direct naar inhoud van 7.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels
Plan: Goirkestraat beschermd stadsgezicht 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010033-e001

7.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.

Bestemmingen
In het plan komen de volgende bestemmingen voor:

  • 1. Bedrijf-Nutsvoorziening.
  • 2. Cultuur en Ontspanning.
  • 3. Gemengd 1.
  • 4. Groen.
  • 5. Maatschappelijk.
  • 6. Maatschappelijk-Begraafplaats.
  • 7. Verkeer.
  • 8. Verkeer-Verblijf.
  • 9. Wonen
  • 10. Wonen-Gestapeld.

Daarnaast zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen

  • 11. Waarde-Archeologie.
  • 12. Waarde-Cultuurhistorie.
  • 13. Leiding - Riool.

Het plangebied betreft voor het merendeel de bestemming Gemengd 1. Binnen deze bestemming zijn onder andere wonen, bedrijvigheid, (kleine) kantoren, diverse maatschappelijke voorzieningen zonder meer mogelijk. Door specifieke aanduidingen 'atelier', 'garage', 'bedrijf', 'cultuur en ontspanning', 'detailhandel', 'dienstverlening', 'gezondheidszorg', 'horeca tot en met categorie 2', 'horeca van categorie 1', sportcentrum', 'zorgwoning' zijn ook de bestaande horeca- en detailhandelsvestigingen toegestaan in de bestemming Gemengd 1. De aanduiding "kamerverhuur" geldt voor panden die meer dan 5 wooneenheden herbergen.

Binnen de bestemming Cultuur en Ontspanning is het Textielmuseum opgenomen. Bestaande afwijkende functies, zoals een aan het museum verbonden textielveredelingsbedrijf en een dependance van het regionaal archief, zijn met een aanduiding opgenomen.

Binnen de bestemming Maatschappelijk en Maatschappelijk-Begraafplaats zijn opgenomen de Goirkesekerk en begraafplaats.

De bestemming Wonen en Wonen-Gestapeld betreffen slechts enkele locaties die verspreid liggen in het plangebied.

De bestemmingen Bedrijf-Nutsvoorziening en Groen zijn beperkt tot een aantal specifieke locaties waar deze als een verbijzondering van de functionele en ruimtelijke strctuur van het gebied voorkomen.

Uitgezonderd de Goirkestraat zijn alle wegen binnnen het plangebied bedoeld voor plaatselijk verkeer. De straten hebben hebben één rijbaan voor verkeer in twee richtingen. Aan weerszijden liggen er parkeerplaatsen en inritten langs. Deze straten krijgen dan ook de bestemming Verkeer-Verblijf. De Goirkestraat is echter bestemd als Verkeer.

Op alle gronden met een middel en hoge archeologisch verwachting ligt een dubbelbestemming Waarde-Archeologie (dubbelbestemming). Deze dubbelbestemming brengt een omgevingsvergun- ningplicht voor het uitvoeren van werken met zich mee.

Daarnaast geldt ten aanzien van de onderliggende enkelbestemming een beperking van de bouwmogelijkheden.

De dubbelbestemming Waarde-Cultuurhistorie heeft op de eerste plaats betrekking op de aange- wezen rijks- en gemeentelijk monumenten, die overigens tevens een bescherming genieten op grond van monumentenregelgeving. Verder zijn binnen die dubbelbestemming de waardevolle ensembles, die zeker in een beschermd stadsgezicht, een duidelijke meerwaarde hebben voor de ruimtelijke kwaliteit, opgenomen met als nadere aanduiding "cultuurhistorisch waardevolle bebouwing". In het plangebied ligt daarnaast nog een aantal objecten die zijn opgenomen in het Monumenten Inventarisatieproject van eind jaren '80. Als zodanig zijn de meeste ook opgenomen in de Cultuurhistorische waardenkaart van de provincie (versie 2006, de onderlegger van waardenkaart van 2010). Conform de aanpak in het beschermde stadsgezicht Stadskern Tilburg zijn deze objecten ook opgenomen in de dubbelbestemming met eveneens de aanduiding "cultuurhistorisch waardevolle bebouwing".

Bouwregels

  • 1. Algemeen

De bouwregels bevatten een uitgebreide regeling ten aanzien van het oprichten van gebouwen en overige bouwwerken in het plangebied (bouwvlak, erf, bouwhoogte, regeling bijgebouwen, etc.). Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bouwregels voor (hoofd)gebouwen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en bouwwerken van algemeen nut.

  • 2. Beschermd stadsgezicht

De bouwregels bij een beschermd stadsgezicht bevatten een bijzondere op de specifieke situatie toegesneden bebouwingsregeling die overeenkomt met het cultuurhistorisch karakter van het gebied. Afhankelijk van het feit of sprake is van gemeentelijke- of rijksmonumenten, 'cultuurhistorische bebouwing' zijn diverse kenmerken van de gebouwen zoals de goot- en bouwhoogte, dakvorm, gevelbreedte in het bestemmingsplan vastgelegd. Hierbij wordt de relatie gelegd met de laatst verleende omgevingsvergunning voor het bouwen van het bouwwerk. Bij het ontbreken van deze vergunning geldt de bestaande situatie van het bouwwerk ten tijde van het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan. Door middel van een afwijkingsregeling ten aanzien van die bouwregels en een regeling voor het stellen van nadere eisen, waarbij steeds de gemeentelijke Omgevingscommissie om advies gevraagd wordt, kunnen nieuwe bouwinitiatieven steeds op perceelsniveau worden afgestemd. Voor de categorie 'overige bebouwing' gelden de nagenoeg alle bouwregels van de basisbestemmingen.

Nadere eisen en omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de bouwregels
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.

Gebruiksregels
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met een aantal afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.

Omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een vergunningplicht t.a.v. bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde.