direct naar inhoud van 2.1 Ligging plangebied
Plan: De Zandleij, 7e herziening (Kuil 5)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012020-e001

2.1 Ligging plangebied

Het dorp Udenhout ligt ten noordoosten van Tilburg en behoort sinds de herindeling van 1997 bij de gemeente Tilburg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2012020-e001_0001.jpg"

figuur 1: Ligging Kuil in Udenhout

Het dorpslint De Kuil

De Kuil komt al voor op eeuwenoude kaarten en maakt deel uit van de lintgebouwde hoofdstructuur van Udenhout. Van oudsher vormt deze straat, die vroeger 'Molenstraat' heette, de verbinding tussen Udenhout en de gehuchten 'Kuil' en 'Molenstraat' en verderop Loon op Zand. Het huidige dorpslint wordt gekenmerkt door een hier en daar onderbroken laanbeplanting met eiken.

Recentelijk zijn er aan de Kuil diverse nieuwbouwplannen gerealiseerd. Om het landelijk karakter te kunnen bewaren werden uitsluitend ruime groene kavels met doorzichten naar het landschap toegestaan. In de tweede lijn was ook woningbouw mogelijk mits het doorzicht naar het achterliggende landschap behouden kon worden. Om het aantal in/uitritten op de kuil zoveel mogelijk te beperken hebben meerdere woningen één gezamenlijk inrit. De nieuw te bouwen vrijstaande woning heeft een gezamenlijke inrit met de reeds bestaande woning aan de Kuil 5.

Ter hoogte van het perceel aan de Kuil 5 bevinden zich in het openbaar gebied geen bomen.

Zuidzijde van de straat

De direct omringende bebouwing bestaat voor het merendeel uit vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen op relatief grote en vooral erg diepe kavels. de bebouwing bestaat uit één bouwlaag met een kap. De wanden zijn opgetrokken uit rood/bruine baksteen. De daken zijn gedekt met zwarte dakpannnen. Verderop in beide richtingen worden de woonhuizen afgewisseld door boerderijen. De boerderijen in de omgeving hebben zadeldaken met wolfseiden en staan in de lengterichting evenwijdig aan de straat. De lage goothoogte is typerend voor de bebouwing aan deze zijde van de straat. De bebouwing wordt in bijna alle gevallen omringd door een grote tuin. De voortuin is sterkt wisselend van diepte en meestal met een haag omgeven en ingericht met een gazon met enkele bomen en/of struiken. Soms is er ook een rij leilinden geplant om de zon uit de woning te houden. De woningen en boerderijen staan op wisselende afstand van de weg.

Achter de diepe percelen bevindt zich open agrarisch gebied. De structuurvisie Noordoost 2020 voorziet in de bouw van ruimte-voor-ruimte woningen op ruime kavels van circa 1000 m2. Daarnaast wordt ruimte gereserveerd voor woningbouw op de langere termijn om te voorzien in de Udenhoutse behoefte. In het kader van de Vastgoedmonitor 2012 heeft het College van B&W echter (momenteel) afgezien van de hier geplande woningen.

In de provinciale Verordening Ruimte 2012 ligt Kuil 5 in het "stedelijk concentratiegebied" en maakt dus formeel geen deel meer uit van het buitengebied. In stedelijk concentratiegebieden zijn volgens de verordening mogelijkheden voor verdere verstedelijking.

Noordzijde van de straat

Aan de overkant bevindt zich een 90-er jaren dorpsuitbreiding met vrijstaande woningen, overwegend in één laag met een kap. Door de grotere bouwvolumes, de voor de bouwperiode typerende gele en witte tinten in de baksteen, de variatie in kapvormen, een minder ruime verhouding gebouwd/ongebouwd en een strakke rooilijn, toont deze straatwand een minder landelijk karakter. Daarmee is tevens het contrast tussen de dorpse noordelijke kant van de Kuil en de meer zuidelijke kant.

Beeldkwaliteitplan

Het beeldkwaliteitplan voor de nabijgelegen locatie Kuil/Molenhoefstraat is niet van toepassing op Kuil 5. Dit plan is in 2004 opgesteld omdat de provincie hoge eisen stelde aan de bouw van 12 Ruimte-voor-Ruimte woningen in het (toenmalige) buitengebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2012020-e001_0002.jpg"

figuur 2: Luchtfoto van het plangebied