direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele beschrijving
Plan: Kom Megchelen 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000041-DE01

2.2 Ruimtelijke en functionele beschrijving

2.2.1 Ruimtelijke structuur
2.2.1.1 Woningbouw

Megchelen is gebouwd op geologisch waardevolle rivierduinen in het landelijk gebied tussen de Oude IJssel en Montferland. Het ligt in een wig tussen de Millingse Graaf en de Kleefse Graaf. Evenals in de omgeving van Etten, Varsselder-Veldhunten en Netterden werd de gronduitgifte in Megchelen gereguleerd via een geërfdenorganisatie. Het huidige Megchelen bestaat uit historisch aan elkaar gegroeide gebogen bebouwingslinten, met daartussen diverse korte verbindingstraten. De linten verbinden de dorpen met het buitengebied.

De bebouwing is zeer divers van karakter: statige panden, boerderijen (m.n. langs de Hollandseweg) en woonhuizen uit verschillende bouwperiodes wisselen elkaar af. De panden oriënteren zich op de openbare weg, naar de situering van de panden (m.n. de rooilijn) is in de linten zeer verschillend. Aansluitend bij de historische linten hebben drie naoorlogse uitbreidingen plaatsgevonden. De eerste uitbreiding betreft de Pastoor Geerdink Johanninkweg en de aansluitende zijstraatjes. Deze wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van overwegend twee-onder-één-kap woningen, met een kleine voortuin. Met uitzondering van de meer projectmatige bebouwing aan de zijde van Walterstede (twee lagen en een kap) bestaan de woningen merendeels uit één laag en een kap. In aansluiting hierop is de De Lemp gerealiseerd, die bestaat uit overwegend halfvrijstaande en vrijstaande woningen. De recentere westelijke uitbreiding (Vlasakker) wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van individueel vormgegeven vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen, waarbij de hoogte en de positionering ten opzichte van de weg varieert. De laatste uitbreiding van woningbouw betreft een inbreidingslocatie. Door verplaatsing van het bedrijf Kiwitz B.V. naar het industrieterrein De Rieze in Ulft komt het terrein vrij voor woningbouw. Hier kunnen 19 woningen worden gebouwd varierend van twee-aan-een, gestapeld en rijenwoningen. Ook het voormalige boerenbondgebouw aan de Postweg valt in dit plan en biedt plaats aan 2 appartementen.

2.2.1.2 Bedrijven en horeca

De bedrijvigheid is, uitgezonderd een chemisch bedrijf, grotendeels uit het dorp verdwenen. Verder zijn aan de noordwestelijke rand van het dorp een aannemersbedrijf, bedrijf voor opslag van diervoeders en een hovenier gevestigd. In het centrum van het dorp zijn twee horecagelegenheden gevestigd.

2.2.1.3 Groen

In Megchelen bestaat een groot deel van de openbare ruimte uit verharding, zoals het dorpsplein aan het Oranjeplein. De grotere groene stukken bevinden zich bij de Katholieke kerk en bij de overgang van de bebouwde kom naar het buitengebied aan de rand van De Lemp en Vlasakker. Het overige groen is kleinschaliger van aard en is vaak een mengeling van groen, parkeerplaatsen en enkele openbare speelplaatsen.

2.2.1.4 Verkeer

De kern Megchelen ligt redelijk afgelegen ten opzichte van de rest van de gemeente. Voor het autoverkeer is het dorp uitsluitend bereikbaar via de Zwanenburgseweg/Julianaweg en via de Nieuweweg.

De gehele kern is ingericht als verblijfsgebied, overeenkomstig de principes van Duurzaam Veilig. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan specifieke ingrepen, die bijdragen aan de verkeersveiligheid, zoals de dorpsentrees en het straatprofiel.

2.2.2 Functionele structuur
2.2.2.1 Wonen

De hoofdfunctie in Megchelen is de woonfunctie. Het dorp Megchelen telt momenteel circa 243 woningen. De woningvoorraad bestaat voor de meerderheid uit koopwoningen. De overwegend naoorlogse woningvoorraad verkeert in goede staat. De woningvoorraad is de laatste tien jaar geleidelijk vergroot. Met het plan "Kiwitz" worden 19 woningen aan de woningvoorraad toegevoegd.

2.2.2.2 Bedrijven en horeca

In Megchelen zijn twee horecabedrijven gevestigd, die in het centrum van het dorp zijn gelegen. Daarnaast zijn aan de Julianaweg enkele bedrijven gevestigd, waaronder een chemisch bedrijf, kwekerij/hovenier, aannemersbedrijf en opslag van diervoeders.
Daarnaast worden er in de kern enkele aan huis gebonden beroepen uitgeoefend.

2.2.2.3 Maatschappelijke voorzieningen en sport

Megchelen kent een verscheidenheid aan maatschappelijke voorzieningen. Er staan twee kerken in het dorp: een Rooms-Katholieke en een Nederlands-Hervormde kerk. Beide kerken verkeren in goede staat en worden nog gebruikt. De Nederlands-Hervormde kerk heeft bijzondere monumentale waarden. Naast de Rooms-Katholieke kerk staat ook nog een pastorie.

In Megchelen is één basisschool (St. Martinusschool). De basisschool telt momenteel 121 leerlingen. Verwacht wordt dat het leerlingenaantal zal dalen naar 90 leerlingen in 2024. Het aantal beschikbare en in gebruik zijnde lokalen laat in eerste instantie een klein tekort (gedeeltelijk) boven de drempel zien, maar op langere termijn is er structurele oplopende leegstand. Het tijdelijke ruimtetekort wordt in principe inpandig opgelost.

In Megchelen zijn meerdere sportfaciliteiten. Aan de Nieuweweg ligt een sportveldencomplex bestaande uit voetbalvelden en kantine voor de plaatselijke voetbalvereniging (SVGG) en een gymzaal. In de gymzaal is tevens een muzieklokaal van de plaatselijke muziekvereniging St. Caecilia gevestigd.

2.2.2.4 Openbaar vervoer

In Megchelen rijdt de buurtbus. Verder is er geen openbaar vervoer in het dorp.