direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijke en functionele kwaliteit
Plan: Warande
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0858.BPwarande-VA01

4.1 Ruimtelijke en functionele kwaliteit

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de karakteristiek, de functies en de structuur van het plangebied. Deze zal bestaan uit een beschrijving van de ruimtelijke- en functionele structuur.

4.1.1 Ruimtelijke structuur

Het plangebied van het op te stellen bestemmingsplan is ruimtelijk gezien op te delen in verschillende deelgebieden zoals deze zijn opgenomen in de welstandsnota. Een uitsnede van de welstandsnota is opgenomen in afbeelding 4.
afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPwarande-VA01_0004.jpg"

Afbeelding 4 Overzicht van deelgebieden in Warande

De volgende deelgebieden worden beschreven

- Europalaan (niet apart genoemd in Welstandsnota)

- Leenderweg (2.5)

- Warande (4.6)

- De Vlaskam (3.3)

- Taxandria (1.5)

- De Vlasroot

De vrij ruim bemeten Europalaan, die de westelijke grens van het plangebied vormt, is aangelegd op het voormalige tracé van de opgeheven spoorverbinding Valkenswaard- Aalst-Eindhoven. De betekenis van de Europalaan is reeds vergroot met de totstandkoming van de aansluiting op de Eindhovenseweg.
De belangrijkheid zal in de toekomst nog verder toenemen vanwege de voorziene doortrekking naar de Zuidelijke Randweg. De gemeente Valkenswaard is voornemens een gewijzigde verkeersstructuur te realiseren ter ontlasting van het centrum van Valkenswaard. De Europalaan zal als stroomweg voor het gemotoriseerde verkeer een belangrijke functie krijgen, ter ontlasting van de N69. In het kader van een goede doorstroming van het verkeer in relatie met verkeersveiligheidsaspecten zal de bestaande infrastructuur hierop aangepast dienen te worden. Dit betekent dat het gehele tracé van de Europalaan wordt aangepast en heringericht om als stroomweg te kunnen fungeren. De parallelwegen zijn gelet op de functie van de Europalaan gehandhaafd.
De aanwezigheid van parallelwegen aan weerszijden van de Europalaan is een gevolg van de barrière, die de vroegere spoorlijn moet hebben gevormd. Ook de grote afstand van de bebouwing aan weerszijden moet in dit historisch perspectief worden gezien.

De ontwikkeling die hier over de Europalaan beschreven wordt, maakt geen onderdeel uit van de actualisatie.

De Leenderweg is een van de oudste straten binnen het bestemmingsplan en vervult van oudsher de functie van in- en uitvalsweg aan de oostkant van de bebouwde kom van Valkenswaard. Veel ontwikkelingen aan de Leenderweg hebben plaatsgevonden onder invloed van het verkeer en de verkeerscirculatie. De bebouwing aan weerszijden van het historische lint kent zowel een grote diversiteit aan bebouwingstypologiën als aan functies. Naast de woonfunctie is er ook veel bedrijvigheid in de zin van de aanwezigheid van kleinschalige bedrijven, winkels, horeca en andere gelijksoortige activiteiten. De ligging van het lint ten op zichte van het centrum heeft invloed gehad op de ontwikkeling van deze bedrijvigheid. Hoe verder de bebouwing van het centrum is afgelegen hoe minder de bedrijvigheid wordt. Na de kruising met Den Haas heeft de Leenderweg dan ook een overwegende woonbestemming. Met uitzondering van de kruising met Den Haas is er weinig tot geen openbaar groen. Overigens is alleen de zuidzijde van de Leenderweg in het plan gebied opgenomen.

Het gebied De Warande wordt gekenmerkt door een gevarieerd beeld als gevolg van een aantal bijzondere bebouwingsaccenten binnen het 'recht toe recht aan' stratenpatroon (orthogonale structuur) van de wijk. Met name de omvangrijke RK. Kerk H. Maria aan het Warandeplein domineert de directe omgeving. De kerk is een belangrijk oriëntatiepunt.

De Vlaskam ligt tussen de Leenderweg, Vlaskam en Weteringstraat en bestaat uit grondgebonden strokenbouw en twee-onder-één-kap woningen. De strokenbouw aan de Leenderweg zijn, in afwijking van het historisch profiel, relatief ver van deze doorgaande weg af gebouwd, zodat een breed profiel ontstaat. De woningen passen qua verschijningsvorm niet bij de overige bebouwing aan de Leenderweg die een meer historische stedelijk karakter hebben.

Het gebied De Vlasroot is rond 1985 gerealiseerd en bestaat uit vrijstaande woningen op middelgrootte kavels (gemiddeld ca. 400 m2). De bebouwing heeft evenals de verkavelingsopzet een landelijke c.q. nostalgische stijl. De woningen zijn ingebed in het groen waardoor de wijk een zeer groene indruk maakt. Het groen is dan ook voornamelijk structuurbepalend voor het gebied en bepaald grotendeels de kwaliteit. Onderhoud en handhaving van het groen dient dan ook bewaard te worden ten kosten van de uitbreidingsmogelijkheden van de bebouwing.

Het gebied Taxandria bestaat uit een aantal percelen waar onder meer verschillende (maatschappelijke) functies zijn gerealiseerd. Meest noordelijk staat op een driehoekig perceel de Rooms-katholieke Basisschool De Vlaswiek. Het zorgcentrum Taxandria vormt een markant cluster van bebouwing aan de Van de Venstraat. Het gebouw bestaat uit meerdere aaneengeschakelde units: het noordelijk deel is een langgerekte bouwmassa van 4 bouwlagen; het zuidelijk deel is een sterk gelede, lage bouwmassa. Deze is stervormig en heeft een binnentuin. Centraal ligt de entree tot het complex met daarbij een gemeenschappelijke ruimte. De serviceflats “De Vlasgaard” staan achter het zorgcentrum Taxandria. Het geheel bestaat uit een L-vormig deel van 4 bouwlagen en laagbouw van één bouwlaag in de vorm van een kwart cirkel. Zuidelijk van het zorgcomplex ligt deels op het terrein van het zorgcomplex en deels in het groengebied een klein dierenparkje. Tevens ligt zuidelijk van het groengebied een groter dierenpark. Beide terreinen zijn omheind en binnen de terreinen staan enkele kleine schuilhokken voor de dieren.
Grenzend aan het bosperceel ligt meest zuidoostelijk in het gebied een kleine weide die door uitgegroeide hagen wordt omgeven. Aan de zuidwestzijde grenst het bosperceel aan een speelveld, dat verder wordt ingesloten door de Wolbergstraat en de Warande.

Naast dit speelveld liggen twee bouwterreinen voor bloemencorsowagens, waaronder die van Stadse bergen. Op deze terreinen staan twee loodsen en een klein gebouw en er is in beperkte mate sprake van buitenopslag. De voormalige gemeentewerf tussen het dierenpark en de weide is reeds enige tijd buiten gebruik. Het is daardoor een open terrein met alleen aan de randen beperkte buitenopslag.

4.1.2 Functionele structuur

De gronden van het plangebied zijn hoofdzakelijk in gebruik als woongebied. Voornamelijk aan de Leenderweg betreft het een gemengd gebied met detailhandel met detailhandel, horeca en voorzieningen.

Wonen

Woonfunctie

Het plangebied kent hoofdzakelijk een woonfunctie, variërend van historisch gegroeide linten met diverse bouw- en woonvormen tot planmatige woonuitbreidingen. In het plangebied is een grote afwisseling tussen huur- en koopwoningen.

Niet-woonfuncties

Verder is op verschillende locaties binnen het plangebied sprake van nevenfuncties binnen of naast de woonfunctie. Naast enkele aan huis-verbonden-beroepen zijn er kapperszaken, pedicures, schoonheidssalons, internetbedrijven, garagebedrijven en andere beroepsmatige danwel kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten.

Detailhandel en horeca

De meeste horeca en detailhandel is gevestigd aan de Leenderweg, wat van oudsher te verklaren is. Daarnaast komen er individueel nog enkele winkels en horeca gelegenheden voor. In de onderstaande tabel is de binnen het plangebied voorkomende detailhandel en horeca weergegeven.

Adres   Gebruik  
Den Haas 57   Winkel  
Hazestraat 51   Winkel  
Leenderweg 58   Horeca  
Leenderweg 64 tm 66   Winkel  
Leenderweg 76   Winkel  
Leenderweg 120   Supermarkt  
Leenderweg 164   Winkel  
Schrijnwerkersplein 10 tm 14   Magazijn t.b.v. winkel  
Weteringstraat 8   Winkel  
Wolbergstraat 15-17   Cafetaria  


Bedrijven en dienstverlening

Binnen het plangebied is op enkele locaties sprake van een bedrijfsvestiging en/of een kantoorlocatie. In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van de in het plangebied voorkomende bedrijven, naast de kantoren / bedrijven die primair bestemd zijn voor wonen.

Adres   Gebruik  
De Vlasroot 2a/b   Bedrijf (fitness)  
De Vlasroot 2d   Bedrijf  
Hazestraat 5   Bedrijf  
Hazestraat 64   Kapsalon  
Hazestraat 73   Bedrijf  
Hermelijnstraat 5   Bedrijf  
Leenderweg 52   Kapsalon  
Leenderweg 78   Dienstverlening & bedrijf  
Leenderweg 80   Kantoor  
Leenderweg 84   kantoor  
Leenderweg 120   Kapsalon  
St Lucasstraat 11   Kantoor  
Warande 10   Kantoor  
Weteringstraat 2a   Bedrijf  
Weteringstraat 6a   Bedrijf  
Weteringstraat 36a   Bedrijf  
Warande ongenummerd   Bedrijf, gemeentewerf  


Maatschappelijke voorzieningen

Binnen het plangebied zijn verschillende maatschappelijke voorzieningen gelegen, variërend van onderwijsgebouwen tot kinderdagverblijven. In de volgende tabel is hiervan een overzicht opgenomen.

Adres   Gebruik  
Van de Venstraat 15   Zorginstelling  
Van de Venstraat 1b   School  
Vlasgaard 1 tm 82   Zorgwoningen  
Warande 8   Kerk  

Sport

Binnen het plangebied is één sportvoorziening gelegen.

Adres   Gebruik  
Hazestraat 52   Schietkelder  
4.1.3 Verkeer en parkeren

Verkeersstructuur

De belangrijkste wegen in de verkeersstructuur in dit gebied zijn de gebiedsontsluitingswegen van het type A; Europalaan en Leenderweg. De overige wegen zijn te kenmerken als een erftoegangsweg type B en hebben voornamelijk een verblijfsfunctie. De wegen in dit plangebied zijn veelal ingericht volgens de principes van Duurzaam Veilig.

Met betrekking tot het openbaar vervoer beschikt dit gebied over 1 bushalte waarmee lijnen 177 bereikbaar is. Daarmee is het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven zonder overstappen te bereiken. Om in het centrum (station) van Eindhoven te komen per bus dient men 1 keer over te stappen op de Markt in Valkenswaard op lijn 171 of 172. Fietsers gebruiken op de gebiedsontsluitingswegen vrij liggende fietspaden of parallelstructuren.

Parkeren

Parkeren in het plangebied vindt zowel plaats op eigen terrein als op de openbare weg.