direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele beschrijving
Plan: Kom Westendorp 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000045-DE01

2.2 Ruimtelijke en functionele beschrijving

2.2.1 Ruimtelijke en functionele structuur
2.2.1.1 Woningbouw

Het dorp Westendorp en omgeving heeft 1113 inwoners (peildatum 1 januari 2011) en is voornamelijk agrarisch georiënteerd. De hoofdfunctie van de kern is met name woningbouw.

Westendorp ligt ten westen van Varsseveld. Westendorp is ontstaan als agrarische nederzetting langs de weg van Doetinchem naar Varsseveld ter hoogte van de Boesvelderdijk en Veldkamperstraat. De Doetinchemseweg vormt nog altijd de doorgaande route door het dorp. Langs deze historische route bevindt zich een lint van gemengde bebouwing. Een school en enkele boerderijen bepalen in de begintijd het beeld. De bebouwing breidt zich langzaam uit langs het uitwaaierende patroon van wegen. De van oorsprong open lintbebouwing wordt opgevuld met vrijstaande en korte rijtjes woonbebouwing. Naast woonbebouwing komen er, als een van de weinige buurtschappen, winkels/bedrijven en een school voor.

Achter de historische linten is een aantal kleine woonbuurten gerealiseerd. De eerste uitbreidingen vinden plaats in de jaren '70 aan de Steuterweg en de Houtkampstraat. De Steuterweg bestaat uit twee korte doodlopende straatjes waar langs de aangebouwde woningen gelegen zijn. Ook de Houtkampstraat betreft een doodlopende straat. Hier staan zowel individuele vrijstaande woningen als ook dubbele woningen, die in het groen zijn gelegen. Het groene karakter wordt bepaald door de aanwezigheid van bomenrijen en een opgaande groenstrook tussen de rijweg en het trottoir. Een latere uitbreiding vormt de bebouwing aan de Neijlandstraat. Deze straat is toegevoegd aan het historische patroon van uitwaaierende wegen. De straat kent een geknikt verloop en een meer gevarieerd bebouwingsbeeld. Enerzijds heeft dit te maken met de individuele positionering van de vrijstaande en dubbele woningen. Anderzijds komt dit door de individuele uitstraling door uiteenlopende dakvormen, kleur- en materiaalgebruik. Daarna heeft beperkte woningbouw plaatsgevonden aan de Beerninkkampstraat. De rij woningen aan het begin van de bebouwde kom van Westendorp kent een moderne uitstraling door het gebruik van een (samengesteld) lessenaarsdak. De meest recente bebouwing van Westendorp bevindt zich op het voormalige perceel van Houthandel Kerkhof aan de Veldkamperstraat en De Houtwerf.

Bij de latere uitbreidingen valt een trend te ontdekken. De keuze van het kleur- en materiaalgebruik beperkt zich niet meer tot het streekeigene. Bakstenen met een lichtere kleur (wit en geel) worden veelvuldig toegepast. Bovendien staat in vergelijking met de meer historische bebouwing de bebouwing in de uitbreidingen dichter opeen. De meeste kleinschalige uitbreidingen grenzen aan het buitengebied. De hogere bebouwingsdichtheid en het lichte kleurgebruik hebben er toe geleid dat de randen van de kern harder en opvallender zijn geworden. Er is, zoals vroeger het geval was, minder sprake van een geleidelijke overgang.

2.2.1.2 Bedrijven, detailhandel en horeca

De bedrijvigheid is in Westendorp met name aan de Doetinchemseweg gelegen. Hier bevinden zich nog enkele detailhandelsbedrijven (waaronder onder andere een fietsenzaak, een verfwinkel en een autobedrijf) en ambachtelijke bedrijvigheid (aannemersbedrijf en overige ambachtelijke bedrijvigheid). Verder telt Westendorp twee horecabedrijven, te weten een café-zalencentrum en een pannenkoekenhuis.

2.2.1.3 Maatschappelijke voorzieningen

Westendorp heeft een actief verenigingsleven. In Westendorp staan twee basisscholen: de Knienenbult (Jenaplanschool) en openbare basischool De Leemvoort. De Knienenbult is buiten de bebouwde kom van Westendorp gelegen. Ook kent het dorp geloofsgemeenschap De Wingerd.

2.2.1.4 Groen

In Westendorp bevinden zich geen grote stukken openbaar groen in de kern, met uitzondering van het groen/speelveldje achter de Neijlandstraat. Bij de dorpsentree aan beide zijden van de Doetinchemseweg en bij de overgang van de bebouwde kom naar het buitengebied aan de rand van de Neijlandstraat en Beerninkkampstraat bevinden zich groenstroken, die een belangrijke rol spelen in het groene aanzicht van het dorp. Verder wordt het groen in het dorp met name gevormd door grote tuinen en agrarische gronden aan de west en oostzijde van het dorp. De kern heeft een prachtige omgeving, die bestaat uit de natuurgebieden Tandem en Noorderbroek.

De bebouwing langs de historische linten wordt van de weg gescheiden door voortuinen omgeven met een haagbeplanting. Doordat de bebouwing dicht bij de weg gelegen is kennen de voortuinen een beperkte omvang. Op een aantal plekken is de bebouwing verder van de weg gelegen. Structureel groen in de openbare ruimte ontbreekt. Bomen in voortuinen bepalen het groene karakter. Opvallend zijn de grote solitaire bomen verspreid langs de Doetinchemseweg. De bomen staan op plekken waar de bebouwing iets terugspringt en er meer plek in de openbare ruimte is. Bij bebouwing waar een winkel/ bedrijf/horeca in gevestigd is, is te zien dat de voortuin grotendeels verdwenen is en er een verharding aangebracht is.

2.2.1.5 Verkeer

Westendorp is ontstaan als agrarische nederzetting langs de weg van Doetinchem naar Varsseveld ter hoogte van de Boesvelderdijk en Veldkamperstraat. De Doetinchemseweg vormt nog altijd de doorgaande route door het dorp.

Direct ten zuiden van de kern ligt de A18. In het dorp Varsseveld, vlakbij Westendorp, loopt de spoorlijn Arnhem – Winterswijk. Vanaf het station in Varsseveld kan 2x per uur in de richting van Arnhem en Winterswijk worden gereisd.