Plan: | Kom Terborg 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000074-DE01 |
Hieronder wordt ingezoomd op de belangrijkste ruimtelijke en functionele uitgangspunten van dit bestemmingsplan.
De gemeente Oude IJsselstreek heeft voor het actualiseren van haar bestemmingsplannen een Handboek bestemmingsplannen opgesteld. In dit handboek wordt een handleiding gegeven voor het standaardiseren van bestemmingsplannen. Er zijn normen vastgesteld waaraan bestemmingsplannen van de gemeente moeten voldoen, zodat de herkenbaarheid, kwaliteit en uniformiteit (inhoudelijk en technisch) gewaarborgd is. Het beschikbaar hebben van uniforme plannen heeft voordelen op het gebied van bruikbaarheid, raadpleegbaarheid, klantvriendelijkheid, rechtszekerheid en efficiency.
In het handboek is een standaard opgenomen voor het leggen van bouwvlakken voor de hoofdgebouwen en het plaatsen van de bijbehorende bouwwerken. Dit heeft tot gevolg dat in heel de gemeente dezelfde regels gaan gelden. In principe wordt hierbij uitgegaan van een maximale bouwvlakdiepte van 10, 12 en 15 meter bij respectievelijk rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Hierbij wordt uiteraard wel rekening gehouden met de bestaande bouwrechten en de karakteristiek van de wijken, zoals beschreven in paragraaf 2.2.1.2. Daar waar woningen nu beduidend minder diep zijn dan wat in lijn met het handboek in principe kan worden goedgevonden, wordt voor rij- en twee-onder-een-kapwoningen een maximale bouwvlakdiepte toegestaan van de diepte van de huidige woning plus twee meter, waarbij de totale maximum bouwvlakdiepte ook de 10 respectievelijk 12 meter niet mag overschrijden. De reden dat deze verscherping alleen voor rij- en twee-onder-een-kapwoningen geldt, ligt in het feit dat woninguitbreidingen niet mogen bijdragen in een verslechtering van het woonconfort bij de bewoners van aansluitende woningen.
Bij het actualiseren van bestemmingsplannen worden kleine uitbreidingen van woningen waar mogelijk direct toegestaan. Uitgangspunt hierbij is dat de inrichting van het gebied achter de woning zoveel mogelijk wordt overgelaten aan de bewoners.
Terborg is bij uitstek een woonkern, waar het goed vertoeven is. Bewoners krijgen meer flexibiliteit om hun perceel in te richten (woninguitbreiding, aan- en bijgebouwen), zoals zij dit graag zien. Woningen zijn alleen mogelijk binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken (dit in tegenstelling tot het oude bestemmingsplan Kom Terborg, waar met bouwstroken werd gewerkt). Hierbij is aansluiting gezocht bij hetgeen in het handboek omtrent bouwvlakken is opgenomen (zie paragraaf 4.2.1). De goot- en bouwhoogte van de woningen zijn in principe gesteld op 7 en 10 meter, tenzij de bestaande woningen beduidend lager zijn. Bijbehorende bouwwerken mogen buiten het bouwvlak worden gebouwd.
Voortuinen worden bestemd als tuin; in tuinen mogen namelijk geen bijbehorende bouwwerken worden gebouwd (behalve een erker). Naar de weg gekeerde zijtuinen zijn tevens als "tuin" bestemd. Uitzonderingen hierop zijn zijtuinen van percelen die grenzen aan de bestemming "groen" of zijtuinen waarvan de ruimtelijke impact van eventuele bebouwing, vanwege de ruimtelijke situatie ter plaatse, zeer gering is.
Het bestemmingsplan "Kom Terborg 2011" voorziet in een planologische regeling voor de bestaande bebouwde kom van Terborg. Het bestemmingsplan bevat geen nieuwe bouwmogelijkheden voor woningen, maar maakt alleen de uitbreiding van bestaande woningen en de bouw van bijbehorende gebouwen mogelijk. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen de grootte van de percelen. Op grotere percelen (meer dan 600 m2) is meer bebouwing toegestaan. Bestaande bouwmogelijkheden die nu nog onbenut zijn blijven in dit bestemmingsplan positief bestemd.
Binnen de bestemming wonen is een bed& breakfast bij rechte toegestaan. Wel gelden hier een aantal voorwaarden, omdat de woonfunctie niet in het geding mag komen en de ruimtelijke impact gering moet blijven.
Een aan huis verbonden beroep is onder voorwaarden bij rechte mogelijk. Door van de regels af te wijken is een aan huis verbonden bedrijf (onder voorwaarden) mogelijk. Bij beiden geldt dat de woonfunctie niet in het geding mag komen, en daarom moet de kleinschaligheid gewaarborgd worden. Detailhandel is niet toegestaan. Grote reclameborden zijn uiteraard ook niet toegestaan.
Steeds vaker ontstaat er vraag om zorgbehoevenden in de gewone woonomgeving te laten wonen. Meestal past dit binnen de bestemming wonen (zorghulp verlenen is in principe niet in strijd met het bestemmingsplan). Ook wanneer een aantal hulpbehoevenden gezamenlijk één huishouden runnen (al dan niet met 24-uurs-hulp vanuit een instelling) past dit binnen de functie wonen. Dit wordt echter anders wanneer de verschillende zorgbehoevenden allen een zelfstandige huishouding voeren (al dan niet met begeleiding via een zorginstelling en al dan niet met een gezamelijke woonkamer). Er mag immers maar één huishouden per woning bestaan. Derhalve biedt dit bestemmingsplan de mogelijkheid om bij rechte deze 'bijzondere woonvormen' (bestaande uit meerdere huishoudens) toe te staan.
Terborg geeft kleur aan stevige bedrijvigheid in de veelzijdige industrie, waarbij innovatie een steeds prominentere rol krijgt. De capaciteit aan industrieterreinen wordt binnen de gemeente niet vergroot of verkleind.
Bij de bestemming 'Bedrijventerrein' is een Staat van Bedrijfsactiviteiten - bedrijventerrein opgenomen. Deze lijst is gebaseerd op de Staat van Bedrijfsactiviteiten uit de VNG-uitgave "Bedrijven en Milieuzonering" uit 2009.
Allereerst is gekeken naar het huidige planologische regime, en is daarbij zoveel mogelijk aansluiting gezocht qua categorisering. Daarnaast is er een inventarisatie gemaakt van de gevestigde bedrijven en bedrijfsactiviteiten op de bedrijventerreinen in Terborg. Vervolgens is bij de gevestigde bedrijven de milieucategorie bepaald aan de hand van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit alles leidt ertoe dat het bedrijventerrein Akkermansweide (afhankelijk van de locatie op het terrein) de milieucategorie 2, 3.1 en 3.2 heeft gekregen. De particuliere bedrijventerreinen van Kaak respectievelijk Lovink hebben de milieucategorie 3.1 en 3.2 respectievelijk 3.1 en 4.2 gekregen.
Met dit bestemmingsplan worden de regels van de verschillende vigerende bestemmingsplannen voor delen van het bedrijventerrein gelijkgetrokken, hetgeen voor een versimpeling van de regelgeving zorgt. De bestaande bedrijfswoningen op de bedrijventerreinen zijn als zodanig bestemd. Nieuwe woningen op bedrijventerreinen zijn niet toegestaan.
Het bevoegd gezag kan afwijken van de regels voor het toestaan van detailhandel in goederen waarvan de verkoop in winkelcentra niet past in verband met de verstoring van het aldaar gewenste milieu, zoals detailhandel in volumineuze goederen of de verkoop van brand- en explosiegevaarlijke of andere milieubelastende stoffen en goederen.
Geluidszone - industrie
Het bedrijf Lovink Industries b.v. is een zogenaamde A-inrichting, hetgeen betekent dat er een geluidscontour rondom het bedrijf ligt, waarbuiten in de omgeving geen hogere geluidsbelasting mag ontstaan dan 50 dB(A). Door de uitbreiding van het bedrijventerrein moet de betreffende contour worden gewijzigd. Om te bepalen hoe deze geluidscontour het beste kan worden vormgegeven in onderhavig bestemmingsplan, is een geluidsonderzoek uitgevoerd. Hiertoe wordt verwezen naar paragraaf 5.1.2, waarin nader wordt ingegaan op het aspect geluid.
Ook het bedrijventerrein Akkermansweide kent in het vigerende bestemmingsplan een 50 dB(A) contour voor industrielawaai. Deze is destijds opgenomen vanwege een grote betonfabriek op dit bedrijventerrein. Nu de betoncentrale weg is, en ook volgens de 'Staat van bedrijfsactiviteiten' geen grote lawaaimakers meer toegestaan zijn op Akkermansweide, is deze geluidszone niet meer nodig. Derhalve is ervoor gekozen hier de 50dB(A) contour te laten vervallen.
Losse bedrijven in de woonomgeving krijgen de bestemming 'Bedrijf'. De bedrijven die hier worden toegelaten zijn opgenomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging. Deze lijst bevat categorieën die aangeven onder welke omstandigheden activiteiten inpasbaar zijn. De toelaatbaarheid van milieubelastende functies in de woonomgeving wordt beoordeeld aan de hand van de volgende drie ruimtelijk relevante milieucategorieën:
In dit bestemmingsplan worden alleen bedrijven in categorie A en B bij rechte toegestaan. Bepaalde bedrijven hebben een specifieke aanduiding gekregen op de verbeelding om te waarborgen dat de bestaande bedrijfsactiviteiten blijvend kunnen worden uitgeoefend. Zodra deze bedrijven hun activiteiten beëindigen, kan echter enkel nog een bedrijf in de lagere categorie op de betreffende locatie worden gevestigd.
In de woonomgeving gelegen maatschappelijke voorzieningen, zoals verzorgingstehuis Sint Antonia, de scholen, sporthallen, etc, worden bestemd met 'Maatschappelijk´. Andere voorzieningen, zoals detailhandel, dienstverlening, horeca, etc, kunnen in de woonomgeving plaatsvinden en worden dan ook als zodanig bestemd. Voor wat betreft horeca geldt dat deze specifiek wordt bestemd, en nader wordt aangeduid met een milieucategorie. Alleen horeca in de betreffende (of lagere) categorie is ter plaatse toegestaan. Hiervoor wordt verwezen naar de Staat van Horeca-activiteiten. Hiermee wordt voorkomen, dat ter plaatse (zwaardere) bedrijven ontstaan, die mogelijk (meer) hinder kunnen veroorzaken voor de woonomgeving.
Het kernwinkelgebied van het centrum van Terborg is specifiek bestemd tot 'Centrum'. Deze bestemming biedt de gewenste flexibiliteit door niet alleen detailhandel, maar ook andere vormen van bedrijvigheid, dienstverlening, maatschappelijke dienstverlening, kantoren, horeca (indien reeds aanwezig) alsook wonen in deze bestemming mogelijk te maken. Bij de keuze waar de bestemming 'Centrum' aan te geven is aansluiting gezocht bij de structuurvisie centrumplan Terborg (waarin de grenzen van het winkelconcentratiegebied zijn bepaald). Locaties waar verschillende bestemmingen naast elkaar voorkomen (buiten het centrumgebied) zijn bestemd tot 'Gemengd'.
Voor al deze bedrijven en voorzieningen geldt dat deze op de verbeelding worden aangegeven door middel van een bouwvlak. Ook wordt aangegeven hoeveel procent van dit bouwvlak bebouwd mag worden. Tevens wordt de toegestane goot- en nokhoogte aangegeven.
De bestemming 'Verkeer' is opgedeeld in drie soorten: 'Verkeer', 'Verkeer - Spoorverkeer' en ' Verkeer - Verblijfsgebied'. 'Verkeer' is bestemd voor de wegen met een functie voor doorgaan verkeer. 'Verkeer - Spoorverkeer' is voor de stationsomgeving en de spoorlijn gebruikt. 'Verkeer - Verblijfsgebied' heeft betrekking op openbare gebieden met een verblijfsfunctie. Het is een flexibele bestemming, zodat het openbaar gebied flexibel kan worden ingericht met groen, parkeerplaatsen, speeltuintjes en andere binnen deze bestemming passende functies.
De bestemming 'Groen' is aangegeven aan die delen van het openbaar groen die worden aangemerkt als beeldbepalend, structureel groen. Binnen de bestemming 'Groen', 'Verkeer', 'Verkeer - Spoorverkeer' en 'Verkeer - Verblijfsgebied' zijn ook waterpartijen (zoals sloten, vijvers en watergangen)toegestaan. Grotere wateroppervlakten zijn echter specifiek tot 'Water' bestemd.
Ook biedt het plan mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen door middel van het opnemen van een aantal locaties als Wro-zone - wijzigingsgebied. Uitgangspunt hierbij is dat ontwikkelingen moeten aansluiten bij de bestaande structuur en schaalgrootte van Terborg. Deze 'wijzigingslocaties' zijn opgenomen voor gebieden waarvoor wel gedacht wordt aan een mogelijke andere invulling, maar waarvoor nog geen concrete plannen bestaan. Het betreft de volgende 'Wro-zone - wijzigingsgebieden':
1) Seesinckpark
Ter plaatse van het businesscentrum Seesinckpark is een 'Wro-zone - wijzigingsbevoegdheid' opgenomen voor het, onder voorwaarden, toestaan van zogenaamde 'woon- werk units'. Hiermee kan wonen bij het bedrijf of kantoor mogelijk worden gemaakt in eenzelfde unit, met dien verstande dat de woningen in deze 'woon-werk units' alleen zijn toegestaan als bedrijfswoning. Hiermee wordt aangesloten bij de huidige planologische situatie.
2) Voormalige Rietborghschool
Door het fuseren van een drietal basisscholen in Terborg is deze locatie vrijgekomen. Het terrein leent zich o.a. voor maatschappelijke functies, eventuele woningbouw, groen- en/of parkeervoorzieningen. Omdat de exacte plannen nog niet vaststaan (bestemming van de gronden, maatvoering, exacte ligging bouwvlakken, etc.) wordt hier een 'wro-zone - wijzigingsgebied' opgelegd, zodat de plannen eventueel met een wijzigingsplan tot uitvoer kunnen worden gebracht.
3) Voormalige school De Vlieger
Door het fuseren van een drietal basisscholen in Terborg is deze locatie vrijgekomen. Het terrein leent zich o.a. voor maatschappelijke functies, eventuele woningbouw, groen- en/of parkeervoorzieningen. Omdat de exacte plannen nog niet vaststaan (bestemming van de gronden, maatvoering, exacte ligging bouwvlakken, etc.) wordt hier een 'wro-zone - wijzigingsgebied' opgelegd, zodat de plannen eventueel met een wijzigingsplan tot uitvoer kunnen worden gebracht.
4) Koningin Emmastraat
Op deze locatie hebben in het verleden een aantal woningen van Wonion gestaan, welke zijn gesloopt. Het terrein leent zich o.a. voor eventuele woningbouw, groen- en/of parkeervoorzieningen. Omdat de exacte plannen nog niet vaststaan (bestemming van de gronden, maatvoering, exacte ligging bouwvlakken, etc.) wordt hier een 'wro-zone - wijzigingsgebied' opgelegd, zodat de plannen eventueel met een wijzigingsplan tot uitvoer kunnen worden gebracht.
5) Terrein naast MFA De Rietborgh
Voor deze locatie is eerder een vrijstelling en bouwvergunning verleend voor de bouw van 22 appartementen. Het is zeer de vraag of deze woningen ook zoals vergund zullen worden gebouwd. Het terrein leent zich echter niet alleen voor woningbouw, maar ook voor maatschappelijke functies, groen- en/of parkeervoorzieningen. Omdat de exacte plannen nog niet vaststaan (bestemming van de gronden, maatvoering, exacte ligging bouwvlakken, etc.) wordt hier een 'wro-zone - wijzigingsgebied' opgelegd, zodat de plannen eventueel met een wijzigingsplan tot uitvoer kunnen worden gebracht.
Voorwaarden
Voor alle 'Wro-zone - wijzigingsgebieden' geldt dat slechts medewerking wordt verleend aan een wijziging van het bestemmingsplan, nadat aan alle gestelde voorwaarden wordt voldaan (zoals het regionale en gemeentelijke woningbouwbeleid, geldende milieuwetgeving, stedenbouwkundige en ruimtelijke aspecten, verkeersaspecten, etc.) en er dus geen sprake is van ruimtelijke of milieukundige belemmeringen. Welke voorwaarden exact gelden staat bij de regels nader omschreven.
Lovink Industries b.v. is opgericht op 9 september 1911 en bestaat in 2011 dus 100 jaar. Lovink Industries is tegenwoordig een holding met een aantal werkmaatschappijen, waarbij de gebouwen, terreinen en de strategische maschines in eigendom zijn van de holding en worden verhuurd aan de werkmaatschappijen. De werkmaatschappijen zijn:
Momenteel biedt het concern werkgelegenheid aan ongeveer 300 medewerkers, waarvan er 230 op de locatie Lovinkweg 3 in Terborg werkzaam zijn. Daarnaast wordt met een grote flexibele schil gewerkt in de vorm van uitbesteedadressen voor vele werkzaamheden en inzet van uitzendkrachten (op dit moment zo'n 40 personen).
Lovink Technocast b.v. (LT), verreweg de grootste speler binnen het concern. Klanten bevinden zich over de gehele wereld en 90% van de producten wordt geëxporteerd. De werkmaatschappij kent een tweetal hoofdactiviteiten:
Pandragers zijn de (meestal) gietijzeren geëmailleerde producten, die op een gasformuis liggen. Lovink is wereldleider op het gebied van pandragers als het gaat om innovatie, design, productkwaliteit en levensbetrouwbaarheid. Het smelten van het ijzer, het vormen van de pandrager, het stralen en slijpen vindt plaats in Terborg. Vervolgens gaat het product naar Polen om geëmailleerd te worden. De verzending naar de eindklant vindt plaats vanuit de Poolse Vestiging.
Om haar positie in het pandragersegment te behouden dient Lovink Technocast b.v. te investeren in een nieuwe productielijn om de pandragers te vormen. Met deze nieuwe vormlijn wordt het mogelijk deze producten nog sneller en nauwkeuriger te maken, waarmee aan de steeds strenger wordende eisen kan blijven worden voldaan. Naar eigen zeggen zal de investering hiervoor in 2012 plaatsvinden. Hieruit blijkt dat pandragers een strategische keuze is voor Lovink Technocast b.v.
Lost foam (verloren schuim) is een speciale manier van gieten, met een aantal voordelen. Het belangrijkste hierbij is dat complexe gietstukken in één keer gegoten kunnen worden. Het product wordt eerst gemaakt van EPS (een kunstof schuimproduct), waarna het EPS wordt voorzien van een laag coating, in een bak met zand wordt geplaatst en wordt aangetrild. Vervolgens wordt het product afgegoten met vloeibaar ijzer en is de kopie in gietijzer beschikbaar.
Ook lost foam is een strategische keuze voor de toekomst. Een van de uitdagingen is het gieten van grotere producten, waarvoor een nieuwe gietlijn noodzakelijk is. Zodra een 'launching customer' is gevonden, zal hierin geïnvesteerd gaan worden. Het lost foam proces is het meest milieuvriendelijke gieterijproces.
Deze wereldspeler ontwikkelt, produceert en verkoopt kabelgarnituren voor het ondergronds verbinden van middenspanningskabels. Klanten zijn meestal netwerkbeheerders. De focus voor de kortere termijn ligt op de markt voor middenspanning. Hiervoor dient het assortiment uitgebreid te worden met behulp van eigen ontwikkeling. Op korte termijn gaat ook geïnvesteerd worden in een nieuwe productielijn voor het mengen van harsen. Daarna (middellange termijn) zal de hoogspanningsmarkt worden verkend met de daarbij behorende markt- en productontwikkeling. Deze strategie zal leiden tot groei en daardoor tot investeringen in o.a. gebouwen.
Uit bovenstaande blijkt dat Lovink Industries b.v. (en haar dochtermaatschappijen) een innovatief bedrijf is met volop ambities en groeipotentieel.
Zoals eerder is beschreven heeft Lovink Technocast b.v. plannen om zo mogelijk volgend jaar al te investeren in een nieuwe vormlijn (€ 5.000.000,-) voor pandragers. De beslissing moet nog genomen worden of deze vormlijn in de huidige faciliteiten geplaatst wordt, of dat deze in een nieuw pand in Terborg geplaatst wordt. De nieuwe vormtechniek biedt vervolgens de mogelijkheden om ook in de processen erna te investeren. Deze vernieuwingen zijn nodig om op de markt van pandragers fors te kunnen groeien. Op dit moment wordt alleen geleverd aan het kleine topsegment van de markt. Het doel is echter om met behoud van de beste kwaliteit, een veel groter segment van de markt te kunnen bedienen. De nieuwe processen bieden hiervoor kostprijsverlaging, kortere doorlooptijden en kleinere batches. Lovink Technocast zal hiermee in dit marktsegment wederom voorop lopen.
Lost foam is de tweede strategische toekomstrichting. Naast groei in het huidige segment wordt groei nagestreefd voor grote lost foam producten waardoor een extra productielijn noodzakelijk wordt. Met verschillende potentiële launching customers worden op dit moment gesprekken gevoerd. Gezien de steeds grotere vraag naar grotere lost foam producten is de verwachting dat hierin geïnvesteerd zal gaan worden. Bij groei in het lost foam segment komt tevens de toekomstige noodzaak van uitbreiding van de productiefaciliteiten voor de EPS producten. Het grootste deel van de EPS wordt door Lovink zelf geproduceerd (redenen hiervoor zijn knowhow, kostprijs en milieu). Vergroting van de productie kan voor een klein deel plaatsvinden door inkoop van de EPS producten. Het grootste deel zal echter zelf geproduceerd worden. Hiervoor is uitbreiding van de huidige EPS productie in de nabije toekomst voorzien. Volgens planning zal dan de huidige EPS productie 2x zo groot worden qua oppervlak.
Naast dit alles zal de gewenste en verwachte groei in omzet ook gepaard gaan met de noodzaak uit te breiden in andere productiemogelijkheden. Ondanks de continue druk om op een zo klein mogelijk oppervlak zo veel mogelijk te doen, zal uitbreiding in oppervlak bij groei van de omzet noodzakelijk zijn.
Op onderstaande afbeelding is te zien waar de huidige bedrijfsbebouwing van Lovink Industries b.v. is gesitueerd, en waar de uitbreiding is geprojecteerd. Over het terrein kan eventueel ook een tweede ontsluitingsweg worden gerealiseerd (aantakkend aan de Munstermannstraat), welke kan worden gebruikt in geval van nood.
Om een goede toekomst voor de Lovink bedrijven mogelijk te maken is het van groot belang dat Lovink de mogelijkheden heeft om uit te breiden. Dat is niet alleen noodzakelijk om als Lovink een goede toekomst mogelijk te maken, maar ook voor het behoud van innovatieve kennisintensieve maakindustrie in de Achterhoek met bijbehorende werkgelegenheid. Hiermee kennen de uitbreidingsplannen een economisch belang voor zowel de gemeente als de regio Achterhoek.
Zoals reeds in paragraaf 3.2 is beschreven, kan voor het bedrijf Lovink Industries worden gesteld dat het plan past binnen de structuurvisie Gelderland, nu het streekplan als uitgangspunt heeft voor de regio dat de Achterhoek zich verder ontwikkeld als economisch, sociaal en cultureel zelfstandige regio. De uitbreidingslocatie past daarnaast tevens in de Streekplanuitwerking Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking (aangegeven als zoekzone voor werken). Het uitbreidingsplan is hiermee niet in strijd met het provinciale beleid.