3.7 Horecabeleid
Horeca is niet alleen economisch van belang voor een stad als Venlo maar heeft ook een belangrijke maatschappelijke functie. In 2007 is de Nota "Ontwikkelingsrichting Horecabeleid" opgesteld als opvolger van de nota uit 1999. De belangrijkste doelstellingen van de gemeente op dit beleidsveld zijn af te leiden uit de Ruimtelijke Structuurvisie 2005-2015:
- Behoud en versterken van en goed en attractief horeca-aanbod, door het bieden van een kwantitatief en kwalitatief zo compleet mogelijk pakket, met een functie voor de bewoners van Venlo, de regiobevolking, Duitsers en (andere) toeristen.
- Het versterken van de concurrentiepositie van Venlo, met de binnenstad voorop, vooral gericht op het versterken de lokale, regionale en bovenregionale functie. Er moet hierbij ruimte zijn voor dynamiek een vernieuwing, met behoud van bestaande kwaliteiten in de structuur.
- Het aanpakken van de binnenstad en andere horecaclusters, om meer consumenten aan te trekken de verblijfsduur te verlengen en de bestedingen te verhogen.
- Het versterken van het ondernemersklimaat, het bieden van ruimte aan ondernemersinitiatieven en het verbeteren van de communicatie en samenwerking tussen partijen.
De uitwerking van dit beleid moet plaatsvinden in een horecabeleidsplan.