direct naar inhoud van 4.6 Water
Plan: Buitengebied Asenray
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000128-VG01

4.6 Water

In het Besluit ruimtelijke ordening is de 'watertoets' opgenomen. Deze heeft tot doel om ruimtelijke ontwikkelingen te toetsen aan het vigerende waterbeleid en de wateraspecten volwaardig mee te laten wegen bij de besluitvorming omtrent een goede ruimtelijke ordening. Dit proces komt in samenwerking tussen de gemeente en de waterbeheerder tot stand.

Het waterbeheer in het plangebied wordt gevoerd door eht Waterschap Roer en Overmaas. IN het kader van de watertoets is over onderhavig bestemmingsplan en de uitgangspunten overleg gevoerd met de waterbeheerder. Vervolgens zijn de aandachtspunten en opmerkingen van het Wterschap Roer en Overmaas verwerkt in het plan.

In het plangebied is het Waterschap Roer en Overmaas verantwoordelijk voor het waterbeheer. Daarnaast is de gemeente Roermond verantwoordelijk voor de riolering. Hieronder wordt ingegaan op de relevante beleidskaders. Daarna worden de huidige waterrelevante situatie en de effecten van de beoogde ontwikkelingen per waterrelevant aspect beschreven.

4.6.1 Beleid duurzaam waterbeheer

Op verschillende bestuursniveau's zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzciht van de voor de voor het plangebied relevante nota's, waarbij het beleid van het waterschap nader wordt behandeld.

Europa:

  • Kaderrichtlijn Water (KRW)

Nationaal:

  • Nationaal Waterplan (2009);
  • Waterbeleid voor de 21ste eeuw (WB21);
  • Nationaal bestuursakkoord water (NBW);
  • Waterwet.

Provinciaal:

  • Provinciaal waterplan Limburg 2010 - 2015

Gemeentelijk:

  • Gemeentelijk rioleringsplan.
4.6.1.1 Beleid waterschap

Het waterbeheerplan Waterschap Roer en Overmaas 2010 - 2015 is het centrale beleidsplan van het waterschap. Het bevat de beleidsvoornemens voor de periode 2010 - 2015. Daarnaast wordt er een globale doorkijk geboden naar de verdere toekomst. De visie van het waterschap luidt: veilig, duurzaam, kostenbewust en democratisch aangestuurd functioneel waterbeheer door proactieve samenwerking, innovatie, klantgerichtheid en goed werkgeverschap.

Het Waterschap Roer en Overmaast streeft naar 100% afkoppelen van het verharde oppervlak bij nieuwbouw, aangezien uit ervaring blijkt dat bij nieuwbouw vrijwel altijd een afkoppelmogelijkheid is. Voor het verantwoord afkoppelen van hemelwater hanteert het waterschap een voorkeurstabel, die aansluit bij de voorkeursvolgorde van de Provincie Limburg. Deze voorkeurstabel is opgenomen in de brochure 'Regenwater schoon naar beek en bodem'. Hierin is opgenomen dat de voorkeur voor het afkoppelen van hemelwater uitgaat naar het infiltreren van het hemelwater in de bodem. Waarbij het hemelwater afkomstig van schone dakoppervlakken rechtstreeks in de bodem geïnfiltreerd mag worden. Infiltratie van hemelwater afkomstig van overige verharde oppervlakken dient minimaal te geschieden middels een bodempassage of afhankelijk van het grondgebruik niet worden afgekoppeld.

4.6.2 Huidige situatie

Het plangebied betreft het oostelijk van Roermond, rondom Asenray, gelegen buitengebied. Binnen het plangebied is door het waterschap een aantal primaire watergangen aangewezen. Het betreft de Maasnielderbeek en de Spickerbroeklossing.

Maasnielderbeek

Deze waterloop heeft een specifiek ecologische functie. Ten behoeve van de Maasnielderbeek geldt aan weerszijden van de waterloop een beschermingszone van 5 meter.

Spickerbroeklossing

Deze waterloop heeft een specifiek ecologische functie. Ten behoeve van de Spickerbroeklossing geldt aan weerszijden van de waterloop een beschermingszone van 5 meter.

Projecten

De hierboven genoemde waterlopen hebben een specifiek ecologische functie waarbij een natuurlijke of bijna natuurlijk inrichting wordt nagestreefd. Om deze inrichting te bereiken worden, naast natuurlijk herstel, door het waterschap ook diverse projecten uitgevoerd en zijn een aantal projecten in voorbereiding.

Bovenstaande waterlopen hebben conform de Keur van het Waterschap achtereenvolgens een as van de watergang, een insteek, een onderhoudsstrook en een beschermingszone. Daarnaast is voor delen van de Maasnielderbeek een meanderzone aangegeven. Een vertaling van deze zones en grenzen heeft plaatsgevonden naar een dubbelbestemming op de verbeelding ( Waterstaat - beschermingszone water, Waterstaat - waterloop (voor de overkluisde delen van de primaire wateren) en Waterstaat - meanderzone) waar men bij ontwikkelingen binnen deze bestemmingen rekening moet houden met de Keur van het Waterschap en de regels van dit bestemmingsplan.

Afvalwater

Aan de oostzijde van het plangebied loopt tevens een rioolwatertransportleiding van zuid naar noord naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Roermond.

4.6.3 Conclusie

Dit bestemmingsplan betreft een consoliderend plan en als gevolg daarvan treden er geen negatieve evvecten op met betrekking tot de waterhuishoudkundige situatie ter plaatste en staat het aspect water de uitvoering van het plan niet in de weg.