direct naar inhoud van 5.2 Het landschappelijk raamwerk
Plan: Hutten Zuid, deelplan 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1509.BP000002-VA01

5.2 Het landschappelijk raamwerk

Het landschappelijk raamwerk van Hutten Zuid wordt gecreëerd door de Oude IJssel met drie scheggen (zie afbeelding 4). De scheggen spelen samen met de oever van de Oude IJssel een belangrijke rol als stedelijk groen en bieden tevens ruimte voor maatregelen in het kader van de ecologische verbindingszone (natuur).

De scheggen krijgen een groene inrichting. Hiermee wordt een geleidelijke overgang gecreëerd tussen de gebouwde omgeving en het landschap. De scheggen worden zodanig ingericht dat overal zicht geboden wordt op de Oude IJssel. Dat betekent dat dichte beplanting niet wenselijk is. In de scheggen wordt tevens het aanzienlijke (circa 3,5 meter) hoogteverschil tussen het bouwterrein en het water zichtbaar.

De scheggen worden zover de natuurontwikkeling het mogelijk maakt, uitsluitend toegankelijk gemaakt voor voetgangers en fietsers. De oevers zijn op een aantal plekken vrij betreedbaar en er worden routes aangelegd langs de bebouwing en tussen de bebouwing onderling. Langs de Oude IJssel wordt tevens een lange afstandsroute aangelegd. In de volgende paragrafen wordt nader ingegaan op de inrichting van de scheggen die het plangebied aan de noord- en de zuidzijde begrenzen.

De zuidelijke scheg (nummer 1 op afbeelding 4) vormt de scheiding tussen de bestaande woningen aan de Bongersstraat en de nieuwe bebouwing in het projectgebied Hutten Zuid. Deze scheg wordt aan de rivierzijde benut voor een plaatselijke verbreding van de Oude IJssel en vergroting van het aandeel ondiep water.

De middelste scheg (nummer 2 op afbeelding 4) ligt ter hoogte van de stuw Ulft. Om deze ecologische barrière te kunnen passeren is binnen deze scheg een vispassage aangelegd. Deze passage heeft de vorm van een bypass op de linkeroever, waardoor er een 'eiland' ontstaat. De werking van de vistrap is goed zichtbaar gemaakt door een direct aangrenzend fiets- en voetpad. Het vormt bovendien een aantrekkelijk element met stromend water. De overige ruimte wordt gebruikt voor de ontwikkeling van brede rietoevers, een flauw talud en verspreide opgaande beplanting. De vispassage wordt voorzien van bruggen, zodat doorgaande langzaam verkeerroutes langs en over de Oude IJssel (via de stuw) mogelijk worden gemaakt.

L E T O P A F B E E L D I N G I N V O E G E N !!!!

Afb. 4: De scheggen in het landschappelijk raamwerk

De noordelijke scheg (nummers 3 en 4 op afbeelding 4) heeft ten westen van de Bongersstraat (nr. 3) een meer stedelijk karakter. Tussen de Bongersstraat en de Oude IJssel (nr.4) wordt een meer natuurlijke inrichting nagestreefd onder andere met een rietoever. Door het tussengelegen water niet te diep aan te leggen kan hier een rijke watervegetatie ontstaan. Deze scheg loopt vanaf de Veldstraat langzaam af naar de Oude IJssel.