direct naar inhoud van 2.3 Technische infrastructuur
Plan: Spoorzone West 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012010-e001

2.3 Technische infrastructuur

Binnen het plangebied bevinden zich geen belangrijke technische infrastructurele voorzieningen met ruimtelijke relevantie waarbij belemmeringenstroken of veiligheidszones op basis van het 'Besluit externe veiligheid buisleidingen' (Bevb) in acht dienen te worden genomen.

Bestaande ondergrondse infrastructuur

De bestaande ondergrondse infrastructuur rondom het plangebied bestaat uit diverse netwerken:

Primaire

Enexis 50 KV

Secundaire

Enexis MS

Enexis HDgas

Essent L.E.S StadsWarmte (Vormenfabriek/TTS)

Prorail MS

Prorail Telecom

KPN Telecom

Ziggo Telecom

VSTI Telecom

Tertiaire

Enexis LS

Enexis LDgas

Diverse Data en Telecom netwerkaanbieders

Gemeente Tilburg rioolnetwerk en CCTV en VRI infrastructuur

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2012010-e001_0003.jpg"

Ondergrondse technische inftrastructuur

Beleidskader

  • Telecommunicatiewet: juridisch beleid inzake telecommunicatie- netwerken. Het verleggen van glasvezel- en/of koperkabels voor telefoon, internet en televisie is in de Telecommunicatiewet en de Telecomverordening Tilburg geregeld. De grondeigenaar is verplicht telecommunicatiekabels te gedogen (toe te staan) in zijn grond. De telecom beheerder regelt de verlegging; de kosten zijn in principe voor haar rekening (artikel 5.7 lid 1). Eventuele geschillen worden door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) of de rechter beslecht.
  • Privaatrechtelijke overeenkomsten met nutsbedrijven waaronder Enexis (voormalige PNEM) en Brabantwater (voormalige TWM). In verband met het ontbreken van uniforme regelgeving zijn er in het verleden door gemeente Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout met bovengenoemde bedrijven afzonderlijke regelingen afgesproken.
  • Besluit externe veiligheid Buisleidingen (BevB): Op 1 januari 2011 is het BevB in werking getreden. Dit is van toepassing voor leidingen met gevaarlijke stoffen waaronder aardgas.
  • Vergunningen, toestemming (nuts) of instemmingsbesluit (telecom), ondergrondse infrastructuur. Verantwoordelijk hiervoor is cluster Leidingcoördinatie.
  • Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) heeft tot doel om graafincidenten te voorkomen en de informatie uitwisseling over de ligging van kabels en leidingen te reguleren. Het Kadaster is het informatieloket en zorgt ervoor dat de informatie uitgewisseld kan worden (KLIC).

Nieuwe ontwikkeling

Afwegingen

Voor de benodigde toekomstige energie voorziening is de verwachting dat Enexis hun MS (midden spanning) netwerk vanuit het 50KV station aan de Lange Nieuwstraat zal uitbreiden.

De ontwikkeling van de Vormenfabriek zal voor het onderdeel warmte voorzien worden van een StadsVerwarmingsnetwerk. Vanwege onbekende capaciteitsbehoefte van schuin tegenover gelegen ontwikkeling TTS is de verwachting dat het zogenaamde restvermogen niet toereikend is voor de gehele Vormenfabriek. Voor dit onderdeel is dan een aanvulling op alternatieve wijze (Gas/WKO etc) noodzakelijk.

Ten behoeve van reconstructie Hart van Brabantlaan zijn aanpassingen aan de bestaande ondergrondse infrastructuur noodzakelijk.

Gevolgen op basis van mogelijke verleggingen dienen te worden onderzocht en te worden getoetst op regelingen uit de privaatrechtelijke overeenkomsten en criteria uit de telecommunicatiewet door het cluster Leidingcöordinatie van de afdeling Beheer en Onderhoud.

Deze nieuwe ontwikkelingen waarbij aanleg van kabels/leidingen noodzakelijk zijn, is voor het bestemmingsplan ruimtelijk niet relevant aangezien er geen sprake is c.q. zal zijn van belemmeringenzones en/of veiligheidszones op basis van het Bevb.