Plan: | Hoensbroek Noord 2016 reparatie Hoofdstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0917.BP010400W000002-0401 |
In een bestemmingsplan worden de ruimtelijke functies in een gebied juridisch bindend voor overheid en burger vastgelegd. Het maakt (inrichtings)maatregelen mogelijk en biedt bescherming aan bepaalde gebieden of waarden en kan ook ongewenste ontwikkelingen
tegengaan.
Het bestemmingsplan 'Hoensbroek Noord 2016' met NL.IMRO.0917.BP010400W000001-0401 (hierna: het moederplan) is door onze gemeenteraad in de vergadering van 27 september 2017 vastgesteld.
Op 29 augustus 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: "de Afdeling") uitspraak gedaan (zaaknummer: 201708793/1/R1). Deze uitspraak is als Bijlage 1 bij deze toelichting gevoegd. Tevens is de uitspraak, kenmerk NL.IMRO.0917.GU010400W000001-0401, op de landelijke voorziening gepubliceerd.
De Afdeling geeft in de uitspraak, naar aanleiding van het door de eigenaren van enkele percelen aan de Hoofdstraat ingestelde beroep, aan dat binnen de bestemming Wonen-aaneengesloten zoals deze in het bestemmingsplan Hoensbroek-West is opgenomen ook gestapelde woningen zoals appartementen en studio's zijn toegestaan.
In het moederplan was hiermee volgens de Afdeling voor de betreffende percelen en de ter plaatse gerealiseerde studio's onvoldoende rekening gehouden, hetgeen in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel is.
Naar aanleiding van de uitspraak is uitgebreid onderzoek naar de situatie ter plekke gedaan. Ook heeft overleg met de eigenaren van de betreffende panden plaatsgevonden. Deze hebben op verzoek van de gemeenteraad informatie overlegd op grond waarvan het aantal gerealiseerde wooneenheden, studio's dan wel appartementen, kan worden bepaald. Dit aantal is in het voorliggende bestemmingsplan als maximaal te realiseren aantal wooneenheden opgenomen. Tevens zal, daar waar dat nog niet gebeurd is, de bouwaanduiding 'gestapelde woningen' worden opgenomen.
Hierna wordt volstaan met een bespreking van de voor de locaties aan de Hoofdstraat relevante zaken. Op de verbeelding zijn enkel die locaties opgenomen. Ook de regels behorende bij dit bestemmingsplan zijn op de betreffende percelen afgestemd.
Aangezien het uitgangspunt van dit reparatieplan uitsluitend bestaat uit het herstel van de door de Raad van State geconstateerde gebreken en de Afdeling onze gemeenteraad opdracht heeft gegeven om binnen 6 maanden een nieuw besluit te nemen, zal hierna alleen op de voor de wijziging relevante zaken worden ingegaan.
Het plangebied Hoensbroek Noord 2016 reparatie Hoofdstraat ligt in het uiterste noordwesten van het grondgebied van de gemeente Heerlen. Het plangebied bestaat uit de kadastrale percelen:
Het plangebied
Binnen het plangebied Hoensbroek Noord 2016 reparatie Hoofdstraat is tot het inwerking treden van het onderhavige bestemmingsplan het bestemmingsplan Hoensbroek-West van kracht.
De regels en de verbeelding vormen de juridisch bindende onderdelen van het bestemmingsplan. De toelichting geeft een nadere uitleg van de gemaakte beleidskeuzen en de invulling van het bestemmingsplan. De toelichting heeft geen juridische status.
Elk bestemmingsplan is te onderscheiden door een landelijk uniek identificatienummer. Het onderhavige bestemmingsplan is geregistreerd en vindbaar op het landelijke portaal onder www.ruimtelijkeplannen.nl nummer NL.IMRO.0917.BP010400W000002-0401
In de toelichting wordt de opzet van het plan beschreven en zijn de aan het plan ten grondslag liggende gedachten vermeld. Ook wordt verslag gedaan van de resultaten van het over het plan gevoerde overleg en de geboden inspraak.
Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening worden aan de binnen het plan gelegen gronden bestemmingen toegewezen met bijbehorende doeleinden of functies. Aan deze bestemmingen zijn regels gekoppeld, die regelingen bevatten over het toegestane gebruik van deze gronden en van de opstallen die zich daarop bevinden.
Met het oog op de vergelijkbaarheid van bestemmingsplannen schrijft de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (hierna:SVBP) de wijze waarop een planregel is opgebouwd en hoe de regels worden ingedeeld (vaste hoofdstukindeling) voor.
De verbeelding geeft een grafische weergave van het plangebied. In de verbeelding zijn de plangrens, de bestemmingen en de aanduidingen weergegeven. Het bestemmingsplan onderscheidt een digitale en een analoge verbeelding. Beide verbeeldingen zijn rechtsgeldig, echter bij interpretatieverschillen is de digitale verbeelding bepalend.
De digitale verbeelding is een interactieve raadpleegomgeving via het internet die de gehele inhoud van het bestemmingplan (grafische weergave, regels en toelichting) toont. Door een muisklik op de kaart te geven verschijnen de bijbehorende regels voor die locatie in beeld. Tevens is het mogelijk om te meten op de kaart en door middel van coördinaten (het Rijksdriehoekscoördinatenstelsel) de exacte locatie te bepalen.
De analoge verbeelding bestaat uit 5 bladen en heeft een schaal van 1:1000. De legenda legt een verbinding tussen de bestemmingen, de aanduidingen en de regels en bevat een legenda met een verklaring van de gehanteerde maatvoering, symbolen en topografische ondergrond(en).
De ondergrond is een samenstelling van de Grootschalige Basiskaart Nederland (landmeetkundig ingemeten topografie) en kadastrale begrenzingen.
Na de vaststelling van het bestemmingsplan is de gehanteerde ondergrond onlosmakelijk met het bestemmingsplan verbonden. De ondergrond is zichtbaar op de analoge verbeelding, echter deze wordt niet standaard getoond in combinatie met de digitale verbeelding. De topografische kaarten en de luchtfoto's die worden getoond op www.ruimtelijkeplannen.nl zijn niet altijd up to date en slechts bedoeld als oriëntatiemiddel. Bij interpretatieverschillen is de vastgestelde ondergrond derhalve bepalend.
In Hoofdstuk 2 wordt kort stil gestaan bij de inhoud van dit reparatieplan. In Hoofdstuk 3 is de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan beschreven en hoofdstuk 7 geeft een beeld van de doorlopen bestemmingsplanprocedure.
Dit hoofdstuk beschrijft de uitgangspunten en randvoorwaarden die de basis vormen voor het voorliggende bestemmingsplan Hoensbroek Noord 2016 reparatie Hoofdstraat. Een van de uitgangspunten van dit plan is dat het een actualiserend plan is, waarbij de bestaande planologische situatie wordt vastgelegd.
Zoals in Hoofdstuk 1 al wordt vermeld, is het voorliggende bestemmingsplan een direct uitvloeisel van de uitspraak van de Raad van State inzake een tegen het bestemmingsplan Hoenbroek Noord 2016 ingesteld beroep.
Dit hoofdstuk beperkt zich tot een beschrijving van de keuzes zoals deze, na overleg met de eigenaren van de binnen het plangebied gelegen panden, zijn gemaakt en de concrete uitwerking daarvan in de regels en de verbeelding.
Hierbij moet worden opgemerkt dat daarmee ons inziens voldaan wordt aan de relevante overwegingen in de uitspraak van de Afdeling, maar dat dit de eigenaren - gelet op de relevante bepalingen in de bouwregelgeving - wellicht niet ontslaat van de verplichting om alsnog of opnieuw aanvragen om omgevingsvergunning voor de appartementen/studio's in te dienen.
Hierna wordt kort per pand aangegeven waaruit de reparatie bestaat.
Hoofdstraat 113A/Alofsstraat
Voor dit pand wordt de bestemming Wonen met de aanduiding "gestapeld" met een maximum aantal van 2 gestapelde woningen opgenomen. De uitspraak van de Afdeling geeft voor het overige geen aanleiding om wijzigingen in het aantal toegestane kamers aan te brengen.
Hoofdstraat 179, 181, 185 en 187
Voor dit pand wordt de bestemming Wonen met de aanduiding "gestapeld" met een maximum aantal van 11 gestapelde woningen opgenomen.
Hoofdstraat 189
Voor dit pand wordt de bestemming Wonen met de aanduiding "gestapeld" met een maximum aantal van 6 gestapelde woningen opgenomen.
Het bestemmingsplan heeft verscheidene functies. De belangrijkste functie betreft wellicht de normerende functie.
Het bestemmingsplan geeft bindende regels voor het gebruik van de in het betreffende plan opgenomen gronden. Dit betreft gebruik in ruime zin. Niet enkel het feitelijke gebruik, maar ook de bebouwing van deze gronden en het gebruik van opstallen worden door het bestemmingsplan gereguleerd. Om recht te doen aan deze functie, is tijdens het opstellen van het onderhavige bestemmingsplan ruime aandacht besteed aan de handhaafbaarheid van de opgestelde regels.
Er is sprake van een inzichtelijke en realistische juridische regeling. Dat wil zeggen, dat het plan niet onnodig beperkend of inflexibel is. De regels dienen niet meer, maar ook niet minder te regelen dan noodzakelijk is. Daarnaast is er sprake van een ondubbelzinnige en juridisch juiste regeling, die voor eenieder duidelijk is en weinig procesrisico kent.
Binnen de gemeente Heerlen vormt de handhaving van bestemmingsplannen een expliciet onderdeel van het handhavingsbeleid en is opgenomen in de beleidsnota
"Handhaving bouw- en ruimtelijke regelgeving". In deze nota wordt onder meer aandacht besteed aan de wijze, waarop handhaving zal plaatsvinden. Uitgangspunt is dat tegen iedere overtreding wordt opgetreden. Verder wordt in deze nota de wijze van prioritering weergegeven. Op basis van jaarlijks vast te stellen uitvoeringsprogramma's vindt vervolgens het uitvoeren van toezicht en daadwerkelijke handhaving plaats.
Bij het overtreden van de regels van het bestemmingsplan kan het college de volgende sanctionerende maatregelen toepassen: bestuursrechtelijk handhaven (last onder bestuursdwang of last onder dwangsom) of strafrechtelijk handhaven (economisch delict).
Ingevolge het bepaalde in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening dient in de toelichting van een bestemmingsplan inzicht te worden gegeven over de uitvoerbaarheid van het plan. Hiermee wordt mede de financiële uitvoerbaarheid bedoeld.
Het bestemmingsplan Hoensbroek Noord 2016 reparatie Hoofdstraat is een beheerplan, waarin enkel de bestaande situatie en het geldende recht is overgenomen. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen in dit plan opgenomen die aan te merken zijn als een bouwplan in de zin van artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Het bestemmingsplan heeft derhalve geen financiële gevolgen. Het is daarom ook niet nodig een exploitatieplan vast te stellen.
Zoals in de paragraaf 1.1 Aanleiding reeds uitgebreid aan de orde is geweest, betreft dit een planvaststelling naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.