direct naar inhoud van 4.2 Bodemonderzoek
Plan: Veghels Buiten - Noordoost
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0860.VE04ad000000BP2012-OH01

4.2 Bodemonderzoek

Normstelling en beleid

Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening dient in verband met de uitvoerbaarheid van een plan rekening te worden gehouden met de bodemgesteldheid in het plangebied. Bij functiewijzigingen dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde functie en moet worden vastgesteld of er sprake is van een saneringsnoodzaak. In de Wet bodembescherming is bepaald dat indien de betreffende bodemkwaliteit niet voldoet aan de norm voor de beoogde functie, de grond zodanig dient te worden gesaneerd dat zij alsnog kan worden gebruikt door de desbetreffende functie (functiegericht saneren). Voor een nieuw geval van bodemverontreiniging geldt, in tegenstelling tot oude gevallen (voor 1987), dat niet functiegericht maar in beginsel volledig moet worden gesaneerd als er sprake is van een functiewijziging. Nieuwe bestemmingen dienen bij voorkeur te worden gerealiseerd op een bodem die geschikt is voor het beoogde gebruik.

Onderzoek en conclusie

Voor het totale plangebied Veghels Buiten is in 2006 een indicatief milieukundig bodemonderzoek uitgevoerd (Grontmij 2006). Dit onderzoek is in 2009 geactualiseerd en aangevuld (Grontmij 2009). De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn hierna samengevat weergegeven. In figuur 4.1 is een overzicht opgenomen van alle bekende (mogelijke) verontreinigingslocaties.

  • Uit het bodembeheerplan van de gemeente Veghel (2005) blijkt dat er ter plaatse van het gehele gebied Veghels Buiten een achttal verontreinigingen bekend is bij de gemeente. Het betreft drie voormalige olietanks, waarvan bij twee van deze verontreinigingen geen sprake is van een ernstige verontreiniging. Daarnaast waren in het verleden vennen in het gebied aanwezig die mogelijk gedempt zijn met stortmateriaal.
  • Verder blijkt uit informatie van de gemeente dat in het gehele gebied Veghels Buiten 53 verdachte locaties aanwezig zijn, waarvan er 21 betrekking hebben op bestaande of voormalige ondergrondse olietanks. De overige verdachte locaties betreffen voornamelijk agrarische erven waar een milieuvergunning van toepassing is of is geweest.
  • Ten slotte zijn in het gehele gebied Veghels Buiten diverse lokale bodemonderzoeken uitgevoerd. Uit de meeste van deze onderzoeken blijkt dat de grond schoon is. In een aantal gevallen is sprake van licht tot sterk verhoogde gehalten. De meeste matig tot sterke verontreinigingen betreffen zware metalen in het grondwater.
  • Uit het in 2006 door Grontmij uitgevoerde veldonderzoek blijkt dat in geen van de mengmonsters in zowel de boven- als ondergrond verhoogde gehalten ten opzichte van de streefwaarden aanwezig zijn. Wel zijn in het grondwater enkele overschrijdingen aan zware metalen aangetroffen. Ook zijn tijdens de veldwerkzaamheden visueel enkele verontreinigingskenmerken in de grond waargenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0860.VE04ad000000BP2012-OH01_0003.png"

figuur 4.1 Bodemonderzoeken en verdachte locaties (Grontmij, 2010)

Uit het voorgaande blijkt dat er op dit moment geen grote verontreinigingen in de ondergrond van het plangebied Veghels Buiten - Noordoost bekend zijn. Aangezien het onderhavige bestemmingsplan Veghels Buiten - Noordoost consoliderend van aard is, vindt er geen feitelijke functieverandering plaats. De bodemkwaliteit staat de vaststelling van dit bestemmingsplan dan ook niet in de weg.

Indien ingrepen in de bodem plaatsvinden op een locatie waarvan bekend is dat deze mogelijk verontreinigd is, zal de grondeigenaar nader milieuonderzoek moeten uitvoeren teneinde aan te tonen dat de geplande ingreep mogelijk is.