direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijke aspecten
Plan: Noordersluis 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00035-VG01

4.1 Ruimtelijke aspecten

*Wegenstructuur

Het gewenste beeld voor de komende jaren, alsmede uitgangspunten vanuit beleid, wet- en regelgeving hebben niet geleid tot een structurele wijziging van de wegenstructuur in het gebied. In deze herziening van het bestemmingsplan is de hoofdstructuur op de kaart verbeeld. Overige (ontsluitings)wegen en paden zijn mogelijk binnen de bestemming Bedrijventerrein.

*Groenstructuur

De groen- en waterstructuur van Noordersluis wordt gevormd door de bestaande reeds ingerichte terreinen en elementen. Hierin is en wordt niets gewijzigd. Voor de duidelijkheid zijn de in het gebied voorkomende structurele groene elementen bestemd als "Groen". Binnen deze bestemming is het mogelijk een divers grondgebruik te realiseren, doch de basisinrichting zal overwegend een groen beeld opleveren.
De in de tijd ontwikkelde bijzondere biotoop (schraal, zandig, extensief beheer) rond de (nog) niet bezette bedrijfskavel in het meest noordoostelijke deel van het gebied, wordt bij definitieve inrichting zoveel mogelijk gerespecteerd. Met name bij de inrichting van de randen worden bestaande kwaliteiten en groenelementen zoveel mogelijk gehandhaafd.

In vergelijkbare zin zal rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de wat brede groenzones in het westelijk deel van het gebied. Door de omvang en het extensieve beheer (verruigd bosgebied en struweel) kunnen deze terreinen worden beschouwd als een natuurlijk kerngebied met uitstraling naar omringende terreinen. Tevens kunnen deze gebieden middels een gericht beheer ontwikkelingskansen bieden voor natuurontwikkeling in het algemeen en compensatie bieden voor elders verdwenen natuurwaarden.

Het bestemmingsplan biedt voorts een goede basis voor een duurzame ontwikkeling van de structuur en beeldbepalende beplanting langs de hoofdontsluiting van het gebied, (laanbeplanting Vaartweg en Zuiveringsweg).

*Bebouwingsstructuur

a. Bedrijfstypen en -zonering

De huidige visie met betrekking tot het programma/bedrijfsprofiel van Noordersluis heeft er toe geleid dat geen fundamentele wijziging is doorgevoerd inzake het gemengde karakter van het gebied en het naast elkaar voorkomen van een grote variƫteit aan bedrijfstypen en -groottes.

Plaatselijke verbijzonderingen zijn aangegeven middels een code op de kaart.

Vermeldenswaard is de zone langs de Westerdreef en incidenteel bij de entree langs de Visarenddreef waar sprake van een zichtlocatie. Deze kwaliteit vormt een onderliggend uitgangspunt bij de uitgifte van terreinen.

b. Bouwhoogtes en bouwvlakken (zie afbeelding)

Het beleid en gewenste ruimte voor bedrijfsontwikkeling heeft niet geleid tot een structurele wijziging van bouwhoogtes en bouwvlakken. De maximum toegestane hoogtes bieden voldoende ruimte voor effectieve en functionele bedrijfsvoering in het gebied. Wel zijn in verband met de gewenste uniformiteit bouwhoogtes en bouwvlakken voor vergelijkbare gebieden gunstig genormaliseerd. Dit betekent dat de 9 meter zone bij de bedrijven langs de secundaire wegen in het westelijke gebied is vervallen en gelijk getrokken is met de toegestane bouwhoogtes van 15 meter in het oostelijke deel. Op basis van dit zelfde uitgangspunt is de toegestane maximum hoogte van de bedrijven langs de Zuidersluisweg in overeenstemming gebracht met de hoogtes van de bedrijven langs de Noordersluisweg en gesteld op 12 meter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00035-VG01_0009.jpg"