Plan: | Spechtenlaan fase II, Odiliapeel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0856.T09210094A-0401 |
Dit deel van de Peelstreek bestond aanvankelijk uit louter heidegrond. De kaart van 1900 toont een open, grootschalig landschap. Op het grondgebied van Odiliapeel tekent zich reeds de Oudedijk af maar zijn verder weinig sporen van bewoning te herkennen.
Ten westen van het huidige Odiliapeel bevindt zich dan reeds de ontginning van het Hemelrijk.
topografische kaart 1900
Begin twintigste eeuw wordt ook het grondgebied van Odiliapeel ontgonnen. Als uitvalsbasis voor de peelstekers wordt een dorp gesticht met de naam 'Terraveen'. In 1930 wordt Terraveen omgedoopt tot Odiliapeel. Het dorp is dan nog niet meer dan een verzameling van een paar huizen, hoofdzakelijk geconcentreerd rond de splitsing van de Oudedijk en de Beukenlaan. De overige gronden die dan reeds zijn ontgonnen kennen vrijwel uitsluitend een agrarisch gebruik.
Op de kaart van 1956 is te zien dat inmiddels het hele grondgebied van Odiliapeel ontgonnen is. Geleidelijk is er wat meer bebouwing ontstaan, met name rond de Beukenlaan. In de Pastoor van Houtstraat is een serie arbeiderswoningen gerealiseerd. Ten zuiden van het dorp is een nieuw boscomplex aangeplant waarin een aantal recreatieve wandelroutes zijn uitgezet.
topografische kaart 1956
In 1959 wordt de huidige kerk van Odiliapeel gebouwd naar ontwerp van architect Jan de Jong.
In de jaren '60 en '70 van de twintigste eeuw komt de groei van Odiliapeel in een stroomversnelling. De zone tussen de Oudedijk en het boscomplex wordt volledig bebouwd en begint samen met de driehoek tussen de Oudedijk en de Beukenlaan het hart van het dorp te vormen. Ook in de jaren '80 vindt de groei voornamelijk in deze gebieden plaats.
topografische kaart 1978
Het agrarische buitengebied van Odiliapeel is in deze decennia onderhavig aan een zichtbare schaalvergroting. Er is een flinke toename van het aantal veehouderijen.
Het plangebied en zijn directe omgeving zijn tot dan toe vrijwel onbebouwd behoudens de woning Spechtenlaan 21 die reeds in de jaren '50 gerealiseerd is.
topografische kaart 1988
In de jaren '90 ontstaat groeit Odiliapeel verder richting de Groesstraat. Het plangebied verandert van een agrarisch gebied in een open landschap naar een omsloten open ruimte op de grens tussen dorp en boscomplex.
Met de realisatie van Spechtenlaan fase I wordt dan uiteindelijk de aanzet gegeven voor de verdere verkaveling van deze, tot noch toe, open ruimte.