Plan: | Kleine Kernen, locatie Berghseweg Varsselder |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000044-DE01 |
In deze visie wordt richting gegeven aan de ambities van de gemeente om zich verder te ontwikkelen tot een kansrijke en leefbare samenleving. Het doel daarbij is bestaande voorzieningen op peil te houden en waar nodig te versterken. De gemeente wil een vitale plattelandsgemeente worden. Daarom zet de gemeente in op:
In de Strategische ruimtelijke en maatschappelijke visie Oude IJsselstreek, op weg naar 2020 is het motto "kansen benutten en ontwikkelingen stimuleren, een kansrijke en leefbare samenleving voor iedereen". Daarbij is de insteek gekozen om niet langer uit te gaan van een gemeente als optelsom van woonkernen met een eigen identiteit, maar in te steken op één sterke plattelandsgemeente van 40.000 inwoners die wil groeien in kwaliteit en in kwantiteit naar 47.000 inwoners en meer. In het plan wordt ingezet op het huisvesten van de inwoners in de huidige woonkernen. Deze kernen worden vernieuwd. Door een toename van het inwonersaantal worden de voorzieningen (onder andere voor cultuur, welzijn en onderwijs) beter benut en nieuwe inwoners, deels starters op de woningmarkt, gaan vergrijzing tegen.
In de visie is de voorgenomen ontwikkeling voor nieuwe woningen in een kern als Varsselder in zoverre opgenomen, dat in dit soort kernen gebouwd dient te worden om te voorzien in de lokale behoefte. De voorgenomen ontwikkeling past in deze visie. Door het realiseren van de woningen wordt een impuls gegeven aan de ruimtelijke kwaliteit van de kern Varsselder. De toename van de woningvoorraad draagt bij aan het draagvlak van voorzieningen.
De woonvisie speelt onder meer in op de provinciale woonvisie en de bovenstaande gemeentelijke ontwikkelingsvisie Oude IJsselstreek, op weg naar 2020. De woonvisie biedt een integrale visie op het gebied van wonen. De visie biedt ook een goed kader voor de uitwerking van concrete projecten die meer omvatten dan uitsluitend woningbouw.
In de woonvisie worden doelstellingen geformuleerd op het gebied van wonen en aanpalende beleidsterreinen zoals leefbaarheid, zorg en welzijn. De hoofdlijnen uit de woonvisie zijn:
Wonen in Oude IJsselstreek
De gemeente wil het inwoneraantal verhogen. Een verhoging van de nieuwbouwproductie zal nieuwe inwoners aan moeten trekken. Wijzigingen in de bevolkingsopbouw hebben gevolgen voor de woningvraag. In de komende jaren zal de vergrijzing toenemen. De vergrijzing laat de groep mensen toenemen die liever niet verhuizen maar, als dat moet, behoefte hebben aan voorzieningen in de woonomgeving. De groep tussen 30 en 45 is nu nog de grootste maar zal worden opgevolgd door de huishoudens in de leeftijd 45-64. Dit zijn zeer kritische woonconsumenten, die niet snel verhuizen en veel belang hechten aan een karakteristiek woonmilieu.
Aantrekkelijke en vitale kernen
De gemeente heeft kernen voor ogen die kwaliteit bieden aan oude en nieuwe inwoners. Kwaliteit heeft onder meer te maken met een gevarieerd woonaanbod, met moderne voorzieningen en een aantrekkelijke omgeving. Samen met corporaties en andere partijen wil de gemeente investeren in aantrekkelijke en vitale kernen. De gemeente zal zichtbaar investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte en de groenvoorzieningen.
Meer onderscheid in de nieuwbouw
De gemeente Oude IJsselstreek voert de regie over een ambitieus nieuwbouwprogramma. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de nieuwbouw die nodig is om aan de reguliere woningvraag te voldoen en nieuwbouw die bedoeld is om nieuwe inwoners naar de gemeente te trekken. Speciaal voor dat laatste doel worden vernieuwende woonconcepten benoemd.
De voorgenomen woningbouwontwikkeling draagt bij aan de woningbouwvariatie en aantrekkelijkheid van de kern Varsselder. Uitgangspunt van lokaal beleid is, dat in kernen ter grootte van de kern Varsselder gebouwd dient te worden om te voorzien in de lokale behoefte. Dit betekent dat er per jaar gemiddeld vijf woningen gerealiseerd mogen worden. Echter kijkend naar de afgelopen jaren waarin weinig tot geen woningen in Varsselder gebouwd zijn, is voor te stellen dat in de komende jaren het aantal te bouwen woningen iets hoger ligt.
Deze enquête is uitgevoerd door Vereniging Dorpsbelangen Varsselder – Veldhunten (VDVV), in overleg met de gemeente Oude IJsselstreek, om de behoefte aan woningbouw concreter in beeld te krijgen. Als gevolg van de huidige marktsituatie trekken diverse marktpartijen zich terug, of schuiven plannen/projecten op de lange baan. Door deze bliksemenquête in de maanden juli - augustus (2009) willen de VDVV en de gemeente duidelijkheid krijgen, op de vraag of er een concrete woonbehoefte is en op welke termijn.
De hoofdconclusie die de VDVV trekt naar aanleiding van de enquête is dat er voldoende vraag aanwezig blijkt (31 reacties) om verdere woningbouw te realiseren.
Op de korte- (6 tot 24 maanden) en de middellange termijn (2 tot 5 jaar). Het gefaseerd bouwen van woningen gespreid over meerdere jaren is nu weer wenselijk. De belangstelling voor rijtjeswoningen en huurwoningen is aanwezig, maar slechts beperkt. De meeste interesse gaat uit naar vrijstaande- en 2-onder-1-kapwoningen. Ook voor een aantal (huur) seniorenwoningen is belangstelling gebleken. De VDVV heeft goede hoop dat de gemeente Oude IJsselstreek en bijvoorbeeld Wonion deze gegevens op een juiste manier interpreteren en het dorp Varsselder-Veldhunten van een verdere impuls voorzien en daarmee op termijn ook de leefbaarheid en saamhorigheid van het dorp verder vergroten.
De voorgenomen woningbouwontwikkeling sluit aan bij de wensen die uit de gehouden enquête onder de bewoners van Varsselder en Veldhunten naar voren zijn gebracht. Het plan is vooral gericht op vrijstaande en halfvrijstaande woningen. Daarnaast houdt het plan ook de realisatie van een aantal rijtjeswoningen in.
De Woningwet verplicht gemeenten tot het vastleggen van een welstandsbeleid. De gemeente Oude IJsselstreek heeft een welstandsnota vastgesteld. Het doel van de welstandsnota is het bevorderen en in stand houden van de schoonheid van stad en land. In de welstandsnota worden algemene criteria aangegeven waar bouwwerken aan behoren te voldoen en er staat in beschreven op welke wijze de procedure voor welstandadvisering verloopt. Voor uiteenlopende gebieden zijn specifieke criteria vastgesteld. Per welstandsgebied is een welstandsbeleid op maat uitgewerkt.
De Welstandnota is gericht op het behoud van het rustige, groene en open karakter van Varsselder. De historische panden met hun karakteristieke verschijningsvorm dienen behouden te worden. Verdichting en schaalvergroting zijn niet wenselijk. Bij toekomstige ontwikkelingen dient de aanwezigheid van een voortuin uitgangspunt te zijn. Ook is behoud of het aanbrengen van bomenrijen in de straten na te streven.
Binnen het welstandsbeleid voor Varsselder kan onderscheid worden gemaakt in deelgebieden. Het plangebied is gelegen in het deelgebied "Historisch Bebouwingslint" (Va-a). Het historische bebouwingslint vormt de hoofdstructuur van Varsselder. Hier wordt een hoog ambitieniveau nagestreefd, waardoor welstandsniveau 1 van toepassing is.
Ruimtelijke plannen die in het welstandsgebied '"Historisch Bebouwingslint" vallen, dienen onder andere te voldoen aan de volgende kenmerken:
Situering
Massa en vorm
Gevels
Kleur- en materiaalgebruik
Afwerking erven
De voorgenomen ontwikkeling dient te voldoen aan de zware eisen (welstandsniveau 1) van welstand. In het bestemmingsplan is hier al deels op ingespeeld. De woningen zijn met de voorzijde gericht op de straat. Het betreft vrijstaande bebouwing in de vorm van dubbele woningen.
Het bestemmingsplan kan niet nader ingaan op het materiaal- en kleurgebruik.
De gemeente Oude IJsselstreek heeft een programma van eisen opgesteld met inrichtingseisen voor de openbare ruimte (november 2009) binnen de gemeente. In dit document worden eisen beschreven aangaande de procedures en vergunningen, de watergangen, het leidingwerk, de verhardingen, de kunstwerken, de groenvoorzieningen, de terreininrichting, de nutsvoorzieningen en de specifieke eisen.
Bij de verdere uitwerking van dit plan zal met de naar aanleiding van deze beleidsuitgangspunten opgestelde randvoorwaarden rekening worden gehouden.
De klimaatveranderingen, de eindigheid van de fossiele brandstof en het daarop anticiperende beleid van het Rijk, provincies en gemeenten vragen er om dat actief gekeken wordt naar duurzaamheid in nieuwbouwplannen. Het betreft thema's zoals CO2- en energiebesparing, duurzame energie en duurzaam bouwen.
In 2007 heeft de regio Achterhoek de ´Puntenlijst Duurzaam Bouwen´ opgesteld om mensen op weg te helpen hun woning duurzaam te maken. Op de lijst staan maatregelen die zijn onderverdeeld in vijf thema's: energie, materialen, water, binnenklimaat en toekomstgericht bouwen.
De gemeente Oude IJsselstreek heeft besloten deze puntenlijst voor de gemeente toe te passen. De lijst wordt gebuikt als voorlichtingsmateriaal. De gemeente heeft de ambitie om duurzaam te bouwen volgens de puntenlijst. De gemeente streeft naar een verscherpte EPC-norm van 5-10%. Verder wil de gemeente, indien mogelijk, zongerichte verkaveling toepassen. Bij nieuwbouw is een duurzaam gebouwde woning een logische keuze. Duurzaamheid staat voor een gezond binnenklimaat, het materiaalgebruik dat tot een lagere belasting van het milieu leidt en voor een lager energieverbruik. Bij de uitgifte van de kavels zullen de kopers worden geïnformeerd over de mogelijkheden van duurzaam bouwen.