Plan: | Lobelia-Spinder-Rugdijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011033-e001 |
Het plangebied is 777 ha groot en is deels gesitueerd in het stroomgebied van de Oude Leij -
De Donge (469 ha) en deels in het stroomgebied van de Zandleij (308 ha). Hierdoor behoort het plangebied kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van respectievelijk het waterschap Brabantse Delta en het waterschap De Dommel. Het beheergebied heeft een gevarieerd aantal bestemmingen, waarvan het belangrijkste zijn Natuur, Bos, Agrarisch en Bedrijven.
De hoogteligging van het plangebied kenmerkt zich door een algemene daling vanuit de stad richting het noorden en door een wat abrupter terreindaling ter hoogte van de Burgemeester Baron Van Voorst tot Voortsweg. Bij de Spinder is het terrein kunstmatig tientallen meter hoger gemaakt voor de verwerking van afval.
Uit De Bodemkaart van Nederland (Alterra) blijkt de bodem in het plangebied voornamelijk te bestaan uit Veldpodzolgronden, leemarm en zwak lemig fijn zand ten westen van de Kalverstraat en zwarte enkeerdgronden, lemig fijn zand ten oosten van deze weg. Ten noorden van het bedrijventerrein Kraaiven zijn duinvaaggronden, leemarm en zwak lemig fijn zand.
De gemiddeld hoogst grondwaterstanden variëren tussen 11,50+ langs de Loven en 6,00+ nabij Vossenberg. De grondwaterscheiding ligt van zuid naar noord ongeveer in het midden van het plangebied, waardoor het grondwater in twee richtingen stroomt: noordoost en noordwest. De ontwateringdiepten variëren globaal tussen een grondwatertrap VII* en III*. Deze geringe drooglegging wordt bevestigd door de hoger aanleghoogte van de wegen.
Binnen het plangebied zijn diverse waterpartijen, voornamelijk:
Ten zuidwesten van het plangebied ligt het bedrijventerrein Vossenberg. Daar ligt een watergangenstelsel dat zorgt voor voldoende ont- en afwatering, met verschillende peilvakken en lozing op de Heibloemsloot.
In de bestaande situatie is het plangebied is riolering aanwezig:
Het rioleringsbassin Rugdijk ligt langs de Rugdijk. Deze groene berging buffert afvalwater van de gemengde riolering van Tilburg Noord en heeft een bergingscapaciteit van 3.800 m³.
Waterschappen Brabantse Delta voert een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen.
In het Provinciaal Waterplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend.
De zogenaamde Europese kaderrichtlijn (2000/60/EG) heeft voorrang boven alle nationale wetten en beleid. De uitvoering daarvan leidt tot aangewezen wateren ecologisch in orde. Het waterschap en de gemeente hebben een voorkeursvariant voor de gemeentelijke maatregelen. Deze maatregelen zijn input voor het stroomgebiedsbeheerplan. Het beleid van het waterschap is in grote lijnen weergegeven in de Keur waterschap Brabantse Delta (datum intrede 9 december 2009).
Uit de Keurkaarten blijkt een groot deel van het plangebied is aangeduid als Keurkaart beschermde gebied. Het betreft voornamelijk het natuurgebied de Loonsche Heide.
Delen van het plangebied zijn aangewezen als reserveringsgebied waterberging (Verordening Ruimte artikel 5.3). Dit betekent dat bij toekomstige ontwikkelingen de geschiktheid van het gebied voor regionale waterberging niet verloren mag gaan en bij eventuele inrichting voldoende rekening dient te worden gehouden met hogere inundatiekansen.
Bij nieuw te ontwikkelen functies binnen het plangebied is het zaak in te zetten op het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen en het achterwege laten van uitlogende bouwmaterialen, zoals lood, koper, zink en zacht PVC. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het water(bodem)systeem en hebben hierdoor een zeer nadelige invloed op de water(bodem)kwaliteit en ecologie.