Plan: | Circuit De Peel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0984.BP11006-va01 |
Gelet op de huidige bodemkwaliteit zijn er geen milieuhygiënische belemmeringen voor de realisatie van het circuit. Verder is de verwachting dat de ontwikkeling van het circuit en het toekomstige gebruik daarvan geen nadelige gevolgen voor de bodemkwaliteit hebben. Het hemelwaterbeheer en de geplande afvoer van afvalwater voorkomen dat gemorste stoffen (benzine, olie) in het bodemmateriaal kunnen doordringen (zie hierna onder 'hemelwater').
Gelet op het huidige agrarische gebruik is het bodemprofiel binnen het plangebied sterk geroerd. De ontwikkeling van het circuit kan hier geen verdere schade aan toebrengen.
Het crosscircuit wordt deels opgehoogd voor de aanleg van meerdere springheuvels. De hiervoor benodigde grond komt vrij uit het werk, onder meer bij het vrijgraven van de fundering van de verschillende bouwwerken.
Voor de geluidwal wordt grond aangevoerd, in totaal 80.000 m3. Deze grond is afkomstig uit verschillende depots binnen de gemeente Venray en is licht verontreinigd (categorie 1). Dit laatste betekent dat:
De nuttige toepassing van deze grond wordt door de overheid gestimuleerd en wordt onder meer ook op grote schaal toegepast in geluidwallen langs de Nederlandse snelwegen.
Grondwater
Gelet op het waterbeheer bestaan er geen risico's op verontreiniging van het grondwater.
De gemiddeld hoogste grondwaterstand staat circa 1,5 meter onder maaiveld. De aanleg van het circuit vereist voor enkele onderdelen een maximale drooglegging van 1 meter. Hiervoor hoeft geen drainage plaats te vinden ook niet tijdelijk.
Regenwater
De provincie Limburg beschrijft in het document 'De Watertoets – Samenwerking van Ruimte en Water' (juni 2004) de procedurele aspecten van de watertoets met onder meer aandacht voor de rol van de verschillende, betrokken actoren. Verder wordt ook aandacht besteed aan de gewenste inhoud van de waterparagraaf in het bestemmingsplan (zie § 2.2). Van de hierin vermelde doelstellingen zijn de volgende relevant voor het plangebied:
Het waterschap Peel en Maasvallei geeft in haar Beleidsnotitie 'Water in een bebouwde omgeving' (2006) op hoofdlijnen de belangrijkste (financiële) keuzes aan ten aanzien van het beheer van water in een bebouwde omgeving. Ten aanzien van afkoppeling wordt gesteld:
De gemeente Venray heeft geen gemeentelijk waterplan. Wel heeft zij in haar GRP 2005 – 2014 enkele eisen opgenomen ten aanzien van waterhuishouding. Zo streeft de gemeente naar gescheiden stelsels en beperking van het gebruik van uitloogbare materialen. Verder sluit de gemeente wat betreft het waterbeheer aan bij het beleid van het waterschap.
Uitgangspunten toekomstige waterhuishouding
De aanleg en het gebruik van het circuit kunnen nadelige gevolgen hebben voor het grond- en oppervlaktewater. In overleg met het waterschap Peel en Maasvallei zijn maatregelen voorgesteld om deze gevolgen te voorkomen (zie Aanvulling MER 2011, bijlage 13 ). Het circuit is in de afgelopen periode grotendeels gerealiseerd. In 2011 is door het waterschap onderzoek gedaan naar het ontwikkelde hemelwaterafvoersysteem. Het waterschap concludeert: “Binnen het plangebied wordt een hemelwatersysteem gerealiseerd zodat overlast van vervuilingsrisico's tot een aanvaardbaar risico wordt teruggedrongen” (zie Aanvuling MER 2011, bijlage 13, Brief Waterschap Peel en Maasvallei van 8 maart 2011).
Het hemelwaterafvoersysteem is gebaseerd op de principes van duurzaam waterbeheer. Concreet betekent dit dat de schone en vuile waterstroom afzonderlijk worden verwerkt, waarbij de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:
Omdat het regenwater wordt geïnfiltreerd, worden waar mogelijk niet uitloogbare bouwmaterialen toegepast. Hierbij is de richtlijn duurzaam bouwen van toepassing. Verder wordt er van uitgegaan dat in het groenbeheer geen onkruidbestrijdingsmiddelen worden toegepast of alleen dan als deze biologisch afbreekbaar zijn. Ook wordt terughoudendheid verwacht in de toepassing van strooizout.
Conclusie
Binnen het plangebied wordt een hemelwaterafvoersysteem gerealiseerd waarmee de vervuilingsrisico's tot een aanvaardbaar niveau zijn teruggebracht. Dit wordt bereikt doordat:
Overleg met de waterbeheerder
In het kader van de watertoets is in 2006 en 2007 overleg gevoerd met waterschap Peel en Maasvallei. Het waterschap heeft onlangs per brief laten weten dat de hemelwaterafvoer binnen het circuitterrein volgens afspraak is gerealiseerd (zie Aanvulling MER 2001, bijlage 13, Brief Waterschap Peel en Maasvallei van 8 maart 2011).
Door het treffen van maatregelen vormen de aspecten bodem en water geen belemmering voor de planontwikkeling.