direct naar inhoud van 5.2 Milieuhinder bedrijven
Plan: Magazijnkwartier 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011009-e001

5.2 Milieuhinder bedrijven

Bij het beoordelen van welke (binnen het plangebied of elders gelegen) bedrijven invloed hebben binnen het plangebied is gebruik gemaakt van de desbetreffende omgevingsvergunning of AMvB (wettelijke afstanden) en de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering. Laatstgenoemd document betreft een richtlijn en geen wettelijk kader. Er is voor de genoemde richtlijn gekozen, omdat er verder geen goede andere richtlijnen of kaders voorhanden zijn om milieuzonering goed in ruimtelijke plannen af te wegen. In de VNG-uitgave staan richtafstanden voor geur, stof, geluid en gevaar, die gebaseerd zijn op een “gemiddeld” modern bedrijf. Deze richtafstanden zijn als bijlage bij de regels van dit bestemmingsplan opgenomen (zie bijlage 1 Staat van Bedrijfsactiviteiten) en gelden vanaf het bedrijf (of de opslagvoorziening of installatie) tot woningen in een ´rustige woonwijk´. Indien het bedrijf afwijkt door grootte, technische voorzieningen et cetera is het mogelijk om gemotiveerd af te wijken van de (indicatieve) afstanden. De afstanden gelden tussen de perceelgrens van de inrichting en de gevel(s) van de woning(en) van derden.

Alle bedrijven binnen het plangebied en daarnaast die bedrijven erbuiten, waarvan de indicatieve milieucontouren over het plangebied liggen, zijn geïnventariseerd. Deze inventarisatie verschaft inzicht tot welke milieucategorie het bedrijf behoort en is gebruikt om de bestaande binnen het plangebied gelegen bedrijven in het bestemmingsplan vast te leggen en eventuele knelpunten te signaleren. Alle bedrijven uit de inventarisatie zijn in het bestemmingsplan opgenomen. Er is vanuit gegaan dat de bestaande bedrijven voldoen aan de milieuvoorschriften volgend uit de Wet milieubeheer, en zodoende geen overlast veroorzaken voor de omgeving. Voorts is gekeken naar de indicatieve afstanden uit de VNG-brochure, tenzij in de desbetreffende omgevingsvergunning of AMvB andere normen zijn opgenomen. Een aantal bedrijven is op basis van hun activiteiten en de daarmee samenhangende milieucategorie niet wenselijk op het desbetreffende adres. Een dergelijk bedrijf mag haar bestaande activiteiten voortzetten en eventueel uitbreiden, voor zover de regels dat toelaten. Zodra zo´n bedrijf zijn activiteiten beëindigt, moet worden voldaan aan de milieucategorie die bij de omgeving hoort. Wel mag op de desbetreffende locatie een soortgelijke activiteit plaatsvinden, mits de nieuwe activiteit niet in een hogere milieucategorie valt dan de oude.

De milieucategorie van het bedrijf binnen het plangebied is weergegeven op de verbeelding en/of genoemd in de bestemmingsregels. Deze bevatten tevens een afwijkingsmogelijkheid, die het onder voorwaarden mogelijk maakt om één categorie hoger toe te staan.

Zaken als opslag van brandbare vloeistoffen en een aantal installaties binnen en net buiten het plangebied komen terug in bijlage 2 Staat van Bedrijfsactiviteiten – lijst opslagen en installaties. Samen met de gecategoriseerde horeca leidt dit tot een overzicht van bedrijvigheid in en om het plangebied zoals deze nadere beschouwing vinden in bijlage 23. In die bijlage vindt een afpelling van bekende bedrijfsgegevens plaats naar feitelijk functioneren en mogelijke invloeden op te ontwikkeling.

Dit afpellen leidt tot de volgende weergave.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2011009-e001_0012.png"

Dit afpellen leidt tot nader onderzoek naar drie bedrijvigheden, de NCB en de ZLTO aan de Spoorlaan en café Kandinsky aan de Telegraafstraat. Het rapport hierover is bijlage 24 van dit bestemmingsplan.

Voor de horecagelegenheden is aansluiting gezocht bij de indeling zoals vermeld in de planvoorschriften. Gezien de aard en samenstelling zijn horeca 1 en 2 inrichtingen die vanuit milieu oogpunt in te passen zijn in een gemengd gebied waarin woningen afgewisseld worden met diverse andere activiteiten. De Horeca 1 en 2 inrichtingen zijn gezien hun aard en samenstelling met het treffen van extra voorzieningen in te passen in de bestemmingen "Centrum - Binnenstad". Deze inrichtingen vallen onder het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (het Activiteitenbesluit). Een overzicht van de horeca-activiteiten in dit plangebied staat in bijlage 7. Door het treffen van (akoestische) voorzieningen kan het horecabedrijf voldoen aan de normen uit het besluit. Op basis van het bestemmingsplan kan nieuwvestiging van horeca 1 en 2 inrichtingen binnen de bestemmingen "Centrum - Binnenstad" alleen plaats vinden met afwijkingsmogelijkheid dan wel wijzigingsbevoegdheid.