direct naar inhoud van 6.1 Bestaand watersysteem
Plan: Noordhoek 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010004-e001

6.1 Bestaand watersysteem

6.1.1 Gebiedskenmerken

Het plangebied is ongeveer 46,5 ha groot, is gesitueerd in het stroomgebied van de Beneden Dommel en de Zandleij, en behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van Waterschap de Dommel. Het bestaat uit stedelijk gebied, overwegend woningen. De hoogteligging van het plangebied varieert globaal van Zuid op ongeveer 15,25 m + NAP, tot Noord op ongeveer 14,75 m + NAP.

6.1.2 Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit overwegend zand, zwak tot sterk lemig. Dit zijn matig tot goed doorlatende grondlagen, met in de toplagen storende lagen van minder dan één meter dik. De grondwaterstanden verlopen globaal van zuid naar noord. De maatgevende grondwaterstand is ongeveer 12,20 m + NAP. De ontwatering in de bestaande situatie, met maatgevende grondwaterstanden van ruim 1,0 m onder het maaiveld, is voldoende. Lokaal kan er sprake zijn van schijngrondwaterspiegels, welke ontstaan door stagnerend water in slecht waterdoorlatend bodemlagen in de onverzadigde zone.

6.1.3 Grondwaterbeschermingsgebied

Voor de bescherming van de grondwaterkwaliteit zijn diverse wettelijke regelingen van toepassing, waarin voorwaarden zijn gesteld aan activiteiten op of in de bodem, teneinde een algemeen beschermingsniveau voor bodem en grondwater te realiseren. Ook is hier van toepassing de Verordening grondwaterbeschermingsgebieden provincie Noord-Brabant en/of de Provinciale Milieuverordening, van kracht vanaf 1 maart 2010.

6.1.4 Oppervlaktewater

Binnen en in de omgeving van het plangebied bevindt zich geen significant oppervlaktewater.

6.1.5 Riolering

In de bestaande situatie is het plangebied gerioleerd met gemengde rioolstelsel. Het plangebied is daarbij volledig gerioleerd. Het afvalwater van de oostelijke rand stroomt in droogweer-omstandigheden af in zuidelijke richting, en verder door middel van duikers onder het kanaal door, tot het doorvoergemaal Moerenburg. Het afvalwater wordt dan verpompt naar de zuiveringsinstallatie Tilburg. Het afvalwater van de rest van het plangebied stroomt direct naar deze RWZI. Beide installaties zijn in beheer van waterschap De Dommel. Het regenwater van de Cypresstraat en belendende bebouwing is afgekoppeld van de gemengde riolering. Het regenwater stroomt richting een vijver in het nabije park. Bij hoge stijgingsniveaus, kan het regenwater overstorten op de gemengde riolering.

6.1.6 Functies

Het waterschap De Dommel voert een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen. In het Provinciaal Waterplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend. De zogenaamde Europese kaderrichtlijn (2000/60/EG) heeft voorrang boven alle nationale wetten en beleid. De uitvoering daarvan leidt tot aangewezen wateren ecologisch in orde. Het waterschap en de gemeente hebben een voorkeursvariant voor de gemeentelijke maatregelen. Deze maatregelen zijn input voor het stroomgebiedsbeheerplan. Het beleid van het waterschap is in grote lijnen weergegeven in de Keur waterschap De Dommel (datum inwerkingtreding 22 december 2009). Uit de Keurkaarten blijkt dat er geen beschermd gebied in of nabij het plangebied ligt.