direct naar inhoud van 8.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Centrum Venlo
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0983.BP201227CENTRVENLO-VA02

8.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel om aan te tonen dat het bestemmingsplan maatschappelijk draagvlak heeft. Over het voorontwerp van een bestemmingsplan wordt dan ook, overeenkomstig de gemeentelijke Inspraakverordening, gelegenheid tot inspraak geboden.

Ook vindt in deze fase het overleg ex artikel 3.1.1 Bro met diensten van rijk en provincie en met betrokken maatschappelijke organisaties plaats. De resultaten van zowel het overleg als de inspraak worden in het laatste hoofdstuk van de plantoelichting verwerkt.

8.2.1 Vooroverleg

Voorliggend voorontwerp bestemmingsplan is in het kader van artikel 3.1.1.van het Besluit ruimtelijke ordening ter advisering aangeboden aan de diverse betrokken instanties. Naar aanleiding van het vooroverleg zijn reacties ingekomen van:

  • Brandweer Limburg-Noord (brandweeradvies)
  • Waterschap Peel en Maasvallei (wateradvies)
  • Rijkswaterstaat (reactie)

De uit het vooroverleg voortvloeiende planaanpassingen zijn verwerkt in het bestemmingsplan.

Voor een volledige weergave van het vooroverleg en de gemeentelijke reactie wordt verwezen naar Bijlage 5 Nota vooroverleg en inspraak.

8.2.2 Inspraak

Met inachtneming van de Inspraakverordening Venlo heeft het voorontwerp bestemmingsplan 'Centrum Venlo' met ingang van 14 juni 2012 gedurende 6 weken ter inzage gelegen in de stadswinkels in de gemeente Venlo. Gedurende deze termijn hebben de ingezetenen, overige belanghebbenden, natuurlijke en rechtspersonen hun mening over dit voorontwerp bestemmingsplan mondeling dan wel schriftelijk bij het College van Burgemeester en Wethouders van Venlo kenbaar kunnen maken.

Tevens heeft er op 21 juni 2012 in de Stadswinkel aan de Prinsessesingel 30 te Venlo een inloopavond plaatsgevonden. Tijdens deze inloopavond is de mogelijkheid geboden om het bestemmingsplan in te zien en vragen te stellen.

De uit de inspraak voortvloeiende planaanpassingen zijn verwerkt in het bestemmingsplan.

Voor een volledige weergave van de inspraak en de gemeentelijke reactie wordt verwezen naar Bijlage 5 Nota vooroverleg en inspraak.

8.2.3 Zienswijzen

Het ontwerp bestemmingsplan 'Centrum Venlo' heeft voor een ieder op 20 december 2012, gedurende zes weken, ter visie gelegen . De bundeling van de ingekomen zienswijzen en de beantwoording hiervan is als Bijlage 6 bij dit bestemmingsplan gevoegd (Bijlage 6 Nota zienswijzen).

8.2.4 Uitspraak Raad van State

Het bestemmingsplan Centrum Venlo is door de gemeenteraad vastgesteld op 26 juni 2013. Het plan heeft vervolgens 6 weken ter inzage gelegen, waarbinnen beroep kon worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Op 20 augustus 2014 heeft de Raad van State uitspraak gedaan; zie bijlage 7. Een deel van de beroepen is gegrond verklaard en een aantal onderdelen van het bestemmingsplan is vernietigd.

Naar aanleiding van deze uitspraak zijn zoals weergegeven in het vaststellingsbesluit de volgende aanpassingen doorgevoerd in het bestemmingsplan:

  • Voor het perceel Monseigneur Nolensplein 63a worden de planregels en de verbeelding aangepast, zodat "detailhandel" op de begane grond mogelijk blijft.
  • Voor het perceel Monseigneur Nolensplein 62 worden de planregels en de verbeelding aangepast, zodat "horeca van categorie 3", zoals bestaand aanwezig, mogelijk blijft.