Plan: | Kleine Kernen, locatie Berghseweg Varsselder |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1509.BP000044-DE01 |
Het Streekplan Gelderland 2005-2015 (vastgesteld op 29 juni 2005) vormt het belangrijkste beleidskader op provinciaal niveau. Het streekplan is door de inwerkingtreding van de Wro (m.i.v. 01-07-2008) van rechtswege aangemerkt als een structuurvisie. Het streekplan heeft als hoofddoel de ruimtebehoefte zorgvuldig en in regionaal verband te accommoderen.
Met het ruimtelijk beleid beoogt de provincie bij te dragen aan de versterking van de ecologische, economische en sociaal-culturele positie van Gelderland als één van de Europese regio's. Hierbij wordt onder andere ingezet op versterking van de vitaliteit van het landelijk gebied en de leefbaarheid van de kleine kernen.
Het ontwikkelingsperspectief van de Achterhoek is groeien op eigen kracht, regionaal maatwerk en het benutten van de historische en karakteristieke verweving van functies en de economische diversiteit (zoals symbiose van landbouw en nijverheid en verbrede plattelandsontwikkeling).
Een kwaliteit van het wonen in de Achterhoek is de inpassing van dorpen, gehuchten en buurtschappen in een kleinschalig mozaïekachtig verwevingslandschap. Deze kwaliteit van het dorpenlandschap dient in stand te worden gehouden.
De provincie wil er in voorzien dat voldoende ruimte wordt gereserveerd voor de toekomstige behoefte aan woningen en arbeidsplaatsen, onder handhaving van de regionale spreiding over de verschillende delen van Gelderland. Voor woningbouw in de Achterhoek leidt dit tot een indicatieve opgave van 7.200 woningen in de periode 2010-2019. De opgave werkt ook door in andere beleidsstukken op provinciaal en gemeentelijk niveau.
In het provinciaal beleid voor stedelijke ontwikkeling wordt onderscheid gemaakt tussen 'bestaand bebouwd gebied' en 'stedelijke uitbreiding'. Het accent van de provinciale beleidsambities ligt op de vernieuwing en het beheer en onderhoud van stedelijk gebied. Hiervoor zijn nodig:
Het plan past binnen de kaders van het Streekplan Gelderland 2005. Het voorgenomen project heeft namelijk betrekking op stedelijk gebied dat op zorgvuldige wijze wordt herontwikkeld voor woningbouw. De woningbouwontwikkeling speelt in op de indicatieve woningbehoefte in Gelderland.
In de provincie Gelderland wordt het woonbeleid regionaal aangepakt. Mensen zijn immers steeds minder gebonden aan een bepaalde gemeente. De provincie zorgt ervoor dat het regionale aanbod van woningen zo goed mogelijk aansluit op de vraag.
In haar woonbeleid hanteert de provincie Gelderland twee belangrijke uitgangspunten:
De provincie brengt periodiek de woningbehoefte per regio in kaart en maakt met gemeenten en woningcorporaties afspraken over hoe zij samen in die woningbehoefte gaan voorzien. In het woonbeleid van de provincie wordt gekeken in hoeverre het mogelijk en op basis van de planning aannemelijk is, dat gemeenten er in slagen om de afspraken te realiseren en te voorzien in de regionale woningbehoefte. In het rapport wordt informatie gegeven over de ontwikkelingen op de Gelderse woningmarkt in 2008 en geeft een beschrijving van de stand van zaken per 1 januari 2009.
Provinciale Woonvisie
Om ontwikkelingen op de regionale woningmarkt inzichtelijk te maken, heeft de provincie een woonvisie opgesteld, dat de volgende delen kent:
Kwalitatief Woonprogramma (KWP)
Het KWP is een uitwerking van het provinciaal streekplan en maakt sinds de nieuwe Wet ruimtelijke ordening deel uit van de provinciale ruimtelijke structuurvisie.
Het KWP is een regionaal woonprogramma en heeft nadrukkelijk een regionaal karakter. Het heeft als doel het woningaanbod op regionaal niveau, zowel kwantitatief als kwalitatief, zo goed mogelijk af te stemmen op de behoefte (de vraag) aan woningen. Op basis van geconstateerde regionale woningbehoefte beschrijft het KWP per regio de programmatische opgave. Gemeenten en woningcorporaties hebben de taak - gezamenlijk in regionaal verband - de regionale woonopgave te realiseren. Daarvoor wordt een ontwikkeltraject afgesproken en bijzondere afspraken gemaakt over thematische onderwerpen.
In de Gelderse Woonvisie is aangegeven dat iedere vijf jaar een nieuw KWP wordt opgesteld, dat op zijn beurt tien jaar vooruit blikt. Zo hebben Gedeputeerde Staten eind 2009 het Kwalitatief Woonprogramma 2010-2019 (KWP3) vastgesteld.
In het KWP3 is gebruik gemaakt van de woningbehoeftegegevens uit het landelijk woningbehoefteonderzoek (WoON 2006) en de meest recente regionale uitwerking van de landelijke CBS-bevolkingsprognose, Primos 2007. Deze nieuwe cijfers zijn doorvertaald in een "ideaal" woningbouwprogramma (referentiekader) voor de regio Achterhoek. Voor de periode 2010-2019 betekent dat, dat in de Regio Achterhoek bruto 7.200 nieuw te bouwen woningen aan de voorraad mogen worden toegevoegd. Rekening houdende met sloopplannen komt dat neer op een toevoeging van 5.900 woningen om uiterlijk in 2020 op een woningtekort van nul uit te komen.
Afsprakenkader voor de periode 2010-2019.
Om het woningaanbod zo goed mogelijk af te stemmen op de kwalitatieve woningbehoefte is voor de regio Achterhoek in het KWP3 een ontwikkeltraject afgesproken, dat gericht is op het aanpakken van de belangrijkste verschillen tussen de gebleken behoefte (referentiekader) en de gezamenlijke woningbouwprogramma's van de individuele gemeenten.
Daarnaast zijn er nog een aantal bijzondere afspraken opgenomen met betrekking tot de thema´s energie en klimaat, dak- en thuislozen, collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en wonen-welzijn-zorg.
De realisatie van de 12-tal 2-onder-1-kapwoningen wordt gezien als een kwaliteitsimpuls aan de kern Varsselder. De voorgenomen ontwikkeling draagt bij aan de invulling van het woonprogramma voor de gemeente Oude IJsselstreek en de regio Achterhoek.