direct naar inhoud van 5.2 De bestemmingen
Plan: Stadsrandgebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00031-VG02

5.2 De bestemmingen

In deze paragraaf wordt een toelichting gegeven op de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de bestemmingen die in dit plan voorkomen. Bij de bestemmingen wordt beschreven hoe de uitgangspunten zijn vertaald.

Agrarisch

De op de kaart voor Agrarisch aangewezen gronden zijn bestemd voor agrarische bedrijven. Het gaat daarbij om grondgebonden agrarische bedrijven. Specifieke vormen van agrarisch bedrijf dienen in het bestemmingsplan apart te worden geregeld.

Het intensieve bedrijf aan de Mercuriusweg is in het bestemmingsplan apart geregeld. Voor de bebouwing van de agrarische bedrijven zijn op de plankaart bouwvlakken ingetekend. Daarbij zijn de bouwmogelijkheden uit het vigerende bestemmingsplan overgenomen. Dat houdt in dat de bouwmogelijkheden vrij ruim zijn.

Overeenkomstig het vigerende bestemmingsplan zijn in het gebied ten oosten van de Jupiterweg agrarische hulpbedrijven toegestaan.

In een straal van 3 kilometer rond het Centraal Veterinair Instituut aan de Houtribweg mogen geen evenhoevigen gehouden worden. Alle agrarische gronden in het plangebied vallen binnen deze zone, met uitzondering van de gronden in het Oostrandhout.

In Oostrandhout gaat het alleen om de cultuurgrond. In het gebied zijn geen bouwvlakken voor agrarische bedrijven opgenomen.

Bedrijf

In deelgebied Kustpark komen twee locaties met een bedrijfsbestemming voor:

  • Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) aan de Houtribweg;
  • Een gemaal in het Zuigerplasbos.

Beide locaties hebben een specifieke bedrijfsbestemming gekregen, gericht op de bestaande activiteiten. Bij de CVI komen enkele bedrijfswoningen voor, waarvoor in de regels de nodige bepalingen zijn opgenomen. Opgemerkt dient te worden dat in een straal van 3 kilometer rond het CVI geen evenhoevigen gehouden mogen worden. Dit is in de agrarische bestemming geregeld.

In deelgebied Oostrandhout is de bestemming Bedrijf toegekend aan de zelfstandige bedrijven. Het gaat hierbij om twee locaties met bebouwing ten behoeve van het bosbeheer. Gelet op de ligging van deze locaties zijn ze ook voor bosbouw, landbouw en daarop gerichte dienstverlening bestemd. Door middel en een afwijking kunnen eventueel ook andere bedrijfsactiviteiten toegelaten worden.

Op de verbeelding is het bouwvlak op de bestemmingsgrens gelegd aangezien er geen redenen zijn de locatie van het bedrijf op het perceel vast te leggen.

Bos

De gebieden waar bos c.q. bebossing voorkomt, zijn als zodanig bestemd. Naast de bosbouw zijn de gronden bestemd voor de instandhouding van de natuur- en landschapswaarden. Met het oog hierop is een aanlegvergunningstelsel opgenomen, waarmee voorkomen kan worden dat er ongewenste ingrepen worden verricht, zoals het verwijderen van bomen en planten. Daarnaast is extensieve openluchtrecreatie toegestaan, waarbij moet worden gedacht aan fiets- en wandelpaden. Er zijn geen gebouwen bij recht toegestaan. Met uitzondering sanitaire voorzieningen ter plaatse van de aanduiding 'kampeerterrein' en recreatieve outdoorvoorzieningen ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - outdoor'. Met afwijking daarnaast medewerking verleend worden aan bebouwing, hierbij gaat het om ten hoogste10 recreatieve voorzieningen en/of onderhoudsgebouwen ten behoeve van de bestemming tot een oppervlakte van 200m2 per bouwperceel.

Gemengd

Deze bestemming treft een regeling voor de met name maatschappelijke functies in het plangebied. Het gaat daarbij om de leerwerkschool aan de Veldweg. De bebouwing dient binnen het bouwvlak plaats te vinden.

De maximale bouwhoogte en het maximale bebouwingspercentagevan gebouwen zijn binnen het bestemmingsvlak aangeduid. Door deze regeling wordt maximale flexibiliteit geboden voor de plaatsing van de bebouwing. Bovendien blijft rond de bebouwing, door de toepassing van het maximaal bebouwingspercentage, voldoende ruimte over voor het park en bij de bestemming horende voorzieningen.

Gemengd is als aanduiding opgenomen voor:

  • De begraafplaats met crematorium Ölandhorst.
  • voor de zorgboerderijen is een regeling opgenomen voor gebouwen ten behoeve van zorg. De rondom de zorgboerderij gelegen tuinen, erven en terreinen vallen eveneens onder deze bestemming.
  • voor het zorgwonen, deze regeling geldt voor de woonzorgvoorzieningen ten behoeve van verstandelijk gehandicapten van Triade Flevoland en 's Heeren Loo aan het Gelderse Hout.

Gemengd - Buiten

In het deelgebied De Velden bevindt zich aan de Bronsweg een locatie waar momenteel al verschillende vormen van gebruik op de bouwpercelen plaats vindt. Omdat de menging van functies op deze locatie ook zou moeten kunnen is er een bestemming 'Gemengd - Buiten' aan toegekend. De bebouwingsmogelijkheden, de bouwhoogte voor gebouwen en de overige bouwhoogten komen overeen met de mogelijkheden op de naastgelegen bestemming 'agrarisch'.

Groen

De bestemming Groen heeft betrekking op de structurele groenelementen in het plangebied. Het gaat hier derhalve om groen dat in de ruimtelijke hoofdopzet een structurele rol vervult. Bouwen van gebouwen is binnen deze bestemming niet toegestaan. Wel bestaat een beperkte mogelijkheid voor het bouwen van palen en masten met een maximale bouwhoogte van 6,00 meter. Andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, hebben een maximale bouwhoogte van 5,00 meter.

Horeca

Aan de waterpartij in het Zuigerplasbos zal een horecagelegenheid worden gerealiseerd. Deze locatie heeft in het bestemmingsplan de bestemming Horeca gekregen. Daarbij is horeca toegestaan die vooral gericht is op het verstrekken van etenswaren en maaltijden (in de regels van het plan Horeca categorie 1 genoemd).

Recreatie

De op de kaart voor Recreatie aangewezen gronden zijn bestemd voor terreinen ten behoeve recreatieve doeleinden. Omdat de recreatieve voorzieningen in het Stadsrandgebied van uiteenlopende aard zijn, zijn hiervoor in het plan verschillende regelingen opgenomen:

  • bij de volkstuincomplexen rond de Bosweg en in het Gelderse hout en het Overijsselse hout, zijn dagrecreatieve voorzieningen toegestaan;
  • voor de jachthavens is een aparte regeling op de plankaart en in de regels opgenomen, waarbij de bestaande functies (waaronder de sanitaire voorzieningen, horeca, werkplaatsen, zeilscholen en botenopslag) zijn geregeld;
  • voor het strand is een aparte regeling in het plan opgenomen, waarbij ook de bestaande horeca is opgenomen.

Gebouwen, groenvoorzieningen, wegen, straten en paden die behoren bij de recreatieve functie zijn binnen deze bestemming toegestaan. Gebouwen dienen te worden gebouwd binnen het bouwvlak dat in de meeste situaties gelijk ligt met het bestemmingsvlak, ook is een maximaal bebouwingspercentage van toepassing.

Sport

Op verschillende plaatsen in Stadsrandgebied komen sportvoorzieningen voor. Deze worden mogelijk gemaakt door de bestemming Sport. Gebouwen, groenvoorzieningen, wegen, straten en paden die behoren bij de sportfunctie zijn binnen deze bestemming toegestaan. Gebouwen dienen te worden gebouwd binnen het bouwvlak. Bouwwerken mogen 10 meter hoog zijn. Lichtmasten tot een hoogte van 15 meter zijn toegestaan. Binnen deze bestemming kunnen verschillende sportvoorzieningen gerealiseerd worden. Daarbij is het manegecomplex aan de Hoefslag afzonderlijk op de plankaart aangegeven. Dat houdt in dat de andere sportveldencomplexen niet als manege in gebruik genomen mogen worden.

Verkeer

De dreven en grotere ontsluitingsroutes in en rond het plangebied hebben de bestemming “Verkeer”. Daarbij is het hoofddoel dat de inrichting hoofdzakelijk gericht is op de afwikkeling van verkeer. Wanneer van toepassing moeten de wegen en paden worden ingericht volgens het ter plaatse aangegeven dwarsprofiel. In verband met het bieden van de nodige flexibiliteit, zijn bijbehorende functies ook mogelijk binnen verkeer. Het gaat om onder andere groen- en parkeervoorzieningen. Binnen de bestemming zijn gebouwen niet toegestaan. Wel kunnen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals bruggen, informatie- en reclameobjecten, palen en masten en overige bouwwerken worden gerealiseerd. Voor palen en masten is een maximale bouwhoogte van 6,00 meter toegestaan voor alle overig genoemde bouwwerken is de maximale bouwhoogte 5,00 meter. De bouwwerken moeten rechtstreeks bedoeld zijn voor de geleiding, beveiliging en regeling van het verkeer. Bruggen en daarmee overeenkomstige bouwwerken mogen ook maximaal 5,00 meter hoog worden. De spoorlijn en de daarbij behorende bermen, paden en watergangen zijn bestemd door middel van de bestemming Verkeer- Railverkeer. Het gaat daarbij om de bestaande spoorlijn en de Hanzelijn.

Water

De bestemming “Water” is gelegd op open water wat ruimtelijke en/of functioneel van belang is. De bestemming is daarom in het hele plangebied te vinden. de bestemming is bedoeld voor waterlopen en -partijen, oevers, bermen en beplanting en voet- en rijwielpaden. Gebouwen zijn binnen de bestemming niet toegestaan. Wel kunnen bouwwerken, geen gebouwen zijn, zoals bruggen, palen en masten en overige bouwwerken worden gebouwd. Voor palen en masten is een maximale bouwhoogte van 6,00 meter toegestaan, voor overige bouwwerken, waar ook bruggen onder vallen, is deze 5,00 meter.

Wonen - Landgoed en buitenplaatsen

Het landgoed en de buitenplaatsen bevinden zich ten noorden van de buurten Boeier en Karveel. De bestemming betreft een uitzondering op de reguliere woonbestemming aangezien de bouwmogelijkheden, en ook de gebruiksmogelijkheden sterk afwijken van het reguliere wonen. Binnen deze bestemming worden 3 woon typologieën mogelijk gemaakt, het landgoed, de buitenplaats en de Bedrijven + Wonen. De gebouwen ten behoeve van deze functies dienen opgericht te worden binnen de ruime bouwvlakken die daarvoor op de verbeelding zijn opgenomen.

Woongebied en woongebouw

De bestemming “Woongebied” ligt op alle gebied waar wonen de hoofdfunctie is. Daarnaast worden ook daarbij horende functie mogelijk gemaakt. Het gaat daarbij om functies als wegen, parkeervoorzieningen, water, speelvoorzieningen, etc.

Aan huis verbonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten worden via de specifieke gebruiksregels mogelijk gemaakt binnen de bestemming “Woongebied”. In deze gebruiksregels staan ook de randvoorwaarden beschreven waaraan een dergelijke functie moet voldoen. Binnen de bestemming zijn bouwwerken mogelijk, waarmee gedoeld wordt op hoofdgebouwen, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Algemeen geldt voor alle bouwwerken dat de gezamenlijke oppervlakte per bouwperceel maximaal 50% bedraagt. Uitzondering hierop vormen die gevallen waarbij in de bestaande situatie al meer den 50% bebouwd is.

Hoofdgebouwen moeten binnen de op de verbeelding aangeduide bouwvlakken worden gebouwd. De bouwvlakken zijn bij rijenwoningen op de bestaande voor- en achtergevel gelegd. Uitbreidingsmogelijkheden worden daarbij geboden in de aan- en uitbouwenregeling. Dit geldt eveneens bij twee-onder-één kapwoningen. Bij vrijstaande woningen zijn bouwvlakken gerelateerd aan het perceel, waarbij het hoofdgebouw in ieder geval 7 meter uit de achterste perceelsgrens blijft en een afstand van 3 meter tot de zijdelingse perceelsgrens wordt aangehouden.

Naast de bouwvlakken wordt per bouwvlak in ieder geval de maximaal toelaatbare bouwhoogte aangegeven. Daarbij wordt uitgegaan van de ruimtelijk maximaal toelaatbare hoogte van de hoofdgebouwen. De hoogte is daarbij afgestemd op de hoogste reeds aanwezige bebouwing in een bepaald 'wooncluster'. Als de stedenbouwkundige situatie dit vereist, is er maatwerk toegepast. Dit is met name in het Oostrandpark en in mindere mate in het gebied Jagersveld gebeurt. In verband met het ruimtelijke beeld is in sommige gevallen een plat dak, of juist een kap verplicht, daar is een aanduiding ‘plat dak’ of 'kap' aangegeven. Hiervan is met name sprake in het Oostrandpark en op het Golfpark.

Bij de regeling voor aan- en uitbouwen, bijgebouwen zijn de bestaande mogelijkheden overgenomen. Voor alle aan- en uitbouwen en bijgebouwen is een algemene regeling opgenomen waarin uitspraken worden gedaan over de situering van dit type bebouwing. Hierbij is aansluiting gezocht bij de bestaande situatie. In het geval er al aan- uit of bijgebouwen voor de voorgevel staan, dan mag over een maximale breedte van 50% van de voorgevel bebouwd worden met deze bebouwing. Voor de maximale oppervlakte zijn meer specifieke regels opgenomen. Dit omdat voor de regeling voor de verschillende woningtypen van elkaar verschillen. Bij grotere bouwpercelen wordt een grotere oppervlakte aan aan- en uitbouwen en bijgebouwen mogelijk gemaakt. Kern van deze regeling is dat er op een perceel 50m2 aan dergelijke bebouwing mag worden gerealiseerd, maar als het perceel groter is dan 500m2, dan mag een percentage van 10% van het perceel bebouwing worden met aan- uit- en bijgebouwen, hierbij is een maximum opgenomen van 100m2.

De bouw van bouwwerken, geen gebouwen zijnde wordt mogelijk gemaakt. Daarbij gaat het onder meer om erf- en terreinafscheidingen, en palen en masten.

De bouw van carports wordt bij recht toegestaan achter de voorgevelrooilijn. Voor de voorgevelrooilijn kan met een binnenplanse afwijking medewerking worden verleend aan de realisatie van een carport, waarbij de maximum oppervlakte 25m2 bedraag.

Ook bij binnenplanse afwijking zijn mogelijkheden opgenomen voor de vestiging van een bed&breakfast, en het vergroten van de bebouwde oppervlakte ten behoeve van de huisvesting van een mindervalide.

De appartementengebouwen in Parkhaven hebben de bestemming Wonen - Woongebouw gekregen. Dit om een goed onderscheid te maken tussen de eengezinswoningen en de appartementen.

Woongebied 1

Voor de nog in aanbouw zijnde nieuwe woonbuurt Park Houtribhoogte en het noordelijke deel van het Flevo Golf Resort is, door middel van de bestemming Woongebied -1, de regeling uit het vigerende bestemmingsplan overgenomen. De regeling kan worden omschreven als een "globale eindebestemming". Dat wil zeggen dat op de plankaart voor de verschillende woningen en woningtypes geen aparte bouwvlakken zijn ingetekend. Deze regeling geeft bij de verdere ontwikkeling van het gebied de nodige flexibiliteit.

Ten opzichte van de perceel en bebouwingsmogelijkheden zijn een aantal regelingen opgenomen. Zo is bijvoorbeeld het maximale aantal woningen en een maximale bouwhoogte opgenomen. De onderlinge afstand tussen woningen wordt geregeld door de minimale afstanden op te nemen waarop woningen van elkaar gerealiseerd mogen worden, zo dient bijvoorbeeld de afstand tussen achtergevels van woningen minimaal 18 meter te bedragen. Voor aan- uit- en bijgebouwen zijn ook verschillende regelingen opgenomen, zij dienen minimaal 1 meter achter de voorgevel te worden gerealiseerd. De oppervlakte van deze bouwwerken mag maximaal 50m2 bedragen, maar als het perceel groter is dan 250m2, dan mag maximaal 20 % van het perceel tot een maximum van 100m2 worden bebouwd met aan- uit- en bijgebouwen.