direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Buitengebied Asenray
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0957.BP00000128-VG01

3.1 Ruimtelijke structuur

De belangrijkste factor in de landschappelijke ontstaansgeschiedenis van het gebied waarvan het plangebied deel uitmaakt, is de rivier de Maas. De Maas heeft het Midden-Limburgse landschap voor een belangrijk deel gevormd. Uitgesneden terrassen, steilranden, oude stroomgeulen en Maasmeanders zijn in het landschap nog te herkennen.

De landschapstypen die in het plangebied voorkomen zijn het hogere klei- en zandgrondengebied en het lagere zandgrondengebied. Het hogere klei- en zandgrondengebied wordt doorsneden door een oude Maasmeander, nu het dal van de Maasnielderbeek en van de Leygraaf. Aan de rand van het dal, op de overgang naar de oude bouwlanden (velden genaamd), liggen verspreid grotere hoeven en het gehucht Maalbroek. Aan de oostrand van het veld, tegen de grens met het lagere zandgrondengebied, ligt het dorp Asenray. De bebouwing van Asenray en de buurtschappen Maalbroek, Spik en Straat op de overgang van de hogere zand- en kleigronden naar de lagere slenken of laagtes bestaat uit typerende lintbebouwing. Het buurtschap Thuserhof kan meer worden gekarakteriseerd als een kleinschalige bebouwingskern.

De velden zijn in het algemeen vruchtbare rivierkleigronden, tegen de Melickerheide aan zijn echter ook meer zandige echte oude bouwlanden met een dik humeus dek te vinden. Het geheel is zeker reeds eeuwenlang in cultuur. De velden zijn zeer open en licht golvend met enigszins slingerende wegen en zonder veel opgaande begroeiing. In de dalen met opvallende steilranden liggen plasjes, natte weilanden en populierenbosjes.

Het lagere zandgrondengebied tussen Asenray en Rijksgrens, is pas rond de eeuwwisseling ontgonnen uit een nat heide- en vengebied dat kwelwater krijgt van het Duitse hoogterras. Het gebied is grootschalig en recht verkaveld en heeft weinig opgaande begroeiing. Ten zuidoosten van Asenray bevindt zich een groot zwak glooiiend zandgrondencomplex, dat weer wat hoger is gelegen. Bebouwing komt voor bij de grensovergang en als enkele verspreide boerderijen in de buurt van de grens met het oude land.