direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke aspecten
Plan: De Groene Velden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0995.BP00019-VG01

2.1 Ruimtelijke aspecten

2.1.1 Stedenbouwkundige structuur

De ruimtelijke structuur van Lelystad is aan de hand van de zogeheten "wijkgedachte" opgezet. Dit betekent dat Lelystad uit min of meer zelfstandig functionerende gebieden bestaat: ook wel eilanden genoemd. Elk gebied bestaat uit ongeveer 1.000 tot 2.700 inwoners en heeft tot op zekere hoogte een eigen voorzieningenniveau.

Voor de woongebieden in Lelystad gelden de volgende kenmerken:

  • een volledige scheiding tussen het doorgaande autoverkeer en fietsers en voetgangers;
  • een relatief lage woningdichtheid, met eengezinswoningen als meest voorkomend woningtype;
  • een ruimtelijke scheiding tussen wonen en werken.

De Groene Velden
Ten oosten van Jagersveld ligt De Groene Velden, een ruim opgezette woonwerkbuurt van 56 hectare. De Groene Velden is destijds opgezet en ontwikkeld als een gebied voor kleinschalige bedrijven in de agrarische en semi-agrarische sector, als overgang tussen het stedelijke gebied in het zuiden en het grootschalige biologische akkerbouwgebied in het noorden. Daarbij werden de volgende doelstellingen nagestreefd:

  • een goede locatie aanbieden voor kleinschalige agrarische en semi-agrarische bedrijven waarvoor noch in de stad, noch in het buitengebied plaats is. In die zin is De Groene Velden in functionele zin een overgang tussen de stad en het buitengebied;
  • de Groene Velden vormt ook in ruimtelijk opzicht een overgang tussen stad en buitengebied. De bebouwing staat, ten opzichte van de stad, op zeer ruime kavels. De bebouwingsdichtheid is laag en er zijn zichtlijnen naar het buitengebied.

Voorbeelden van kleinschalige agrarische en semi-agrarische bedrijven in De Groene Velden zijn paardenhouderijen en -fokkerijen, een wijngaard en een groenvoorzieningsbedrijf. De bedrijfswoningen, voornamelijk bestaande uit één laag met een kap, liggen op ruime, vrije kavels van circa 5.000 m².

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00019-VG01_0003.jpg"

afbeelding - opzet van kavel met bedrijfswoning

afbeelding "i_NL.IMRO.0995.BP00019-VG01_0004.jpg"

afbeelding - aanwezigheid van een paardenhouderij in De Groene Velden

2.1.2 Wegenstructuur

Algemeen
Bij de opzet van de hoofdstructuur van wegen in Lelystad is gestreefd naar een volledige scheiding tussen het doorgaande autoverkeer tegenover bestemmingsverkeer, fietsers en voetgangers. Dit doel is bereikt door twee schaalniveaus te hanteren: het stadsniveau en het wijk/buurtniveau. Het stadsniveau wordt gevormd door een raster van dreven. Het beeld van de dreven wordt bepaald door rechte lijnen met een overwegend landschappelijk beeld. Deze dreven zijn bedoeld voor gemotoriseerd verkeer, en bestaan uit overwegend 2x2 rijstroken met ruime profielen en (tussen)bermen. Voor het grootste gedeelte van Lelystad bestaat de interne wegenstructuur van de buurten voornamelijk uit bochtige woonstraten, woonerven en fiets- en voetgangerspaden. De fiets- en voetgangerspaden vormen bindende elementen tussen de verschillende wijken die door de dreven worden gescheiden. De buurten zijn door bruggen over de dreven ook voor langzaam verkeer bereikbaar. Voorts zijn de langzaam verkeersroutes gekoppeld aan de water- en groenstructuren. Parkeren vindt doorgaans plaats in clusters (parkeerpleintjes).

De Groene Velden
In de omgeving van de Groene Velden (in het grotere gebied De Velden) is de scheiding tussen stads- en wijk/buurtniveau ook duidelijk terug te zien in de wegenstructuur. Grofweg wordt De Velden ontsloten door de doorgaande wegen (dreven): Houtribweg, Binnenhavenweg en de Zuigerplasdreef. De Houtribweg is een provinciale weg (N302) en kent een maximumsnelheid van 80 km/uur. Ook op de Zuigerplasdreef en de Bronsweg, die door dwars De Velden loopt, is de maximum toegestane snelheid 80 km/uur. Het zuidelijk deel van de Binnenhavenweg heeft een maximumsnelheid van 70 km/uur, behalve bij de aansluiting van De Groene Velden. Hier geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur.

De wegenstructuur op wijk-/buurtniveau is gericht op bestemmingsverkeer. De buurt heeft, vanaf de dreven, slechts één toegangsweg. De Groene Velden sluiten qua interne wegenstructuur niet aan bij de rest van Lelystad, waar bochtige woonstraten het straatbeeld vormen. De interne wegenstructuur van De Groene Velden wordt gekenmerkt door rechte, haaks op elkaar staande straten. De maximum toegestane snelheid in de buurt De Groene Velden is 50 km/uur.

2.1.3 Groen- en waterstructuur

De Groene Velden heeft een overwegend agrarisch karakter, waardoor het een relatief groen en open gebied is. Ten oosten van De Groene Velden ligt het bosgebied Overijsselse Hout. Het Overijsselse Hout is één van de grotere bosgebieden die in beheer zijn bij de gemeente Lelystad. Dankzij de gevarieerde houtopstand (een flink aantal soorten bomen en struiken in verschillende leeftijden) komt er in het Overijsselse Hout veel wild voor. Het bos heeft een padennet waardoor het toegankelijk is om te wandelen.

Ten noorden van De Groene Velden loopt de Wortmantocht. Deze watergang komt uit in de eveneens buiten het plangebied gelegen Cementhaven, die weer is aangesloten op de Oostervaart.