Plan: | Circuit De Peel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0984.BP11006-va01 |
Het plangebied ligt op ca. 30 m +NAP op een voormalige dekzandrug. Even ten noorden van het huidige circuit sluit het aan op een stuifzandgebied een restant van oude Maasduinen. De bodem heeft een geroerd profiel en bestaat uit zwak lemig en leemarm fijn zand. Daaronder ligt een slecht doorlatende deklaag bestaande uit de Formatie van Twente. Dit zijn fijne fluvioglaciale afzettingen, ofwel fijne slib-houdende zanden.
Bureau Econsultancy heeft in opdracht van de gemeente Venray een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd aan de Bakelsedijk-Zuid (zie Aanvulling MER 2011, bijlage 11). Dit onderzoek heeft plaatsgevonden voor het gedeelte van het plangebied dat tot circuitterrein bestemd is.
Op de onderzoekslocatie zijn, met uitzondering van het aanwezige zandpad, geen mogelijke bronnen voor een grond- en of grondwaterverontreiniging aangetroffen. Op het zandpad is de bovengrond een zeer lichte verontreiniging met koper en minerale olie aangetroffen. Er bestaat echter geen reden voor een nader onderzoek. Er bestaan ook geen milieuhygiënische belemmeringen voor de realisatie van het circuit op de onderzoekslocatie. In de ondergrond zijn geen verontreinigingen aangetroffen.
Bestemming natuur
Bureau Econsultancy heeft ook het terrein van het voormalige circuit ten noorden van de Bakelsedijk bodemkundig verkend. Het oude circuit is tot natuurgebied bestemd (zie Plankaart, bestemmingsplan Circuit de Peel 2011). Hieruit zijn de volgende conclusies getrokken:
De algemene conclusie is: voor alle onderzochte locaties geldt, gelet op aard en mate van verontreiniging, géén reden voor een nader onderzoek. Er bestaan géén milieuhygiënische belemmeringen voor natuurontwikkeling ter plekke van het voormalige circuit.
Grondwater
Het grondwater in het gebied bevindt zich op 26,5 - 27,0 m +NAP (ca. 3 m beneden maaiveld) en is geklasseerd als grondwatertrap VI en VII (GHG respectievelijk 0,40 - 0,80 m beneden maaiveld en GLG > 1,20 beneden maaiveld).
Het watervoerende pakket is geclassificeerd als de Zanden van Venlo en de Formatie van Veghel. Dit pakket is grindhoudend met af en toe een onderbreking van matig grof tot matig fijn zand. De top van het watervoerend pakket zit op ca 26 m +NAP, de basis van het watervoerend pakket zit op ca. 10m -NAP. Het grondwater in dit pakket stroomt af in noordoostelijke richting.
Het regionale grondwater is licht verontreinigd met zware metalen. De oorzaak hiervan hangt samen met de uitspoeling van deze stoffen uit het bodemmateriaal vooral onder invloed van zure regen. De zware metalen komen deels van nature voor maar worden ook in de bodem gebracht via landbouwbemesting. Daarnaast wordt hun aanwezigheid ook veroorzaakt door diffuse verontreiniging bijvoorbeeld als gevolg van industriële activiteiten.
Oppervlaktewater
Op de grens van het plangebied met de luchtmachtbasis ligt een waterloop die alleen in natte neerslagrijke periodes waterhoudend is. Net ten zuiden van het plangebied liggen enkele poelen die een belangrijke betekenis voor natuurbehoud hebben.