Plan: | In Gen Hunsch, Deelgebied 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0986.BPUB3002-OH01 |
Onderhavig bestemmingsplan voorziet in de eerste plaats in het juridisch kader waarbinnen de nieuwbouwontwikkeling mogelijk gemaakt dient te worden. Daarnaast dient het plan ook om op termijn, wanneer men over gaat tot realisatie, te kunnen handhaven.
Het op te stellen bestemmingsplan zal voorzien in een juridische regeling die in het gebruik door burgers en door de gemeente voldoende flexibiliteit biedt, maar binnen duidelijke juridische kaders, waardoor de aan het plan te verbinden rechtszekerheid niet in het geding komt. Het bestemmingsplan bestaat uit planregels, verbeelding en toelichting.
Bij de opzet van de verbeelding is de SVBP2008 als uitgangspunt gehanteerd. SVBP2008 staat voor Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen2008. In de SVBP2008 zijn onder andere bestemmingscategorieën vastgelegd en zijn uniforme kleuren en aanduidingen beschreven.
De gronden behorend tot onderhavig bestemmingsplan zijn op de verbeelding begrensd door de plangrens. Binnen het plangebied is de bestemming “Wonen” toegekend. De bestemming op de verbeelding is in de planregels aangevuld met bouw- en gebruiksregels. De materiële inhoud van de bestemming is opgenomen in de planregels.
Hoewel de plantoelichting juridisch niet bindend is, vormt zij de basis voor het bestemmingsplan. Het beleid dat ten grondslag ligt aan de bestemming en het gebruik van de gronden binnen het plangebied, is in de toelichting onderbouwd.
In de planregels wordt het gebruik van de gronden, de toegelaten bebouwing en het gebruik van de bebouwing binnen het plangebied geregeld. De planregels bestaan uit vier hoofdstukken. In hoofdstuk 1 zijn de inleidende regels opgenomen (artikel 1 en 2), hoofdstuk 2 omvat de regels omtrent de afzonderlijke bestemming “Wonen” (artikel 3), hoofdstuk 3 bevat de algemene regels zoals, de algemene afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden (artikel 4 t/m 6) en hoofdstuk 4 bevat het overgangsrecht en de slotregels (artikel 7 en 8).
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Artikel 1: begrippen; de in de planregels gebezigde begrippen worden hierin omschreven ter voorkoming van misverstanden of verschil in interpretatie.
Artikel 2: wijze van meten; een omschrijving van de wijze waarop het meten dient plaats te vinden.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
Artikel 3: de bestemmingen. Het onderhavige bestemmingsplan bestaat uit één bestemming: Wonen (artikel 3). Deze bestemming is opgebouwd uit:
- bestemmingsomschrijving, om het toegelaten gebruik te verduidelijken;
- bouwregels, onderscheiden naar hoofdgebouwen (woningen), aangebouwde bijgebouwen en andere bouwwerken;
- nadere eisen, voor zover aan de orde;
- afwijken van de bouwregels, voor zover aan de orde.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Artikel 4: anti-dubbeltelbepaling. Deze bepaling is erop gericht om grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog uitvoering kan worden gegeven, niet dubbel te kunnen laten tellen, waardoor er onbedoeld meer woningen gerealiseerd kunnen worden.
Artikel 5: algemene afwijkingsregels. Deze bepaling betreft de mogelijkheid voor burgemeester en wethouders om in voorkomend geval en binnen de in het artikel aangegeven grenzen afwijking van het plan te verlenen.
Artikel 6: overige regels zoals verwijzing naar andere regelingen; hier wordt verwezen naar de ten tijde van de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan geldende wettelijke regelingen.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Artikel 6: overgangsrecht; overgangsbepalingen met betrekking tot bebouwing resp. het gebruik van gronden en opstallen.
Artikel 8: slotregel: dit artikel geeft de titel van de planregels aan.