direct naar inhoud van 4.1 Archeologie
Plan: Piushavengebied 2009, 2e wijziging (Nieuw Jeruzalem)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012002-e001

4.1 Archeologie

In het bestemmingsplan Piushavengebied is ten aanzien van archeologie het volgende opgenomen:

"Het Piushavengebied heeft een middelhoge archeologische trefkans. Deze wordt gereduceerd door de verstoringen van het bodemarchief door bebouwing, aanleg van kabels, leidingen en saneringen. Daar waar de bodem nog geheel of gedeeltelijk onverstoord is, is de trefkans echter onverminderd hoog of middelhoog.

Indien er verstoringen dreigen op te treden op locaties die onverstoord of slechts minimaal verstoord zijn, zal voor die locaties een Aanvullende Archeologische Inventarisatie (AAI) uitgevoerd worden. Bij grondverzet in die gedeelten waarvan de verstoring niet kon worden vastgesteld, zullen de werkzaamheden archeologisch begeleid worden."

Voor het plangebied is een inventariserend veldonderzoek uitgevoerd (Archeologische rapporten Oranjewoud 2012, Inventariserend veldonderzoek, overig, middels verkennende boringen voor plangebied Kanaalzicht Noord te Tilburg) .

Tijdens het inventariserend veldonderzoek, verkennende fase zijn tien boringen uitgevoerd. Daarbij is geconcludeerd dat de bodemprofielen dusdanig zijn geroerd dat de archeologische trefkans naar laag kan worden bijgesteld. Er zijn geen aanwijzingen dat er in het plangebied relevante intacte archeologische lagen aanwezig zijn. Het advies luidt dan ook om het plangebied voor het aspect archeologie vrij te geven en de voorgenomen ontwikkeling toe te staan zonder nader archeologisch onderzoek uit te voeren.