Plan: | Wagnerplein 2013 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2012027-e001 |
Wagnerplein - wijkcentrum
Het Wagnerplein heeft duidelijk een wijkverzorgende functie. Buurtbewoners bezoeken het plein vooral om praktische redenen als boodschappen doen, kerkbezoek, tandartsbezoek, het lenen van boeken, sporten of op de bus stappen. Dit wijkcentrum wordt gewaardeerd door de centrale ligging in de wijk, de uitstekende bereikbaarheid, het aanwezig winkelaanbod, de aanwezige voorzieningen (kerk, bibliotheek, sportcentrum) de voldoende fysieke ruimte en het aangrenzende fraaie Von Weberpark. Het verblijf is echter over het algemeen van korte duur. De entourage van het Wagnerplein, gekarakteriseerd door grootkorrelige laagbouw, nodigt niet uit om er langer te zijn dan strikt noodzakelijk is. Niet alleen ontbreekt het aan voorzieningen die een lang verblijf fysiek mogelijk maken, zoals terrassen, horeca of bankjes, ook de inrichting van het plein nodigt niet uit om langer te blijven. Het gesloten karakter van het winkelcentrum, de vele geparkeerde auto's en de weinig aantrekkelijke openbare ruimte leveren samen een weinig behaaglijk verblijfsklimaat op. 's Avonds is het plein uitgestorven.
Brücknerlaan - overgang wijkcentrum naar woongebied
Ten oosten van het Wagnerplein ligt de Brücknerlaan. De bebouwing aan deze straat is redelijk hoog en breed, waardoor dit gebied een grootschaliger karakter heeft. Hier zijn appartementencomplexen naast andere voorziening te vinden, waardoor de straat ook een gemend karakter heeft. Functies die naast wonen hier te vinden zijn, zijn een politiebureau, een garage en een zorgcentrum.
Het park ten zuiden van het wijkcentrum
Het Von Weberpark, dat direct aan de zuidzijde van het Wagnerplein ligt, is een fraai groengebied met beplanting van een bijzondere rijkdom. Het bijzondere assortiment van bomen en sierheesters, het aanwezige bodemreliëf en de coulissenwerking van de boomgroepen zijn belangrijke kwaliteiten van het park. Het park wordt echter nauwelijks gebruikt vanwege de weinig uitnodigende entrees, het gesloten, onoverzichtelijke karakter dat een gevoel van onveiligheid oproept en de slechte oversteekbaarheid van de Brückerlaan voor ouderen. Daarom vormen een grotere toegankelijkheid, overzichtelijke fiets- en wandelpaden belangrijke aandachtspunten om de levendigheid en sociale veiligheid in het park te versterken.
Het woonbuurt-deel ten oosten van het wijkcentrum en de Brücknerlaan
De opzet van de woonbuurten in Tilburg Noord is karakteristiek voor naoorlogse wijken, opgebouwd uit 'stempels' van laag-, middel- en hoogbouw. Kenmerkend zijn de wijde groene lanen, het groen in de buurten en de openheid van de bebouwing. Het woningbestand in Noord bestaat vooral uit geprefabriceerde woningen uit de jaren zestig en de vroege jaren zeventig, die gebouwd werden toen de woningnood nog hoog was.
Ten oosten van de Brücknerlaan ligt een woongebied gekarakteriseerd door aaneengesloten grondgebonden woningen. Deze rijen woningen beschikken over bescheiden voor- en achtertuinen. Daarom hebben de voor de buurt karakteristieke collectieve groen- en parkeervoorzieningen een belangrijke betekenis voor de woonkwaliteit.
Binnen het plangebied lag een school, maar dit perceel ligt nu leeg. Voor deze locatie worden nieuwe woningen beoogd, maar er zijn nog geen definitieve plannen.