direct naar inhoud van 2.2 Stedenbouw in Waalre
Plan: Waalre
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00162-0301

2.2 Stedenbouw in Waalre

Waalre is een lommerrijke dorpskern welke wordt doorsneden en omrand met ruime groenstroken en landbouwgebieden. Het buitengebied is dichtbij: niet alleen gemakkelijk bereikbaar, ook zichtbaar vanuit alle hoeken van de kern. Uitbreiding van de kern heeft gefaseerd plaatsgevonden. Elke fase onderscheidt zich door zijn eigen kenmerken en stijlen en daarmee in sfeer en beleving.

De vooroorlogse dorpse bebouwing

Het hart van de kern wordt bepaald door de Markt. Rondom de Markt bevinden zich meerdere vooroorlogse panden, sommigen met een gemeentelijke dan wel rijksmonumentale status. De stedenbouwkundige structuur is divers door het al of niet voorkomen van vrijstaande of halfvrijstaande bouwvlakken. Dit vertaalt zich in open en gesloten plandelen. Het deelgebied is planmatig opgezet, en vormt door een aantal gemene delers, zoals bouwmassa, materiaalgebruik en rooilijnen een harmonisch geheel. Binnen de plandelen zijn enkele bijzondere architectonische ensembles aanwezig. Op sommige plaatsen in het gebied heeft inmiddels een vernieuwingsslag plaatsgevonden met moderne architectonische nieuwbouw. De oude structuren zijn daarbij behouden gebleven.

Naoorlogse uitbreiding

De naoorlogse woonuitbreidingen zijn voornamelijk te vinden aan alle zijden. De verschillende buurten worden door doorlopende groenstructuren van elkaar gescheiden De opzet van deze wijken is helder en repeterend. De straatprofielen zijn eenduidig en eenvoudig. De ontsluitingsstructuur bestaat uit erven, hoven en korte straten die aangetakt zijn op de hoofdstructuur in de wijk.

Recente uitbreidingen

De meest recente uitbreiding bevindt zich aan de noordoostzijde van Waalre, genaamd 'Hoogh Waalre'. De vormgeving van dit deel is bijzonder en de inrichting van de openbare ruimte is zorgvuldig. De uitbreiding is verankerd met haar omgeving door middel van routes. De voorkomende architectuur is divers, maar klassiek te noemen en de overgang naar het openbare gebied is zorgvuldig. Bij de ontwikkeling is de aanwezigheid van het Gat van Waalre uitgangspunt geweest, waar de structuur van de wijk op aangepast is.

Bijzondere bebouwingsthema's

Waalre kent verschillen marktante bouwwerken zoals de grote Willibrorduskerk en het Klooster. Ook het oude Willibrorduskerkje is bijzonder te noemen. De bijzondere bebouwing wijkt in architectuur af van de omgeving. De bebouwing valt door de aard en situatie (onder andere een eigen bijbehorend terrein) als bijzonder aan te merken. Ook door de forsheid van de gebouwen, fors qua oppervlakte, of fors qua hoogte. De bijzonderheid maakt deze gebouwen herkenbaar als oriƫntatiepunt in de kern. De plaatsing van de gebouwen te midden van een groene setting, die in het algemeen qua oppervlakte groter is dan de oppervlakte van de bebouwing zelf, is ook kenmerkend.