Plan: | Kreitenmolen 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011010-e001 |
Het plangebied is deels gelegen in het stroomgebied van de Koolvense Waterloop. Zowel kwalitatief als kwantitatief valt dit plangebied binnen het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het plangebied is ongeveer 50 ha. groot en bestaat overwegend uit industriegebied. De terreinhoogte varieert van ca. 10,85 m + NAP in de zuidpunt, tot ca. 9,80 in het noordoosten van het plangebied.
Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw over het algemeen te bestaan uit een geroerd en / of opgebrachte zandlaag, waaronder lokaal zwakzandige leemlenzen kunnen voorkomen. In het noordoostelijk deel komen sterkzandige leemlenzen voor. De waterdoorlatendheid van deze bodems met een dikte van meer dan 1 m is slecht tot matig, afhankelijk van het lokaal effect van de storingslagen. Door de aanwezigheid van de leemlenzen kunnen lokaal schijngrondwaterspiegels ontstaan.
De maatgevende grondwaterstand verloopt van noord naar zuid van ongeveer 9,10 m + NAP naar 9,70 m + NAP. De gemiddeld grondwaterstand verloopt eveneens van noord naar zuid, van ongeveer 8,25 m + NAP, naar ongeveer 8,75 m + NAP. Met maatgevende grondwaterstanden ongeveer 0,7 m onder het maaiveld is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.
Binnen het plangebied bevindt zich geen significant oppervlaktewater.
Langs het plangebied stromen drie afvoerende watergangen:
ZL17, De Roomleij: net buiten het plangebied stroomt deze watergang net vanaf de andere kant van de spoorweg, in noordelijke richting, naar de Zandleij. Het ontvangt geen water van het plangebied;
ZL 23: op enkele honderden meters van het plangebied stroomt deze watergang, in de noordoostelijke richting, langs de natte natuurgebied de Leemkuilen. Het ontvangt ook geen directe lozing vanuit het plangebied;
ZL20, de Koolvense Waterloop, waarvan een aftakking het overtollig water uit van het plangebied afneemt, uit overstort Handelsweg (verbeterd gescheiden stelsel) en overstort Ambachtsweg (gemengd stelsel).
Ten oosten van het plangebied, en net buiten de gemeentegrens, bevindt zich het natte natuurgebied de Leemkuilen.
In de bestaande situatie is voor een groot deel een gemengd rioolstelsel aanwezig. Er zijn twee kleine gedeelten waar een verbeterd gescheiden stelsel aanwezig is. Aan de zuidzijde, binnen en buiten het plangebied ligt een drukrioolstelsel met lozingspunt in Kreitenmolen.
Daarmee is het plangebied geheel gerioleerd.
Aan de noordzijde ligt een lozingsput voor een drukrioolstelsel van buiten de gemeente Tilburg. Dit is in beheer van de gemeente Haaren.
Al het afvalwater stroomt in de richting het eindgemaal Groenstraat. Van daaruit wordt het verpompt naar de zuiveringsinstallatie Tilburg. Beide installaties zijn in beheer van waterschap De Dommel.
Beide rioolstelsels hebben een nooduitlaat op de watergang ZL20:
- Overstort Handelsweg, van het verbeterd gescheiden stelsel, met een muurhoogte op 9,20+;
- Overstort Ambachtsweg, van het verbeterd gescheiden stelsel, met een muurhoogte op 8,53+;
- Overstort Ambachtsweg, van het gemengde stelsel, voorzien van een bergbezinkbassin met een inhoud van 380 m³ en een externe overstort op 8,53+.
Het waterschap De Dommel voert een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen. In het Provinciaal Waterplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend. De zogenaamde Europese kaderrichtlijn (2000/60/EG) heeft voorrang boven alle nationale wetten en beleid. De uitvoering daarvan leidt tot aangewezen wateren ecologisch in orde. Het waterschap en de gemeente hebben een voorkeursvariant voor de gemeentelijke maatregelen. Deze maatregelen zijn input voor het stroomgebiedsbeheerplan. Het beleid van het waterschap is in grote lijnen weergegeven in de Keur waterschap De Dommel (datum inwerkingtreding 22 december 2009). Uit de Keurkaarten blijkt dat een groot deel van het plangebied attentiegebied is en een klein deel als keurbeschermingsgebied is aangeduid. Beide maken deel uit van grotere gebieden welke het plangebied overstijgen.