direct naar inhoud van 6.1 Waterparagraaf
Plan: Magazijnkwartier 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011009-e001

6.1 Waterparagraaf

Door Aeres milieu is op 6 juli 2011 een rapportage opgesteld waarin de wateraspecten binnen het plangebied zijn geïnventariseerd. De volledige waterparagraaf is bijgevoegd als bijlage 11.

Uit deze inventarisatie blijkt dat realisatie van het project geen knelpunten oplevert wat betreft de

behandelde aspecten. Uitzondering is de afvoer van hemelwater via een HWA rioolsysteem richting Wilhelminakanaal. Dit afvoersysteem is nog niet geheel voltooid.

In de omgang met hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:

  • 1. vasthouden op de plaats waar het valt / tegengaan directe afvoer hemelwater (op de schaal van Tilburg; niet afwentelen);
  • 2. gescheiden houden van waterstromen bij afvoer / beschermen kwaliteit afstromend hemelwater;
  • 3. inzamelen en transporteren van hemelwater (Blauwe aders);
  • 4. bufferen / bergen van hemelwater;
  • 5. hemelwater ten goede laten komen aan natte natuur.

Ieder project blijft een vorm van maatwerk. In uitbreidingsgebieden zal de gemeente deze volgorde strikter volgen dan bij inbreidingen. In het bestaande stedelijk gebied wordt er bewust voor gekozen om het hemelwater niet vast te houden op de plek waar het valt, maar eerst in te zamelen en te transporteren naar de stadsranden en daar vast te houden en verwerken in zogenaamde waterparken.

Als aanvullende maatregel kan worden overwogen om een z.g.n. “groendak” of vegetatiedak op de te realiseren nieuwbouw aan te brengen die voor een verminderde en vertraagde afvoer van neerslag zorg draagt.

Neerslaggebeurtenissen

Het rioolstelsel binnen Tilburg is berekend met “bui 8 van de leidraad riolering”, dit is een bui waarbij maximaal 1 maal per 2 jaar (T=2) een 'water op straat' situatie ontstaat. Deze bui heeft een neerslaghoeveelheid van 19,8 mm in 1 uur tijd.

In de structuurvisie Water en Riolering is de beleidskeuzes gemaakt voor de bergingsopgave in stedelijk gebied voor reeds bestaande afvoerende verharde oppervlakten 10 mm gerekend wordt.

Aangezien in het voorliggende plan de toekomstige (en bestaande) situatie volledig is verhard, bedraagt de bergingsopgave 10 mm.

Neerslaghoeveelheden

De hoeveelheid afgekoppelde neerslag afkomstig van de verharde oppervlakten (circa 13.000 m2) binnen het plangebied bedraagt dan totaal circa 130 m3. Alle afgekoppelde neerslag afkomstig vanuit de deelplannen aan de Magazijnstraat en Telegraafstraat kunnen het beste op het RWA-riool(Blauwe Ader) in de Magazijnstraat worden aangesloten. De afgekoppelde neerslag afkomstig vanuit het deelplan Komar kan het beste op het RWA-riool in de Spoorlaan worden aangesloten.

Daarbij moet het volgende in acht worden genomen:

De afgekoppelde neerslag van de ontsluitingswegen, paden, parkeervoorzieningen, en terrassen binnen het plangebied kan potentieel verontreinigd zijn. Om te voorkomen dat door afvoer van deze neerslag op termijn elders een bodemverontreiniging ontstaat, is het wenselijk deze neerslag op het DWAriool te laten lozen. Het geen impliceert dat de hoeveelheid “schone” neerslag dat op de Blauwe Aders wordt afgevoerd zal reduceren.

Wel moeten maatregelen worden getroffen om geen blad en zand etc. in de voorzieningen te laten stromen die verstopping kunnen veroorzaken. Het installeren van blad- en zandvangers voordat de afgekoppelde neerslag naar de voorzieningen stroomt, voorkomt dit euvel.

Het plan is voorgelegd aan de waterbeheerder, het waterschap De Dommel en dat De Dommel (voorlopig) heeft ingestemd met het bestemmingsplan per brief van 2 augustus 2011, die bij de gemeente binnenkwam op 4 augustus.