Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Maastricht Zuidwest
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0935.bpMtrichtZuidwest-vg02

Hoofdstuk 4 Ontwikkelingen

 
Dit bestemmingsplan is een conserverend plan, waarmee in principe geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt. De bestaande situatie, inclusief de tot op heden verleende vergunningen en doorlopen vrijstellings-, ontheffings- of afwijkingsprocedures, is in dit plan geactualiseerd en van een nieuwe, op de wettelijke regelgeving en richtlijnen gestoelde, juridische regeling voorzien. Een uitzondering hierop wordt gevormd door de ontwikkeling van de voormalige Huishoudschool 'Jekerdal' aan het Sint Theresiaplein. Dit plan heeft nog niet de ruimtelijke procedure doorlopen maar is in onderhavig bestemmingsplan toch meegenomen als bestaande situatie.
 
Het plan voor de voormalige Huishoudschool 'Jekerdal' aan het Sint Theresiaplein behelst de verbouw van dit voormalig schoolgebouw tot dertig ateliers en vier atelierwoningen. De verbouwing en de daaraan gekoppelde functieverandering van het gebouw vindt zijn oorsprong in een met het Ministerie van OC&W afgesloten convenant, waarmee de gemeente Maastricht zich heeft verplicht tot de realisatie van zestig nieuwe en permanente ateliers ter facilitering van de beeldende kunst en vormgeving binnen haar gemeentegrenzen. Eén van de locaties waarop deze uitbreiding van het bestaande aanbod ateliers zal worden vormgegeven betreft de locatie aan het Sint Theresiaplein. De verbouwing van het complex tot ateliers en vier atelierwoningen past binnen de gemeentelijke beleidsprioriteiten en de omvorming van het complex zal in samenspraak met de Stichting Ateliers Maastricht geschieden.
 
Het plan is voor wat betreft de daadwerkelijke verbouwwerkzaamheden niet strijdig met het vigerende bestemmingsplan 'Biesland, Campagne, Wolder'. Het is het uiteindelijke gebruik, dat voor wat betreft de functie wonen in de vorm van atelierwoningen, strijdig is met de regels van dit bestemmingsplan. De omvorming tot de functie atelier is evenwel niet strijdig met het vigerende bestemmingsplan. De gemeente Maastricht heeft er voor gekozen deze ontwikkeling mee te nemen in het voorliggende bestemmingsplan 'Maastricht Zuidwest'. Aangezien dit een afzonderlijke ontwikkeling is, terwijl het bestemmingsplan overwegend consoliderend van aard is, heeft de gemeente er voor gekozen een afzonderlijke ruimtelijke onderbouwing te laten opstellen. Deze ruimtelijke onderbouwing is als bijlage aan deze toelichting toegevoegd. Uit de ruimtelijke onderbouwing blijkt dat met de realisering van het plan de toekomst wordt veiliggesteld van een beeldbepalend gebouwencomplex in de gemeente Maastricht. De planuitvoering leidt tot een hernieuwde ingebruikname van het complex door een functie welke grotendeels passend is binnen de oorspronkelijke aan het complex toebedeelde bestemming. Het is enkel de beperkt toevoeging van een woonfunctie (in dit geval gecombineerd met een werk/ateliersfunctie) welke als niet passend binnen de bestemming moet worden beschouwd. Aan deze beperkt functieuitbreiding kunnen evenwel geen negatieve ruimtelijke effecten binnen de omringende woonomgeving worden toegekend. De interne verbouwing van het complex behelst een algehele renovatie van het complex zonder aantasting van de bestaande ruimtelijke stedebouwkundige structuur. De ten behoeve van dit plan uitgevoerde onderzoeken in het kader van de onderzoeksplicht zijn eveneens in de ruimtelijke onderbouwing verwoord. Hieruit blijkt onder andere dat het plan uit het oogpunt van de milieuhygiëne (bodemkwaliteit, geluid, externe veiligheid, luchtkwaliteit), de waterhuishouding, de archeologie en de flora en fauna uitvoerbaar is. Het plan voorziet eveneens in voldoende parkeergelegenheid.
 
Ten behoeve van de planologisch-juridische verankering van de ontwikkeling van de voormalige huishoudschool in onderhavig bestemmingsplan is aan de regeling van de bestemming 'Maatschappelijk' de functieaanduiding 'specifieke vorm van wonen - atelierwoning' (sw-aw) toegevoegd. Deze functieaanduiding is ook op de verbeelding aangegeven waarmee de begrenzing van de atelierwoningen binnen het complex is vastgelegd.