Plan: | Kom Bontebrug 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000047-DE01 |
In de oksel van de Dinxperloseweg en de Ulftseweg ligt het buurtschap Bontebrug. De historische bebouwing bevindt zich aan de rand van een driehoekig groengebied. Verder vormen de Gereformeerde Kerk met de naburige basisschool een opvallend element. Uitbreidingen hebben zich niet op grote schaal voorgedaan. Achter de kerk is een rij met meer recente bebouwing gerealiseerd.
Aan de westzijde van het groengebied is sprake van een bebouwingsbeeld met een open karakter. Van oorsprong kwam er verspreide bebouwing voor, hetgeen te zien is aan de afstand tussen de historische bebouwing. De open ruimtes daartussen zijn in de loop van de tijd deels bebouwd met vrijstaande, meest naoorlogse woningen. Een rij oude bomen langs de weg zorgt voor een landelijke sfeer. Aan de oostzijde van het groengebied staat de woonbebouwing dichter op elkaar en bepalen dubbele woningen en korte rijtjes het beeld. De woningen zijn relatief dicht aan de weg gelegen en kennen een kleine voortuin.
De kerk zorgt voor de afwisseling in het bebouwingsbeeld. Vlak naast de kerk ligt een basisschool met bijbehorende gymzaal. Winkels of andere voorzieningen ontbreken in Bontebrug. Achter de kerk is aan de historische structuur een weg toegevoegd met naoorlogse vrijstaande en dubbele woningen. Ook in het noordelijke deel van de buurtschap bevindt zich een aantal rijen met naoorlogse bebouwing.
Het aantrekkelijke beeld van de buurtschap wordt medebepaald door de historische gevels en de variatie in grootte, hoogte en kapvorm van de bebouwing. Langs de historische linten bepalen kleinschalige vrijstaande woningen en korte rijtjes het beeld. De woningen zijn opgebouwd uit één tot twee bouwlagen met een kap, meest zadeldaken, variërend haaks of parallel aan de weg. De historische bebouwing kent dikwijls een hoge begane grond laag.
De meer recente bebouwing is dikwijls soberder uitgevoerd. Relatief gesloten gevelvlakken en grote kappen bepalen het beeld. Bovendien loopt het dakvlak vaak door over meerdere verdiepingen waardoor de verhouding tussen gevel en dakvlak minder in verhouding is.
In Bontebrug is sprake van een zeer matige dynamiek. Functieveranderingen van panden zullen waarschijnlijk niet aan de orde zijn, waardoor er ook geen grootschalige aanpassingen te verwachten zijn. In Bontebrug zal de huidige situatie zich in grote lijnen consolideren.
Wonen en inwoners
De kern Bontebrug ligt tussen Ulft en Silvolde en heeft een ongeveer 170 inwoners. De bewoners zijn wat winkelen en recreëren betreft aangewezen op de naastgelegen kernen Ulft en Silvolde.
Bedrijven, horeca, maatschappelijke en dienstverlenende activiteiten
Binnen het plangebied zijn geen industriele of ambachtelijke bedrijven van enige omvang aanwezig. Het enige bedrijf (gelegen aan de Bontebrug 156) betreft een geluidsopname-studio. Verder is er een bedrijf aan huis (autorijschool). Daarnaast vinden we binnen het plangebied een basisschool en een kerk. De Jenaplanbasisschool in Bontebrug heeft niet alleen een plaatselijke maar ook een regionale functie.
Met dit bestemmingsplan wordt op het perceel Bontebrug 190 weer een cafetaria toegestaan.