direct naar inhoud van 2.16 Waterstaat - Waterkering
Plan: Lelystad Midden-West (gedeeltelijk)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00036-VG01

2.16 Waterstaat - Waterkering

De dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering" ligt op de dijken in het plangebied met een belangrijke waterkerende functie.

2.16.1 Doel van de bestemming

Het doel van deze bestemming is het beschermen van de dijklichamen, met een belangrijke waterkerende functie.

2.16.2 Toelichting op de regeling

Functionele mogelijkheden

De in het plangebied voorkomende (werken voor de) waterkering en waterhuishouding zijn in deze bestemming mogelijk. Daarnaast worden de gebouwen en bouwwerken die nodig zijn voor de hoofdfunctie mogelijk gemaakt. Deze mogelijkheden gelden bovenop de mogelijkheden die de onderliggende bestemmingen mogelijk maken.

Bouwmogelijkheden

Bij de genoemde gebouwen en bouwwerken gaat het om gebouwen ten dienste van de waterkering. Een voorbeeld daarvan zijn de Houtribsluizen en bijbehorende sluisgebouwen. De bouwhoogte van de gebouwen is maximaal 10,00 meter. Daarnaast zijn overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Deze zijn verder niet gespecificeerd, daarvoor is de onderliggende bestemming leidend.

Flexibiliteitsbepalingen

In de bestemming zijn afwijkingsmogelijkheden en een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. De mogelijkheid bestaat om met een omgevingsvergunning af te wijken van de bouw- en (specifieke) gebruiksregels. Belangrijk daarbij is dat, voordat de vergunning verleend wordt, overlegd wordt met het waterschap. Bovendien mag geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan de veiligheid van personen en goederen.

Omgevingsvergunning

Voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, niet zijnde bouwen, moet een omgevingsvergunning verleend worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het afgraven van kaden en dijken. Voordat de omgevingsvergunning verleend is, moet aangetoond zijn dat deze uitvoerbaar is. Van belang is dat de geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de waterkerende functie en de waterhuishouding door verlening van de vergunning.

2.16.3 Uitgangspunten
  • De bescherming van de waterkerende functie is belangrijk, daarbij gaat het om de kernzone, de vrijwaringszone en/of de buitenbeschermingszone rond de dijken;
  • wijzigingen in de waterkeringen zijn alleen toegestaan na verlening van een omgevingsvergunning en na toetsing aan criteria;
  • bebouwing en diepwortelende beplanting moet op de dijk voorkomen worden.

2.16.4 Huidige situatie

In het plangebied is een dijklichaam aanwezig, namelijk langs het Oostvaardersdiep. Deze dijk maakt deel uit van de primaire waterkeringen langs het IJsselmeer/Markermeer en is van belang om te behouden. De dijk heeft een belangrijke beschermende en waterhuishoudkundige functie. Op de dijk in het plangebied is geen sprake van bebouwing.