direct naar inhoud van 6.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Heuvelse hof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00161-0301

6.2 Dit bestemmingsplan

De regels in dit bestemmingsplan zijn opgezet aan de hand van wat hiervoor is beschreven. Dit bestemmingsplan kent meerdere bestemmingen en een dubbelbestemming. Deze bestemmingen worden hieronder kort toegelicht.

Groen:

De gronden met de bestemming 'Groen' zijn bedoeld voor grotere groenvoorzieningen. Binnen deze groenvoorzieningen zijn ook paden, speelvoorzieningen, waterhuishoudkundige doeleinden, nutsvoorzieningen, voorzieningen voor hulpdiensten en moes- en fruittuinen toegestaan. De kleinere groenvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld bermen, zijn opgenomen in de bestemming 'Verkeer'. Hierdoor ontstaat er enige flexibiliteit tussen de uitwisseling van bijvoorbeeld groenvoorzieningen en parkeervoorzieningen. Ook een eventueel noodzakelijke (minimale) verlegging van de loop van de weg wordt hierdoor makkelijker mogelijk gemaakt. Centraal in het plangebied is een bestemmingsvlak aangeduid met de aanduiding 'groen'. Op het betreffende stuk grond is het plaatsen van speeltoestellen en nutsvoorzieningen niet wenselijk. Ter plaatse van de aanduiding is dat dan ook niet toegestaan.

Tuin:

De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen en erven, groenvoorzieningen, parkeren (op eigen terrein t.b.v. de bewoners van het desbetreffende perceel) en waterhuishoudkundige doeleinden (zoals waterberging, waterlopen en dergelijke). In de tuinen mogen enkel erkers en entreepartijen gerealiseerd worden, evenals bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals erfafscheidingen en carports.

Verkeer - Verblijfsgebied:

De gronden met de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' zijn bedoeld voor wegen, straten, paden en parkeervoorzieningen. Eveneens mogen de gronden gebruikt worden voor geluidwerende voorzieningen, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen en voor waterhuishoudkundige doeleinden. Op deze gronden mogen enkel gebouwen voor nutsvoorzieningen worden gebouwd en bouwwerken geen gebouwen zijnde.

Wonen:

De gronden met de bestemming 'Wonen' zijn hoofdzakelijk bedoeld voor woondoeleinden. Groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen, tuinen en erven en waterhuishoudkundige doeleinden zijn hierbij toegestaan.

Binnen het plangebied zijn drie typen woningen toegestaan: vrijstaande woningen, twee-aaneen gebouwde woningen en aaneengebouwde woningen (maximaal 5). De woningen moeten binnen het aangegeven bouwvlak gebouwd worden en hebben een maximale bouw- en goothoogte. Aan- en uitbouwen en bijgebouwen mogen gebouwd worden binnen en buiten het bouwvlak. De goot- en bouwhoogte zijn bepaald op respectievelijk 3,5 meter en 6 meter. Voor wat betreft de oppervlakteregeling is aangesloten bij de bouwmogelijkheden die binnen de gemeente Waalre gebruikelijk zijn. Eén van die regels is dat een vrijstaand bijgebouw niet groter mag zijn dan 50 m2. Voor de woningen aan de Heuvelstraat is in verband hiermee een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om grotere bijgebouwen mogelijk te maken. De bouwpercelen ter plaatse zijn groter zodat er meer ruimte is. Bovendien is dit in lijn met de afspraken die zijn gemaakt bij de grondverkoop ten behoeve van voorliggende ontwikkeling. Als gevolg van die afspraken is voor één perceel een nog groter bijgebouw mogelijk. In verband daarmee worden echter wel afspraken gemaakt over de sloop van de bestaande opstallen.

Dubbelbestemming Waarde - Archeologie:

De voor 'Waarde - Archeologie' aangewezen gronden zijn mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de (potentiële) archeologische waarden van de gronden. Dit betekent dat er bij veldwerkzaamheden die groter zijn dan 100 m2 en dieper gaan dan 30 cm beneden maaiveld een archeologisch rapport moet worden voorgelegd, waarin staat dat er door de werkzaamheden geen archeologische waarden zullen worden verstoord.

Naast de bestemmingen bevat het plan een aantal algemene regels over bijvoorbeeld begrippen, de wijze van meten, algemene afwijkingen en overgangsrecht. Deze min of meer standaardregels in bestemmingsplannen worden hier verder niet toegelicht.