direct naar inhoud van 7.7 Bodem
Plan: Piushavengebied 2009, 3e wijziging (Lourdesplein)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012003-e001

7.7 Bodem

Wetgeving

In het belang van de bescherming van het milieu zijn, ten einde de bodem te beschermen, regels gesteld in de Wet bodembescherming (Wbb). De wet is van toepassing op bestemmingsplannen die nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken zoals bijvoorbeeld stedelijke uitleggebieden, stedelijke herstructurering of herontwikkelingsopgaven, waarbij het gebruikelijk is om in de toelichting nader in te gaan op eventuele verontreinigingsituaties op basis van een uitvoerig bodemonderzoek.

Gebiedsambitie

De ambitie voor Lourdesplein is duurzaam bodembeheer. Steeds vaker is duurzame bodemsanering uitgangspunt bij herontwikkelingen. Een bekend voorbeeld is combinatie van bodemsanering en warmte-koude opslag (WKO). Duurzame bodemsanering gaat uit van de pijlers people, planet en profit, oftewel mens, natuur en economie.

Duurzame bodemsanering is meestal geen volledige verwijdering van verontreiniging. Er wordt gesaneerd vanuit het optimum van de PPP-pijlers. Daarnaast kunnen saneringen zelf ook duurzamer worden uitgevoerd.

Door bodemverontreiniging en ontwerp op elkaar af te stemmen is minder saneren en een positievere grondbalans mogelijk.

Bodemverontreiniging Piushaven

Als gevolg van jarenlange bedrijvigheid zijn ter plaatse van een groot deel in het Piushaven gebied bodemverontreinigingen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat binnen het gebied Lourdesplein sterk verhoogde gehalten metalen zijn aangetroffen (Lourdesplein). De bodemkwaliteit van Lourdesplein is nog onvoldoende in kaart gebracht.

Kwaliteitsaspect   Basiskwaliteit   Gebiedsambitie   Opmerkingen feitelijke situatie   Actie  
         
Bodem
Geen ontoelaatbare risico's  
Geschikt voor het beoogde gebruik.
Functionele bodemsanering.
Dan mogelijk wel nazorgplicht.  
Duurzaam bodembeheer (PPP)
Dan geen nazorgplicht  
Verontreinigingssituatie moet worden onderzocht.
Afstemming plan op bodemkwaliteit kan leiden tot kostenbesparing  
Historisch bodemonderzoek
Verkennend bodemonderzoek t.b.v. aankoop
Nader onderzoek bij verdachte locaties
Win/Win: Onttrekken van grondwater t.b.v. sanering levert energie.
Indien bodemsanering noodzakelijk saneringsplan opstellen.  

Tekst uit bijlage bestemmingsplan:

Lourdesplein 3: Op deze locatie is een kerk aanwezig geweest (momenteel braakliggend). In 1999 een ondergrondse tank verwijderd. De plaats van deze tank is in 1998 meegenomen in een bodemonderzoek. Tijdens dit onderzoek zijn alleen licht verhoogde gehaltes aangetroffen. De locatie is geschikt voor de bestemmingen bedrijven en wonen.

Lourdesplein 4: Op deze locatie zijn sinds de jaren 50 scholengemeenschappen gevestigd. Een tweetal ondergrondse tanks is aanwezig (geweest). Het is niet bekend of deze tanks zijn verwijderd. In 1996 en 1997 is bodemonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek uit 1996 is niet beschikbaar, bij het onderzoek uit 1997 zijn alleen licht verhoogde gehaltes aangetroffen. Er kan nog niet geconcludeerd worden of de locatie geschikt is voor het beoogde gebruik.

Lourdesplein 10: In 1913 is hier een verzinkerij, smederij en plaatwerkerij gevestigd. Tegenwoordig is hier een Jumbo supermarkt gevestigd. In 1990 is een bodemsanering bij een voormalige huisbrandolietank uitgevoerd. De sanering is voldoende uitgevoerd, maar er is geen onderzoek naar de overige voormalige bedrijfsactiviteiten gedaan. Daarom kan niet beoordeeld worden of de locatie geschikt is voor het beoogde gebruik.

Ontwikkelgebied Lourdesplein, toetsing gebruik: Voordat bepaald kan worden of het gehele gebied geschikt is voor het beoogde gebruik "gemengd" dient eerst een volledig bodemonderzoek te worden uitgevoerd.

Conclusie bodemkwaliteit herontwikkelingsgebied Lourdesplein

Voor het plangebied worden geen omvangrijke verontreingingen verwacht. Wel dient voorafgaand aan herontwikkeling en bouwen een aanvullend bodemonderzoek te worden uitgevoerd.