direct naar inhoud van Hoofdstuk 8 Financiële uitvoerbaarheid
Plan: Piushavengebied 2009, 2e wijziging (Nieuw Jeruzalem)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012002-e001

Hoofdstuk 8 Financiële uitvoerbaarheid

De Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat bij een bestemmingsplan een exploitatieplan dient te worden vastgesteld, tenzij

  • het kostenverhaal anderszins is verzekerd door een anterieure overeenkomst of gemeentelijke gronduitgifte en
  • er geen noodzaak is voor het stellen van locatie-eisen.

De gemeente heeft hierbij de onderzoeksverplichting om de financieel-economische uitvoerbaarheid van het plan te toetsen.

Ten behoeve van onderhavig plan is voor het deel Kanaalzicht een Koop- en Realisatieovereenkomst gesloten. In deze overeenkomst is de grondverkoop, het kostenverhaal en eventuele planschade (middels een afzonderlijke planschade verhaalsovereenkomst) afdoende geregeld. Ook de noodzaak voor het stellen van locatie-eisen vervalt door deze overeenkomst. De verantwoordelijkheid en het risico van de grond- en vastgoedexploitatie van de verdere ontwikkeling van het deelgebied ligt bij de ontwikkelaars.

Voor het deel Jeruzalem is kostenverhaal verzekerd middels een gemeentelijke gronduitgifte. Op basis van de programmatische invulling en de stedenbouwkundige randvoorwaarden is de financiële haalbaarheid van het plan door de gemeente getoetst. Uit deze toets is gebleken dat de ontwikkeling economisch uitvoerbaar is.Ook is er inmiddels een koop- en realisatieovereenkomst Nieuw Jeruzalem, fase 1 Tiwos gesloten op 2 oktober 2012.

Een exploitatieplan is daarom niet noodzakelijk. Gelet op bovenstaande is het onderhavige plan economisch uitvoerbaar.