direct naar inhoud van Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Oerle-Zuid, eerste fase Zilverackers
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0861.011300OERLEZUID-0401

Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid

In deze paragraaf wordt ingegaan op de economische uitvoerbaarheid van het plan Oerle-Zuid.


De gemeente is, afgezien van de grond onder een te handhaven nutsvoorziening, eigenaar van alle gronden in het gebied. Het plan is op basis van de gemeentelijke grondexploitatie onderzocht. In de gemeentelijke grondexploitatie zijn zowel de kosten als de opbrengsten opgenomen. Uitgangspunt bij de grondexploitatie is dat de gemeente alle bouwgrond uitgeeft.

De geraamde opbrengst van de uitgifte van bouwgrond is aannemelijk. Uit vastgesteld provinciaal en regionaal (SRE) onderzoek naar de behoefte van woningen is gebleken dat die behoefte er is binnen de gemeente Veldhoven. Daarnaast zijn er, vanwege het ruimtegebrek van Eindhoven, regionaal afspraken gemaakt dat de randgemeenten binnen hun gemeentegrenzen woningen voor Eindhoven zullen realiseren. De behoefte naar nieuwe woningen en daarmee de behoefte aan bouwgrond is daarmee aangetoond. Het plan kent op basis van bouwgronduitgifte door de gemeente een positief saldo en is daarom economisch uitvoerbaar.

Gezien het stadium waarin de planontwikkeling zich momenteel bevindt, kan gesteld worden dat de exploitatieopzet realistisch is.


Zoals al eerder gesteld is de gemeente, afgezien van de grond onder een te handhaven nutsvoorziening, eigenaar van alle gronden in het gebied. Omdat de nutsvoorziening in zijn huidige vorm gehandhaafd wordt, is het niet nodig om kosten te verhalen. Het is daarom niet nodig om een exploitatieplan in procedure te brengen dan wel een overeenkomst tussen de gemeente en de grondeigenaar aan te gaan om kosten te verhalen.

De financiering van de Verlengde Heerbaan is thans geregeld via het fonds BoVo. Het fonds wordt gevoed met een verplichte bijdrage per verkochte m2 bij ruimtelijke ontwikkeling in Veldhoven. Het overgrote deel van de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeentegrenzen vindt plaats op gemeentegrond. De verplichte bijdrage van die ontwikkelingen aan het fonds is daarmee geborgd. Indien de ontwikkeling door een particulier gedaan wordt, wordt op basis van gemeentelijk beleid, betaling van deze bijdrage per verkochte m2 vooraf contractueel vastgelegd. Daarmee is ook deze bijdrage geborgd. Het fonds is toereikend voor de geplande kosten, waaronder de Verlengde Heerbaan.

Over de stand van zaken van het fonds wordt jaarlijks gerapporteerd in de nota BoVo. De nota BoVo is integraal opgenomen in de gemeentelijke programmabegroting. De programmabegroting wordt door de gemeenteraad vastgesteld.

Alle voor natuurcompensatie noodzakelijke grond is in gemeentelijk eigendom. Voor de inrichting van de gronden is in de exploitatie geld opgenomen. Dit betreft € 3,00 per m2 stedelijke functies.