Plan: | Aalst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0866.BP00142-0301 |
Wonen
Alle bestaande woningen krijgen in het bestemmingsplan een woonbestemming. Deze bestemming biedt veelal ruimte voor uitbreiding en aanpassing van de woning. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de eventuele gevolgen van deze wijzigingen voor de omgeving.
In ruimtelijke zin is het van belang dat het voor iedereen duidelijk is wat en in welke omvang op bepaalde delen van het perceel gebouwd mag worden. Om deze duidelijkheid te verschaffen, is in dit bestemmingsplan een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende zones: de bestemming 'Wonen' met een bouwvlak en achtertuin en de bestemming 'Tuin' voor de voor- en zijtuin.
Bedrijvigheid
Voor de aanwezige bedrijvigheid in de kern wordt een zogenaamd regressief beleid gevoerd. Dit houdt in dat bestaande rechten van deze bedrijven gerespecteerd worden maar dat voor die bedrijven, die wat milieuhinderlijke uitstraling betreft niet passen binnen de woonomgeving, een zodanig beleid wordt gevoerd dat een toename van deze uitstraling wordt tegengegaan. Op grond van het bestemmingsplan wordt evenwel, onder voorwaarden, een beperkte uitbreiding mogelijk gemaakt. In de juridische toelichting wordt hier nog nader op ingegaan.
Commerciële voorzieningen
Leefbaarheid van de kernen is een belangrijk uitgangspunt in de gemeente Waalre. Dat betekent dat er belang wordt gehecht aan het handhaven van de aanwezige commerciële voorzieningen. Alle bestaande voorzieningen hebben in het bestemmingsplan een specifieke bestemming gekregen. Deze bestemming biedt veelal ruimte voor uitbreiding en aanpassing van de functie.
Bestaande niet-woonfuncties in woongebieden
Het plangebied is te karakteriseren als een overwegend typisch woongebied. In de woongebieden is geen nieuw vestiging van niet-woonfuncties voorzien. In deze gebieden zijn bestaande niet-woonfuncties, gedetailleerd vastgelegd met specifieke regels. Er zal voor deze functies slechts beperkte uitbreidingsruimte geboden worden.
Overige voorzieningen
Leefbaarheid van de kernen is een belangrijk uitgangspunt in de gemeente Waalre. Dat betekent dat er belang wordt gehecht aan het handhaven van basisvoorzieningen als scholen, kerken en het dorpshuis. Alle bestaande voorzieningen hebben in het bestemmingsplan een specifieke bestemming gekregen. Deze bestemming biedt veelal ruimte voor uitbreiding en aanpassing van de functie.
Verkeersstructuur
Het overgrote deel van de bebouwde kom van Aalst is ingericht als een 30 km/u-gebied. Het verblijfsklimaat is binnen de bebouwde kom het primaire uitgangspunt. De 30 km/u-wegen zijn bestemd tot 'Verkeer'.
Natuur, landschap en water
Leefbaarheid van de kernen is een belangrijk uitgangspunt in de gemeente Waalre. Dat betekent dat er belang wordt gehecht aan het handhaven van natuur, landschap en water. Alle bestaande openbare groenvoorzieningen met een voldoende groot oppervlak zijn in het bestemmingsplan positief bestemd door middel van de bestemming 'Groen'. Deze bestemming biedt bescherming tegen bebouwingsontwikkelingen.
Het groene karakter van de kern wordt gevormd door de aanwezigheid van openbaar groen, maar ook door de ruime aanwezigheid van privé groen. Voor behoud van het groene karakter van de kern is het noodzakelijk ook de open ruimten in het privé groen te vrijwaren van bebouwing.
Met betrekking tot zogenaamde 'open plekken' kan vermeld worden dat het uitgangspunt van de gemeente is om verdere verstening van de bebouwde kom te voorkomen. Het zeldzame groen in de kernen moet worden behouden. In het Groenbeleidsplan wordt dit beleid onderschreven. Per situatie zal een nauwkeurige stedenbouwkundige afweging plaatsvinden, waarbij de leefbaarheid en kwaliteit worden betrokken. Ter voorkoming van precedentwerking wordt in principe geen medewerking verleend aan verzoeken om op grote kavels een extra woning te realiseren.
Hoofdwatergangen en / of leggerwatergangen, alsmede structurele waterpartijen en vijvers met een waterbergende functie zijn bestemd tot 'Water'.