direct naar inhoud van 6.2 Beschrijving watersysteem
Plan: Kom Terborg 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000074-DE01

6.2 Beschrijving watersysteem

6.2.1 Riool

Het gemeentelijk beleid is gericht op het scheiden van (afval)waterstromen. Relatief schoon regenwater hoeft niet te worden afgevoerd naar de zuivering, maar wordt zo lang mogelijk vastgehouden in het gebied middels retentievoorzieningen en/of infiltratie. Het overgrote deel van Terborg kent een gemengd stelsel (voor afvalwater en regenwater samen). Bij vervangingswerkzaamheden van het gemengde riool, zal worden bezien in hoeverre afkoppeling van verhard oppervlak mogelijk is.

6.2.2 Oppervlaktewater

Terborg is gelegen in het stroomgebied tussen de Akkermansbeek aan de noordzijde van Terborg en de Oude IJssel aan de zuidwestzijde van de kern. De Akkermansbeek is de natuurlijke grens tussen de gemeente Oude IJsselstreek en Doetinchem en vindt ten westen van Terborg aansluiting bij de Oude IJssel.

6.2.3 Bodemgesteldheid en hoogteligging

Kenmerkend voor de regio is dat er zowel rivierengebieden als zandgrondgebieden voorkomen. De Oude IJssel vormt de overgang tussen deze gebieden. Aan de zuidwestzijde van dit water komen met name oeverwallen en stroomruggen voor. Aan de noordzijde (waar Terborg ligt) liggen het drogere dekzandgebied en het kampenlandschap met heide-ontginningen.

De woonwijken in het westen van Terborg liggen rond 13-14 meter boven NAP. Het centrumgedeelte en het oostenlijke deel van Terborg ligt ongeveer op 20 meter hoogte. Uitzondering qua hoogte in Terborg is de rivierduin "de Paasberg", met hoogtes tot 29 meter.