Plan: | Magazijnkwartier 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011009-e001 |
In 1998 heeft de gemeenteraad de nota Ruimte voor Kantoren tot 2015 vastgesteld. Deze nota bevat het gemeentelijk kantorenbeleid voor de periode tot 2015. Ontwikkeling van de stationszone als hoogwaardige kantorenboulevard heeft hierin de hoogste prioriteit. Verder wordt gesteld dat buiten de stationszone de gemeente zeer selectief is met het ontwikkelen van ruimte voor kantoren.
In de nota is vastgelegd dat het kantorenbeleid in 2001 geëvalueerd en zo nodig bijgesteld zou moeten worden. Dit is gedaan in de nota Ruimte voor Kantoren 2001. Uit de evaluatie is gebleken dat het tot dan toe gevoerde kantorenbeleid slechts gedeeltelijk effect heeft gehad. Conclusie is dat een bijstelling van het beleid noodzakelijk is. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:
Doel van het kantorenbeleid is een zodanige kwalitatieve differentiatie van het aanbod van kantoorruimte dat er voldoende ruimte is voor de in het economisch beleid beoogde groei en versterking van de zakelijke dienstverlening. Verbreding van het aanbod zal plaatsvinden door het ontwikkelen van een aantal sterke kantorenmilieus aan de belangrijkste uitvalswegen. Twee segmenten krijgen daarbij in het bijzonder aandacht:
In het programma voor te ontwikkelen locaties aan de uitvalswegen is een accent gelegd op de A58-zone en met name op locaties rond de twee stadsentrees namelijk Kempenbaan (oostentree) en Laarveld-West (westentree).
Naast de A58-zone zijn er mogelijkheden voor kantoorontwikkeling bij Station Reeshof en op een aantal binnenstedelijke herstructureringslocaties.
Na vaststelling van de nota Ruimte voor Kantoren 2001 zijn de ontwikkelingen op de kantorenmarkt in beeld gebracht door middel van voortgangsrapportages. Sindsdien heeft zich een aantal belangrijke ontwikkelingen voorgedaan die de vraag naar en het aanbod van nieuwe kantoren en kantoorlocaties hebben beïnvloed. Op basis van de in de voortgangsrapportages gesignaleerde ontwikkelingen wordt het ontwikkelingsprogramma voor nieuwe kantoorlocaties periodiek geactualiseerd, zowel kwantitatief als kwalitatief.
Maatregelen in bestemmingsplan
In het plangebied komen geen nieuw te ontwikkelen kantorenlocaties voor. Wel is er ruimte voor kantoren binnen de bestemming Centrum-Binnenstad. De starterswoningen met centrumfuncties in de plint, uit plandeel B aan de westzijde van de Magazijnstraat, krijgen deze bestemming Centrum-Binnenstad. De Magazijnstraat ligt juist binnen het oostelijk deel van de aanduiding voor kantoorlocaties in de Spoorzone op de volgende kaart.
In de Binnenstadvisie staat op bladzijde 17 de kaart met de verschillende functiepatronen voor de Tilburgse binnenstad. Het Magazijnkwartier valt daarbij in het gebied voor kantoren en bedrijvigheid. In de visie staat het volgende over kantoren en bedrijvigheid. De Spoorzone is bij uitstek de locatie voor de middelgrote en meer grootschalige kantoorvestigingen in de financiële en zakelijke dienstverlening. Kennisgerichte kantoren zullen aansluiting zoeken bij onderwijsinstellingen en bij de omgeving van de vervoersknoop. Het gaat met name om flexibele concepten en het bieden van vestigingsmogelijkheden aan verschillende doelgroepen, diversiteit van maatvoeringen en het mogelijk maken van diverse vormen van eigendomsverhoudingen. Met ruimte voor het opdoen van inspiratie, ontmoeting en overleg ('het nieuwe werken'). Kantoren worden zichtbaar aan de noordkant van de binnenstad.
De mogelijkheden die dit bestemmingsplan biedt met de bestemming Centrum-Binnenstad sluiten hier goed op aan.