direct naar inhoud van 6.1 Economische uitvoerbaarheid en Grexwet
Plan: Noordelijke en Oostelijke Stadsrand
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000143-VG01

6.1 Economische uitvoerbaarheid en Grexwet

Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening dient de economische uitvoerbaarheid te worden onderzocht in het kader van het bestemmingsplan.

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening rust op de gemeente de verplichting tot het verhaal van kosten die tot de grondexploitatie behoren op basis van een exploitatieplan. De gemeente kan hiervan afzien indien:

  • het verhaal van de kosten van de grondexploitatie anderszins is verzekerd, én
  • het bepalen van een tijdvak of fasering niet noodzakelijk is, én
  • het stellen van eisen, regels of een uitwerking van regels aan het bouwrijp maken, de aanleg van nutsvoorzieningen, en het inrichten van de openbare ruimte en woningbouwcategorieën niet noodzakelijk is, óf
  • één van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen van toepassing is, te weten:

a. het totaal der wettelijk te verhalen exploitatiebijdragen bedraagt minder dan € 10.000,00; óf

b. er geen verhaalbare kosten in de zin van het Besluit ruimtelijke ordening aan de orde zijn; óf

c. de verhaalbare kosten in de zin van het Besluit ruimtelijke ordening uitsluitend de aansluiting van een bouwperceel op de openbare ruimte of de aansluiting op de nutsvoorzieningen betreffen.

Onderhavig bestemmingsplan betreft grotendeels een beheersregeling voor reeds bestaande bebouwing en gronden. Op grond van deze bestemmingen is vervangende nieuwbouw en uitbreiding van bestaande bebouwing mogelijk. Hiervoor zullen geen verhaalbare kosten in de zin van het Besluit ruimtelijke ordening aan de orde zijn of deze verhaalbare kosten zullen uitsluitend betrekking hebben op de aansluiting van een bouwperceel op de openbare ruimte of de aansluiting op de nutsvoorzieningen. Deze vervangende nieuwbouw en uitbreiding van bestaande bebouwing valt derhalve onder de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen waarbij de verplichting tot het vaststellen van een exploitatieplan niet geldt.

De locatie Huis- en Tuinboulevard is nog niet volledig gerealiseerd. Voor deze locatie heeft de gemeente met de betreffende ontwikkelaar een realiseringsovereenkomst gesloten, waarin afspraken zijn vastgelegd over het verhaal van kosten, fasering en eisen aan de locatie. Daardoor kan worden afgezien van het vaststellen van een exploitatieplan. Dit geldt ook voor het plan van de 21 woningen aan de Bob Boumanstraat. Ten aanzien van de ontwikkelingen bij Versboederij Schreurs heeft de gemeente met initiatiefnemer een planschadeovereenkomst gesloten.

Op de locatie van de verzorgingsplaats bestaat in onderhavig bestemmingplan de mogelijkheid om een weggebonden horecavoorziening te realiseren. De gemeente heeft een bestuursovereenkomst gesloten met Rijkswaterstaat, waarin afspraken zijn vastgelegd over het verhaal van kosten. Daardoor kan worden afgezien van het vaststellen van een exploitatieplan.

Voor zover binnen het bestemmingsplan sprake is van een wijzigingsbevoegdheid als bedoeld in artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening, is de besluitvorming over het kostenverhaal op basis van een exploitatieplan wettelijk gekoppeld aan de vaststelling van het wijzigingsplan (artikel 6.12, lid 3, van de Wet ruimtelijke ordening).

Gelet op het vorenstaande is de economische uitvoerbaarheid verzekerd.

In het kader van de vaststelling van het bestemmingsplan kan worden afgezien van het vaststellen van een exploitatieplan.