvoor nog geen concrete plannen bestaan. Hiertoe wordt specifiek verwezen naar paragraaf 4.2.6, waarin nader is ingegaan op de verschillende 'Wro-zone - wijzigingsgebieden'.

Geluidszone - industrie

In de regels zal worden opgenomen dat de gronden ter plaatse van de aanduiding 'geluidszone - industrie' mede bestemd zijn voor de bescherming en instandhouding van de geluidsruimte in verband met de nabijheid van gronden en gebouwen, welke deel uitmaken van een industrieterrein, waar geluidszoneringsplichtige inrichtingen zijn toegestaan. Ook wordt in de regels opgenomen dat binnen de 'geluidszone - industrie' geen nieuwe woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen mogen worden gebouwd. Daarnaast wordt - door middel van het toepassen van een binnenwaartse zonering - onderscheid gemaakt tussen een gedeelte binnen de zonegrens waar mag worden uitgegaan van een geluidemissie van 53 dB(A)/m2 en een gedeelte waar een hogere geluidsemissie van 60dB(A)/m2 mag worden gehanteerd. Ook wordt in de regels aangegeven dat voor een deel van de gronden, liggende binnen de geluidszone, de geluidszone niet van toepassing is. In paragraaf 5.1.2 is hier nader op ingegaan.

Algemene regels

In hoofdstuk 3 van de regels zijn een anti dubbeltelbepaling opgenomen, alsook algemene bouwregels, algemene aanduidingsregels, algemene afwijkingsregels, en algemene wijzigingsregels.

Overgangs- en slotregels

In hoofdstuk 4 is het overgangsrecht uiteengezet voor bouwwerken en gebruik. Ook wordt hier de aanhaaltitel van het plan geregeld.