direct naar inhoud van 6.1 Bestaand watersysteem
Plan: Wagnerplein 2013
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012027-e001

6.1 Bestaand watersysteem

6.1.1 Gebiedskenmerken

Het plangebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Beneden Dommel en Zandleij, en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel.

Het plangebied Wagnerplein is ongeveer 14 ha groot en is een woongebied met detailhandel-, groen-, sport- en maatschappelijke voorzieningen. De terreinhoogte bedraagt ongeveer 13,5 m + NAP in het zuidwesten en 13,0 m + NAP in het noordelijk deel van het plangebied.

6.1.2 Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit overwegend zwakzandige leemlenzen, dikker dan 1 meter. Plaatselijk kunnen deze lagen een sterk waterremmend effect hebben.

De maatgevende grondwaterstand in het gebied Wagnerplein bedraagt ongeveer 11,75 m + NAP, in het zuidwestelijke deel, en 11,50 m + NAP, in de noordwestelijke rand. De gemiddelde grondwaterstanden fluctueren respectievelijk rond de 11,00 m + NAP en 10,75 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noord-noordwestelijke richting.

Met maatgevende grondwaterstanden ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende. Lokaal kan er sprake zijn van schijngrondwaterspiegels, welke ontstaan door stagnerend water in slecht waterdoorlatend bodemlagen in de onverzadigde zone.

6.1.3 Oppervlaktewater

Rondom en in het Wagnerplein-gebied is geen oppervlaktewater met een waterhuishoudkundige functie.

6.1.4 Riolering

In de bestaande situatie is een gemengd rioolstelsel aanwezig. Het plangebied is volledig gerioleerd. In 2006 is de herstructurering van het Wagnerplein gestart. Er zijn toen afspraken gemaakt over de bergingsopgave: 10 mm berging voor bestaand verhard oppervlak en 40 mm voor nieuw verhard oppervlak. De totale bergingsopgave komt uit op ongeveer 1000 m³. De herontwikkeling is stil komen te liggen en daarna weer in fases opgepakt. De eerdere uitgangspunten zijn wel overeind gebleven. Wel is inmiddels duidelijker geworden waar het afgekoppelde hemelwater naar toe wordt getransporteerd.

Inmiddels zijn gerealiseerd het zwembad en het zorgcentrum Heijkant. Het verhard oppervlak is afgekoppeld volgens de afspraken, waarbij het hemelwater tijdelijk wordt aangesloten op het gemengde stelsel. Het streven is om bij toekomstige (deel)ontwikkelingen verder af te koppelen en op langere termijn aan te sluiten op de blauwe aderstructuur. De ligging van de blauwe ader is nog niet in detail uitgewerkt, met de opgave vanuit het Wagnerplein is wel rekening gehouden.